SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DNO DNADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.475

Juče je u Šapcu održana još jedna tribina SPOS-a o standardu kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“, praćena besplatnim predavanjem predsednika SPOS-a, koja je propraćena i sa dva više nego nemila događaja, od kojih se jedan može ravnati sa najnižim ljudskim pobudama, ili jednostavno nazvati dnom dna.

Naime, vlasnik firme Mateks iz Šapca napao je tokom tribine predsednika SPOS-a, optužujući ga zbog toga što je SPOS u svom časopisu Pčelar preneo informaciju o utvrđivanju izvesne hemikalije u njihovom tada nelegalno proizvođenom preparatu pod imenom Argus Ras. Predsednik SPOS-a mu je odgovorio da je SPOS samo preneo izveštaj Veterinarskog instituta iz Banja Luke, baš kao što prenosi slične informacije iz sličnih instituta širom Evrope, te da ne vidi razliku između instituta u Republici Srpskoj i recimo Nemačkoj. Ako Mateks smatra da taj izveštaj nije tačan, treba da se obrati institutu, a ne SPOS-u, jer je SPOS samo preneo zvanično objavljenu informaciju instituta, potpisanu od strane direktora instituta. Naravno, ostaje nejasno zbog čega Mateks uopšte protestvuje, kada je utvrđeno da taj preparat u tom trenutku formalno pravno nije ni postojao (nije bio registrovan shodno propisima), što je inspekcija kasnije i potvrdila, i zabranila proizvodnju te naložila uništavanje zatečenih količina preparata. Uostalom, firma Mateks je tužila SPOS (samo ona zna zašto), te će sud to svakako lepo raspraviti.

Nakon tribine i besplatnog predavanja, nekoliko pčelara Šapca otpratilo je predsednika SPOS-a do njegovog automobila, a na licu mesta su se svi neprijatno iznenadili zatečenim prizorom! Automobil predsednika SPOS-a je kompletno bio preliven nepoznatom hemikalijom koja je ostavila trag na celom automobilu, a na nekim delovima automobila se skinula farba. Automobil je bez odlaganja odvezen na auto pranje, da bi se sprečilo dalje korozivno delovanje hemikalije, ali je načinjena šteta nepovratna i velike vrednosti. Možemo samo da pretpostavljamo koji interesni lobiji su mogli nešto ovako gnusno da urade, ali predsednika SPOS-a nisu uplašile ni pretnje od strane falsifikatora meda 2010. godine (OVDE), pa svakako neće ni ovakve gnusne akcije najnižih poriva raznih prevaranata i lobista, čiji će identitet pre ili kasnije sigurno biti otkriven, ili bar jasan svakome ko ima oči. DNO DNA.

Očekuje se reakcija Izvršnog odbora SPOS-a u narednim danima, o čemu ćemo vas obavestiti.

Predsednik SPOS-a je do daljeg otkazao sve već zakazane tribine o DPP, iz bezbednosnih razloga.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE