SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

FIRMA AZA BEZ ODOBRENJA KORISTILA LOGO NEMAČKE LABORATORIJE INTERTEK U PROMOCIJI MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.534

Već više meseci unazad primetili smo na tržištu Srbije med firme AZA iz Starih Ledinaca sa malim prikačenim kartonima na kojima piše da je med analiziran u čuvenoj nemačkoj laboratoriji Intertek iz Bremena. Ni na kraj pameti nam svih ovih meseci nije padalo na pamet da je moguće da se logo ove laboratorije koristi BEZ ODOBRENJA LABORATORIJE.

Ovih dana, pošto je firma AZA pod posebnom lupom SPOS-a zbog slučaja pokušaja isporuke totalno neispravnog meda Koncernu Bambi (sa 17,3 procenata maltoze, što je u pčelinjem medu nemoguće naći, detaljnije OVDE), analiziramo svaki njen postupak, pa smo obratili više pažnje na ovu njihovu reklamu koju prilažu uz teglu meda, posebno kada smo nedavno primetili da oni zapravo koriste STARI LOGO INTERTEKA, što je otvorilo sumnju da se može dogoditi da Intertek i ne zna za ovakvu reklamu, jer nismo mogli da poverujemo da bi odobrili stavljanje svog starog logoa!

Zato smo se obratili zvaničnim dopisom direktno laboratoriji Intertek, obavestivši je o našem zapažanju i upitavši da li su dali odobrenje firmi AZA da koristi njihov logo u promotivne svrhe. Jer, postavlja se pitanje kako laboratorija Intertek može da stane iza uzorka meda koji tamo praktično skoro nikako nije mogao biti poslat kao službeni uzorak od strane inspekcije, već pretpostavljamo da ga je direktno poslala sama firma AZA, s obzirom da je vlasnik firme nedavno javno govorio da je tražio od inspekcije da njegov med u slučaju afere IDEA (OVDE) pošalje na analizu u Intertek, ali da inspekcija to nije prihvatila, pa je samim tim to bio signal za nas da inspekcija ipak med sa reklamnim kartonom sa starim logoom Interteka najverovatnije nije mogla da pošalje kao službeni uzorak u Nemačku.

No, svejedno, sve su to bile samo naše osnovane sumnje, koje smo preneli laboratoriji Intertek, ostavivši njihovim stručnim službama da ispitaju slučaj i utvrde da li je odobrenje dato ili nije dato.

Kako smo nezvanično saznali, laboratorija Intertek iz Bremena u Nemačkoj obratila se (nakon našeg dopisa) firmi AZA i zatražila da prekine da koristi njihov logo. Molimo firmu AZA da izda saopštenje za javnost po ovom pitanju i izjasni se da li su naše nezvanične informacije tačne. Ako nisu tačne, tražimo da javno pokažu pisano odobrenje laboratorije Intertek za korišćenje njihovog logoa. 

Jer, ako informacije jesu tačne, to znači da je logo laboratorije Intertek protivpravno korišćen, čime je došlo do obmane potrošača shodno Zakonu, te su potrošači prevareni i dovedeni u zabludu da je baš taj med na zakonom propisani način poslat u Intertek na analizu, a firma AZA tako stavljena u povlašćeni položaj prilikom plasmana meda, čime je stekla protivpravnu dobit.

Neposredno pre Nove godine, poslali smo još jedan zvanični mejl laboratoriji Intertek sa zahtevom da nas u svrhu pravilnog informisanja javnosti obavesti o detaljima ovog slučaja, sa posebnom napomenom da podatke tražimo da bismo ih javno objavili. Danas je stigao zvanični odgovor u kome jasno piše da je laboratorija Intertek u kontaktu sa firmom AZA povodom ovog slučaja, i da su od firme AZA dobili pisanu potvrdu da više neće koristiti njihov logo i brend. U odgovoru napominju da će nam biti više nego zahvalni ukoliko primetimo da firma AZA i dalje koristi njihov logo i brend, te im to javimo. Pošto smo to itekako primetili, fotografisali smo u jednoj trgovini u Beogradu med firme AZA na kome još uvek stoji reklamni karton sa logoom laboratorije Intertek, i danas prosledili Interteku fotografije sa podacima o trgovini i njenoj adresi, što znači da firma AZA još uvek nije povukla taj med iz prodaje, ili bar skinula reklamni karton sa logoom ove respektabilne evropske laboratorije. To praktično znači da još uvek nisu ispoštovali svoju pisanu potvrdu da logo i brend Interteka neće više koristiti!

Za neinformisane, Intertek je jedna od najboljih i najrespektabilnijih laboratorija u Evropi po pitanju analiza meda, čije stručnjake je SPOS već dva puta angažovao da našoj pčelarskoj javnosti govore o svom radu na utvrđivanju falsifikata meda na tržištu (Martin Linkogel, šef laboratorije Interteka za analizu kvaliteta meda i utvrđivanje rezidua u pčelinjim proizvodima održao je predavanje na SPOS-ovom Državnom pčelarskom sajmu 2011. godine (OVDE), dok će Christoph Joachim iz Interteka održati predavanje na predstojećem jubilarnom X Državnom pčelarskom sajmu 3. februara 2018. godine (OVDE)).

SPOS će narednih dana prijaviti ovaj slučaj nadležnim inspekcijama i zatražiti da ispitaju da li su i koji zakoni Republike Srbije u ovom slučaju prekršeni, te da preduzmu mere shodno Zakonu. Shodno našim pravnim savetnicima, radi se o teškom prekršaju, jer neodobrenom reklamom i neovlašćenim korišćenjem logoa Interteka, a verovatno bez slanja službenog uzorka meda od strane inspekcije, firma AZA je sebe bez pokrića stavila u privilegovani položaj na tržištu i tako stekla, shodno osnovanoj sumnji, određenu protivpravnu dobit. 

 

1 20171227_182850 20171227_182903 20171227_182930 20171227_183200 20171227_183209

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien