SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

еАГРАР ОБАВЕЗАН ВЕЋ ОД 2023.Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.933

Као што је познато, Министарство пољопривреде убрзало је завршетак пројекта еАграр, који ће значајно убрзати регистрацију газдинстава, убрзати исплату субвенција, смањити утрошак времена пољопривредника на административне процедуре и слично.

Нова министарка пољопривреде дипл. екон. Јелена Танасковић планира да еАграр буд потпуно функционалан до краја марта и да се у 2023. години захтеви за субвенције, након измене критеријума за њихово добијање, подносе искључиво електронским путем. Било је дискусија око тога да ли ће еАграр бити обавезан већ у првој години или не, али министарка пољопривреде је јуче дефинитивно потврдила председнику СПОС-а да ће бити обавезан.

Саветодавци из Пољопривредне стручне службе обићи ће апсолутно свако газдинство до краја марта, разговарати са пољопривредницима и објаснити им предности еАграра, али и проверити тачност свих података из регистра пољопривредних газдинстава. Пошто су се неки пчелари јављали да су били принуђени да своје пчелињаке поставе на неку другу парцелу из бројних разлога, а да су се ветеринари изјаснили да не знају да им пребаце пчелињак на другу парцелу у бази, или да не знају како да одјаве једне а пријаве друге кошнице, или да не знају како да са преминулог пребаце кошнице на наследника, обавештавамо их да под хитно све те проблеме МОРАЈУ да среде ако још увек нису успели, да им пчелињаци морају бити на парцели која је и уписана у регистру, а не на некој другој и слично. Ако су ветеринари и даље остали при својим тврдњама, морате се жалити регионалној канцеларији ветеринарске инспекције, а ако ни они не реше проблем, онда се морате жалите начелнику ветеринарске инспекције Управе за ветерину Министарства пољопривреде. Заправо, ради се о томе да је појединим ветеринарима тешко да прочитају упутство о коришћењу електронске базе и после 13 година њеног постојања, тако да се ту заиста нема шта друго рећи него истина. Али ако одбијају да га прочитају и примене, вама не остаје ништа друго него да их пријавите вишим инстанцама, или ћете ви претрпети штету. Да до штете не би дошло, обавезно им поднесите писани захтев да ураде оно што траћите, захтевајте да га приме и овере пријем печатом и потписом, онда ће они касније сносити трошкове ваше штете. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE