SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ОДЛУКА О ОБЕЛЕЖАВАЊУ МЕДА ПО ДРЖАВИ ПОРЕКЛА?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.134

Како сазнајемо, до краја ове године ЕУ би требала да донесе одлуку да се мед на етикети обележава тако да се морају навести све државе порекла меда који је у тегли.

Редослед навођења би био по уделу количине меда из те земље, а код прве четири државе би стајао и проценат учешћа тог меда у тегли (заокружен на најближих 5%), а ако збир процената те четири државе не пређе 50% учешћа меда у тегли, наводе се проценти и код наредних држава, док се не дође до најмање 50%, како би потрошач знао чији медови доминирају бар у половини масе меда у тегли. Ово је тренутни предлог, и очекује се да такав и остане, јер су се усагласили сви релевантни фактори, па и Словенија као предлагач, чију иницијативу је својевремено потписом подржао и СПОС, иако Србија није у ЕУ, али када се овакве врсте прописа донесу у ЕУ, одмах се имплементирају и у Србији. Прелазни период за имплементацију одлуке ЕУ био би до 2 године. 

Предложено је да се коначно после много година утврде тренутне методе за проверу аутентичности и квалитета меда. Рок за припрему од стране Комисије био би 4 године, а постојала би обавеза Комисије да редовно ажурира списак метода, пошто су фалсификатори врло вешти и често се налазе корак испред науке, те такву врсту ”предности” редовним ажурирањем треба свести на најмању могућу меру. 

Све честитке Пчеларском савезу Словеније, а посебно председнику Савеза Боштјану Ночу на упорности код своје државе да се тако снажно бори у ЕУ да дође до ових кључних промена у борби против фалсификата меда, али и бољег статуса домаћег меда на тржишту ЕУ, а колико сутра и у Србији. Поносни смо подржаваоци свих тих активности на корист свих пчелара Европе. 

Ово ће заиста бити револуција на тржишту меда, која ће умногоме омести фалсификаторе у њиховом криминалном послу. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE