SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

FORMIRANA KOMISIJA ZA STRUČNU PROCENU POSEBNIH SVOJSTAVA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA I ISPUNJENOSTI USLOVA ZA KORIŠĆENJE OZNAKE „SRPSKI KVALITET“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.363

Kao što smo vas obavestili novembra 2016. godine, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prihvatio je inicijativu SPOS-a da se i med uvrsti u upakovane proizvode koji će nositi posebnu oznaku „Srpski kvalitet“, iako med prvobitno nije bio na spisku (meso, mleko, voće, povrće, žitarice, uljarice, grožđe). Tako i upakovani med u trgovinama može da nosi oznaku „Srpski kvalitet“, ukoliko potiče ISKLjUČIVO sa teritorije Srbije, što će u skoroj budućnosti biti jedan od osnovnih načina borbe protiv sumnjivog uvoznog meda, tj. isticanje u prvi plan prednosti domaćih proizvoda. Recimo, susedna Hrvatska već je preplavljena jeftinim medom sumnjivog porekla iz uvoza, i pčelari imaju neverovatne probleme zbog toga. Ovih dana formirana je i Komisija za stručnu procenu posebnih svojstava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i utvrđivanje ispunjenosti uslova za korišćenje oznake kvaliteta „Srpski kvalitet“ u koju je ispred pčelarskog sektora imenovan predsednik SPOS-a.

Detaljnije o oznaci „Srpski kvalitet“ pročitajte OVDE.

Komisija za stručnu procenu posebnih svojstava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i utvrđivanje ispunjenosti uslova za korišćenje oznake kvaliteta „Srpski kvalitet“ imenovana je u januaru 2017. godine, i u njoj se nalaze predstavnici svih pokrivenih grana poljoprivrede. Tu su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i Novog Sada, Tehnološkog fakulteta iz Novog Sada, Centra potrošača Srbije, Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Asocijacije proizvođača (YUHOR) i Asocijacije proizvođača (CARNEX). Predstavnici asocijacija proizvođača ne učestvuju u donošenju odluka Komisije. 

Komisija utvrđuje ispunjenost uslova za označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom „Srpski kvalitet“, obavlja stručnu proveru specifikacija, predlaže ministru donošenje rešenja o označavanju proizvoda oznakom „Srpski kvalitet“ i pravu korišćenja te oznake. 

Na sastanke će se pozivati članovi Komisije odgovarajuće struke, u zavisnosti od vrste proizvoda za koji je podnet zahtev za korišćenje oznake „Srpski kvalitet“. 

Članovi Komisije za svoj rad neće primati novčanu nadoknadu. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien