SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DOĐITE U KRAGUJEVAC NA PROTEST PROTIV GMODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.290

Zalažući se da čitava Srbija bude teritorija bez genetički modifikovanih organizama, Društvo pčelara Kragujevca organizovaće javni skup u pokretu „Srbija bez GMO“ u Velikom parku u subotu 28. maja od 12 časova, a povodom međunarodne akcije „Marš protiv Monsanta“.

Cilj održavanja skupa je, kako pčelari navode u prijavi Policijskoj upravi, podrška međunarodnoj borbi protiv GMO, što ujedno predstavlja i odbranu suštine važećeg Zakona o GMO u Srbiji koji je na snazi od 2009. godine. Zakonom je regulisano da „nijedan modifikovan živi organizam, kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma, ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije“. Odredbe ovog zakona ne primenjuju se na GMO ako su oni namenjeni za medicinsku upotrebu.

Skup će se održati na taj način što će se učesnici okupiti kod fontane na početku Velikog parka u subotu 28. maja u 12 časova. Tu će biti podeljeni leci o GMO i pročitana pisma prof. dr Miladina M. Ševarlića i doc. dr Tatjane Papić-Brankov koja sadrže odgovore na pitanje: Zalažući se ZA Srbiju bez GMO, zašto sam PROTIV Monsanta?

Nakon okupljanja kod fontane, organizatori su planirali šetnju učesnika skupa, a odvijaće se trotoarom ulice Kragujevačkog oktobra, bez ometanja saobraćaja, do Spomen-muzeja „21. oktobar“, gde će skup biti završen.

Portal PPNS Za Srbiju bez GMO - Mars protiv Monsanta, Kragujevac, 28. maj 2016 INSERT

Društvo pčelara Kragujevca poziva sve kolege pčelare u Srbiji, a naročito iz 127 gradova i opština gde su usvojene Deklaracije protiv GMO, da se organizuju u svojim sredinama, takođe prijave javni skup u pokretu najkasnije u ponedeljak 23. maja do 12 časova i izađu na Marš protiv Monsanta u isto vreme – u subotu 28. maja u 12 časova, vođeni istim ciljem – Srbija bez GMO! Pčelare iz ostalih krajeva Srbije – bez Deklaracije protiv GMO, takođe podstiču da se pokrenu za ovu nacionalno značajnu akciju, ali i da iniciraju usvajanje ovog dokumenta u svoj lokalnoj samoupravi.

U skladu sa novim Zakonom o javnom okupljanju, skup mora da bude prijavljen bar pet dana pre početka, a ne kao nekada – 48 sati. Ta proceduralna promena je jedini razlog što Marš nije organizovan 21. maja.

Pčelari Kragujevca pozivaju, pored svojih kolega – i planinare, članove ekoloških organizacija, ljubitelje prirode, zaštitnike prava potrošača…, sve sugrađane sa svojim članovima porodica i ostale građane iz Kragujevca i okoline da se uključe u ovu akciju i time pokažu da su takođe za Srbiju bez GMO.

Pozivu pčelara pridružuju se portal PRVI PRVI NA SKALI, koji sa Društvom organizuje tribinu „Kako da o(p)stane Srbija bez GMO“, zakazanu u Kragujevcu za petak 3. jun, kao i prof. dr Ševarlić i doc. dr Papić-Brankov koji će na navedenoj tribini održati predavanja o GMO.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE