SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЕУ КОМЕСАР ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ПОДРЖАО СВЕ ПРЕДЛОГЕ ЕБАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.434

Као што смо већ раније објавили (ОВДЕ), Европски пчеларски савез обратио се аргументованим дописом комесару за пољопривреду Европске Уније, његовој екселенцији Janusz Wojciechowski и затражио састанак поводом паневропског проблема са фалсификатима меда. Љубазношћу комесара, састанак је одржан данас у онлајн облику.

Поред комесара, састанку су присуствовали и његов шеф кабинета Andreas Schneider, заменик шефа кабинета Kamil Ochmanski, представници DG AGRI Carlos Martin Ovilo и Marina Hadjiyanni, као и представница администрације Европске комисије Diane Spiteri.

Испред Европског пчеларског савеза (ЕБА) састанку су присуствовали председник Пчеларског савеза Словеније Боштјан Ноч (као представник чланица ЕБА из ЕУ) и председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић (као представник чланица ЕБА ван ЕУ).

Председник Савеза пчеларских организација Србије се најпре захвалио комесару на организацији састанка и препустио реч председнику Пчеларског савеза Словеније, који је образложио главне циљеве ЕБА и посебно нагласио наше предлоге да се мора стати на пут фалсификованом меду у Европи, као и да је наш предлог да се утврди јединствена методологија за утврђивање аутентичности меда на целој територији Европе. Комесар је најпре рекао да је Европска комисија у 2021/2022. спровела испитивање квалитета меда на тржишту и да је установила да 46% није исправно односно да постоји индиција да су у тај мед додавани страни шећери. Одмах након тога дали су упутство државама чланицама ЕУ да појачају контроле квалитета односно аутентичности меда. Мада, сви пчелари су свесни да је ретко која држава такав налог озбиљно применила, чим на тржишту имамо најезду фалсификованог меда. Комесар је подржао предлог да се установи унификована јединствена методологија за утврђивање аутентичности меда и посебно га похвалио као одличну идеју, обећавши да ће се радити на томе иако није у његовој надлежности, јер надлежност за анализе припада комесару за безбедност хране на тржишту, са којим ће у најкраћем року разговарати шта ту све може да се уради, јер би јединствена методологија побољшала квалитет контрола меда. Нагласио је да тај предлог изузетно озбиљно схвата и да ће брзо деловати по том питању и одмах разговарати са својим колегом. Рекао је да ће од 15. септембра у ЕУ моћи да се увози само мед од акредитованих произвођача са јасно назначеним пореклом, где је могуће пратити траг, односно порекло меда до његових стварних произвођача. Такође је рекао да се већ ради и на разматрању увођења квота за увоз меда у ЕУ.

Рекао је да је ЕУ апсолутно свесна важности пчеларства не само због меда, већ и опрашивања пчелама, те су недавно повећали наменски буџет за пчеларство са 40 на 60 милиона евра од стране ЕУ, плус још толико додају државе чланице, те је тренутно укупни буџет за ту сврху 120 милиона евра.

На крају је председник Савеза пчеларских организација Србије захвалио на подршци нашим предлозима, и нагласио да је јако важно не само утврдити методологију за утврђивање аутентичности (природности…) меда, већ је и оперативно дефинисати, односно да се узорковање меда мора обавити на самој граници ЕУ, и да се тај мед не сме обрађивати нити паковати све док не стигне анализа аутентичности, пошто смо свесни да тренутно по том питању има много злоупотреба. Рекао је и да се неке земље користе за реекспорт најчешће неисправног меда из трећих земаља у ЕУ, али се то не наводи на декларацијама. Комесар је рекао да ће и овај предлог узети у обзир.

Комесар је био веома срећан што се састао са представницима ЕБА, рекао је да нам даје подршку у нашим настојањима, и да је јако задовољан што је од нас добио одличне конкретне предлоге.

На крају је комесар одобрио да извештај о темама о којима је дискутовано, ЕБА објави јавно и презентује медијима.

ЕБА се захваљује комесару ЕУ за пољопривреду на срдачном састанку на коме је показао не само одлично познавање пчеларства, већ и дао пуну подршку суштинским предлозима ЕБА на коначном решавању проблема фалсификата меда који су преплавили тржиште и опстају већ дуго времена, обећавши брзо деловање на њиховом решавању. 

 

Европски пчеларски савез 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE