SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

Dr vet. med. MIROSLAV STOJŠIĆ PONOVO O SRPSKOM PČELARSTVUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.044

Pre manje od šest meseci, dr. vet. med. Miroslav Stojšić izneo je gomilu proizvoljnih neistina na račun srpskih pčelara, o čemu detaljno pročitajte u ovoj vesti, ako ste zaboravili. Ovih dana, u vestima na TV HAPPY, ponovo je iskoristio priliku da, ne izuzimajući veliku većinu poštenih pčelara, „obavesti javnost“ o antibioticima u medu.

Šta je sve izgovorio za magazin Tabloid pre šest meseci, pročitajte OVDE, i saznajte da su zapravo pčelari „falsifikatori“ meda, a prave falsifikatore bi valjda trebalo da pustimo na miru, pretpostavljamo da takav zaključak treba da izvedemo… OBAVEZNO pročitajte gore navedeni link pre nego nastavite sa čitanjem ovog teksta! 

U utorak ove nedelje, na vestima TV HAPPY, pogledajte OVDE, jedan od onih koji je dao izjavu za ovaj medij po pitanju legitimne teme nekritične upotrebe antibiotika, bio je i dr vet. med. Miroslav Stojšić, koji je, između ostalog, rekao da pčelari leče pčele antibioticima, i da je bilo i smrtnih slučajeva kod konzumenata… Ovakve izjave, date bez izuzimanja ogromne većine poštenih pčelara koji znaju šta rade i NIKADA ne daju pčele antibioticima (o čemu je SPOS više puta otvoreno i javno pisao OVDE, OVDE i OVDE, sa svrhom rešavanja problema koji je nekada jedno vreme zaista postojao, a danas se antibiotici nakon cele te SPOS-ove kampanje skoro uopšte ne koriste u pčelarstvu, i upozoravao i one poslednje pčelare koji ih koriste da moraju da prestanu najpre zbog potrošača, ali i zato jer nema nijedne bolesti pčela kod koje pčelama možete suštinski pomoći antibioticima), što najbolje dokazuju ogromne količine izvezenog meda koji je prošao najstrožije analize, ne samo da ne možemo smatrati dobronamernima, već osnovano sumnjamo da su možda i zlonamerne. 

Kada ovakve i slične izjave po pitanju falsifikata i antibiotika u medu čujemo u javnosti, prosto se zapitamo da li bi to valjda građani trebali na osnovu takvih informacija da zaključe da je med kod pčelara FALSIFIKOVAN I/ILI PUN ANTIBIOTIKA, a u trgovinama „divan“ i „kontrolisan“? E pa, neće biti. Sve dok Republika Srbija ne PROGNA falsifikate meda iz prodavnica BEZ IZUZETAKA i to do poslednjeg kilograma, nećemo verovati slatkim medijskim izjavama o brizi za narodno zdravlje. To je naše demokratsko pravo. 

Pozivamo svakog ko ima saznanja da neki pčelar koristi antibiotike kod pčela, da ga ODMAH prijavi veterinarskoj inspekciji, može i anonimno, kako bi protiv tih poslednjih antibiotskih „Mohikanaca“, ako ih uopšte više i ima, bile podnete zvanične prijave i kako bi bili sankcionisani. Podsećamo „zaboravne“, a obaveštavamo najširu javnost, da je SPOS svojim pravilima Dobre pčelarske prakse propisao da je zabranjeno koristiti antibiotike u pčelarstvu još pre više godina, a član 15 Statuta SPOS-a obavezuje pčelare SPOS-a da to poštuju, ili će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak. 

Nikako se ne sme tolerisati davanje ovakvih UOPŠTENIH izjava koje upropaštavaju srpske pčelare, koji su već tri godine unazad na teškim mukama zbog loših klimatskih prilika i nemedenja biljaka, pa su falsifikatori meda pronašli svoj put do tržišta, koristeći vakuum na tržištu nastao što slabim prinosima meda, što velikim izvozom visokokvalitetnog meda i to praktično skoro u celoj količini meda prikupljenoj na sve oskudnijim pčelinjim pašama ove tri godine, dok za naše potrošače u Srbiji u trgovinama možete naći sve i svašta, a najmanje med. 

Vlada Republike Srbije je na inicijativu SPOS-a osnovala jula prošle godine, Operativni štab za borbu protiv falsifikata meda, kome je i ovaj prilog na TV HAPPY dostavljen na razmatranje, i zahtevamo hitnu reakciju i još odlučniju borbu protiv falsifikata i drugih vrsta neispravnih medova, do postojanja i poslednje tegle neispravnog meda u trgovinama Srbije. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien