SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

FATALNA PRIVLAČNOST – PČELE VOLE HEMIKALIJE KOJE IH UBIJAJU?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.700

Dileme nema, ljudska rasa počinje polako da snosi posledice svojih postupaka. Prevelika upotreba pesticida na usevima, posledično prisutnih i u našoj hrani, u žiži je interesovanja već više godina, jer ne samo da je povezana sa različitim bolestima u ljudskoj populaciji, već je dovela do masovnog izumiranja pčela širom sveta. Najnovija istraživanja, sprovedena od strane naučnika sa Univerziteta u Ilinoisu (SAD), iznedrila su bizarne zaključke, između ostalih i sledeći: između pčela i „zatrovane“ hrane (šećernog sirupa „obogaćenog“ pesticidima) postoji određena vrsta fatalne privlačnosti. O čemu se ovde zapravo radi?

Naime, nova studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, pokazuje da mnoge hemikalije koje dokazano ugrožavaju pčele – pesticidi, u stvari privlače ove insekte? Zapravo, zaključci novosprovedene studije upućuju da pčele radije konzumiraju šećerni sirup pomešan sa određenim pesticidima, nego čist šećerni sirup. Ovo otkriće otključava jedan sasvim novi nivo, i otkriva neka nova saznanja nepojmljiva pčelarima, ali i svim ljudima koji su svesni veze između masovne upotrebe pesticida i nestajanja pčelinjih zajednica u celom svetu. Naravno, sada se postavlja i pitanje da li je to slučajnost ili… 

 

Tekst možete u celosti pročitati na zaštićenom delu sajta SPOS-a, prethodnim prijavljivanjem na sajt pomoću šifre i kontrolnog koda sa ID članske kartice SPOS-a, kada će vam se u produžetku ove vesti pojaviti ceo tekst. 

Napominjemo da je davanje svojih šifara trećim licima, ili prosleđivanje podataka sa zaštićenog dela sajta trećim licima, teško krivično delo, te da će oni koji to urade biti krivično procesuirani. Takođe će biti aktivirani i članovi Statuta SPOS-a koji to zabranjuju i preduzeće se predviđene mere. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI DEO VESTI NAMENJEN SAMO ČLANOVIMA SPOS-a, SA DETALJNIJIM INFORMACIJAMA

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien