SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

GRADSKE PČELEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.607

Pčelarima, ljubiteljima pčela i prirode biće koristan i zanimljiv, relativno novi web sajt www.gradskepcele.com, zvanična prezentacija projekta „Gradske pčele“.

Projekat „Gradske pčele“ je jedan od deset pobednika konkursa Kluba „Superste“ za 2015. u okviru programa Superste.net. Klub „Superste“ je namenjen talentovanim pojedincima koji žele da svoje društveno korisne projekte razviju u dugoročno održiva i kompleta rešenja. Projekat „Gradske pčele“ se nakon ocene mentora konkursa, glasanja zajednice i provere glasova, našao među pobedničkim i sa ukupnom ocenom 957 zauzeo drugo mesto. Predstavnik na konkursu i webmaster je Slobodan Tihojević, a kreativni direktor Alen Vujić.

 

Glavni ciljevi projekta su podeljeni u tri oblasti:

1.- Košnice za gradsko pčelarstvo

–  U planu je izrada Tihibox košnica koje će biti prilagođene za čuvanje pčela u naseljenim sredinama, kao što su parkovi, krovovi zgrada i dvorišta. Zbog malih dimenzija i mogućnosti da se sa lakoćom montiraju, Tihibox košnice bi predstavaljale idealno rešenje za one koji imaju baštu i ravne krovove.

2.- Edukacija

– Nekada je u seoskim školama pčelarstvo bilo jedan od izbornih predmeta. Donacijom košnica „Gradske pčele“ biće omogućeno postavljanje ovakvih košnica u gradskim i seoskim sredinama, nakon čega će se pokrenuti edukativne radionice, tokom kojih će učenici i odrasli sticati znanja iz ove oblasti.

3.- Zaštita životne sredine

– Poslednjih godina u svetu je prisutan problem nestajanja pčela, koji poznat kao fenomen Colony Collapse Disorder – CCD. Za ovaj problem odgovorna je nesavesna i neustručna primena agrarnih pesticida, koji se koriste za zaštitu useva. Studije u svetu pokazuju da je, u vreme masovnog nestajanja pčela, gradska sredina idealno stanište za pčele. U urbanim sredinama nisu izložene pesticidima, kao u agrarnim delovima zemlje.

U cilju predstavljanja sajta, pogledajte jednu od zanimljivosti sa sajta:

http://gradskepcele.com/evo-kako-se-bec-stara-o-pcelama/#.V1rQKs4FmUB.mailto

Opširnije na zvaničnoj web prezentaciji projekta Gradske pčele:

http://gradskepcele.com/

i youtobe kanalu

https://www.youtube.com/watch?v=kRicW_bqYfc

 

Tokom narednih dana Tihojević će predstaviti i sajt za prodaju pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme. Postavljanje oglasa biće besplatno. Autor se nada da će na ovaj način pčelari lakše doći do svojih kupaca, a kupci do najkvalitetnijih proizvoda. Adresa sajta se nalazi na www.pcelamarket.com.

Ostalo je da se zvrše još pojedini detalji, pa će sajt nakon toga biti predstavljen.

 

Priredio: Vlastimir Spasić

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE