SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЕПИЛОГ БАГРЕМОВЕ ПАШЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.253

У тренутку када је трећа багремова паша при крају, већ можемо дати поуздан осврт на њене укупне резултате.

Иако је на трећем багрему било уноса последњих дана, од 0,5-3 кг дневно, укупна тежина кошнице на ваги није очекивано напредовала. Велики проценат воде у нектару, честе кише које су ометале медење, довеле су до тога да је било превише дана без икаквог приноса, као и дана са дебелим минусима у крајевима где је киша падала по цео дан. 

У багремову пашу ушли смо са празним плодиштима, јер су багрему претходили тешки беспашни дани, а и после багрема (код оних који не селе) такође су уследили беспашни дани са минусима од 500 г до 1500 г дневно, зависно од локације, те су они који не селе у великој већини остали без меда, чак и без пуних плодишта, те меда неће бити довољно ни за пчеле. 

Они који су селили имали су различите резултате, али како сазнајемо са терена, они ретки пчелари који су успели да адекватно припреме своја пчелиња друштва за пашу, као и да правилно изаберу локације за своје пчеле, немају просек већи од максимално 6-10 кг по узимљеној пчелињој заједници, и то на ретким локацијама. На жалост, таквих пчелара  је јако мало, да не говоримо о томе да само 43% пчелара сели а ове године се због климатских прилика многи нису ни одлучили за селидбу, те можемо слободно да кажемо да је ова багремова паша била катастрофална на нивоу Србије. 

Посебно морамо да нагласимо да су у најмање 60% пчелињака Србије пчеле на ивици глади, јер после багрема скоро да нема никакве паше. Следи права катастрофа ако се временске прилике не буду поправиле, али временске прогнозе су и даље очајне. Дошли смо дотле да имамо пчелара коме је 30 кошница угинуло од глади усред багремове паше. Тешка година, а шта нам следи, тек ћемо видети. 

Иако многи пчелари напуштају пчеларство због све тежих услова пчеларења, скока цена инпута у пчеларству за 30-80%, а јако ниских тржишних цена меда (јер све је поскупело само је мед појефтинио), остаје нам да се надамо да ће приноси на наредним пашама унети мало ведрине, а да ће коначно и кренути извоз меда ка купцима који умеју да цене квалитет. Јер, Европска комисија, иако је утврдила да 50% увезеног меда у ЕУ није мед, и даље ништа не предузима по том питању, те наде за скок цена, поред огромних количина меда на залихама пре свега у Мађарској и Румунији, за сада на жалост нема на територији Европе. Тржиште багремовог меда у Европи је и даље блокирано, и ту се ништа није променило, и даље је мало купаца који хоће прави мед, а и за њега максимално уцењују око цене и услова плаћања, а са тим ценама које се равнају са производном ценом меда, нема среће. Надамо се да ће се, након што је потписан Протокол о извозу меда у Кину, убрзо завршити и регистрација објеката за извоз, те да ће се коначно створити услови да наш мед крене ка купцима који траже мед врхунског квалитета. Такође се надамо да ће Европска унија коначно нешто предузети поводом ове бруке која се догодила у Европи, да им је милији и фалсификат само да је јефтин. Реално не разумемо зашто га и увозе таквог, кад могу и сами да га направе. Неко тамо дебело вара потрошаче, и то за сада никога не занима од надлежних.

На све то надовезују се класични преваранти без морала који производе слатку материју за вегане коју безочно називају ”мед без пчела”, што је супротно законима свих земаља на овој планети, јер медом се може називати само оно што пчеле произведу, те се тако заводе људи који мисле да је заиста могуће направити мед без пчела. Посебан је неморал то што се такав ”мед без пчела” на тржишту срамотно рекламира тако да се његовим конзумирањем спасавају ”јадне пчеле” које пчелари израбљују. А истина је сасвим другачија. Пчела без пчелара данас не би било (због тога што у природи нема ко да сузбија паразита пчела вароу), те ако бисмо престали да гајимо пчеле да бисмо их ”спасили” израбљивања, оне би нестале већ за годину-две максимално, и остали бисмо без две трећине хране на планети за само неколико година, а без трећине моментално. 

Оно што даје наду јесте да се полако стварају услови за формирање медљике, у неким крајевима је већ било и слабих уноса медљике, те ако је ове године стварно буде било, препоручујемо обавезну селидбу на ту пашу, јер се тај мед може много лакше продати по добрим ценама. Такође препоручујемо обавезне селидбе на предстојеће паше липе, сунцокрета и планинских ливада, нарочито ако се временски услови поправе, јер после оволико влаге, уз довољно топлоте, може бити одличних приноса на тим пашама. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE