SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

„HVALA PČELAMA“ UZ MED, MUZIKU I VINODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.067

Na dan zaštitnika vinogradara Sv. Trifuna, 14. februara, u prisustvu velikog broja posetilaca, u Galeriji Sinagoga u Nišu, otvorena je izložba „Hvala pčelama“ – Istorija pčelarstva u kraljevačkom kraju, koju su zajedno priredili Narodni muzej Niš i Narodni muzej Kraljevo zajedno sa Društvom pčelara Kraljevo, a u saradnji sa Regionalnom asocijacijom pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije u Nišu.

O značaju i sadržaju, na otvaranju izložbe govorili su Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja u Nišu, autorka izložbe Mirjana Savić, istoričar – viši kustos iz Kraljeva i dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, koji je i zvanično otvorio izložbu.

Iako je u podnaslovu naziva rečeno: „Istorija pčelarstva u kraljevačkom kraju“, izložba po sadržaju i broju eksponata (preko 30) u vidu dokumenata i predmeta, značajno prevazilazi regionalni karakter i svedoči o razvoju pčelarstva od najranijih dana nastajanja srpske države do danas.

Kroz istoriju pčelarstva, preko izloženih eksponata, posetioce je provela autorka izložbe Mirjana Savić.

 – Arheološki lokaliteti na teritoriji Srbije, svedoče o dugoj tradiciji pčelarenja i trgovinom pčelinjih proizvoda kod nas. U blizini Čačka nađeni privesci u obliku pčela iz šestog veka. Na lokalitetu Nova Božurna kod Prokuplja, nađena je zlatna ogrlica od nanizanih pčela, iz drugog ili trećeg veka nove ere i čuva se u Narodnom muzeju Niš.

„Ono što povezuje Kraljevo i Niš je Nišlija Mihajlo Trajković,  koji je u periodu između dva svetska rata pokrenuo časopis “Najracionalnije pčelarstvo”. Ukupno je štampano 20 brojeva tog časopisa. Trajković je proizvodio i košnice koje su bile dosta savremene za taj period. Sredinom 1941. godine zbog posla u fabrici vagona,  preselio se u Kraljevo, ali je nažalost, već u oktobru streljan kao jedan od 2.000 civila“, objasnila nam je autor izložbe Mirjana Savić.

Sa istorijskog aspekta izložba se razlikuje u određenim segmentima u odnosu na onu koja je premijerno prikazana u Kraljevu oktobra prošle godine. Premijerno je za izložbu u Nišu urađen i plakat iz 1934. godine iz Arhiva Srbije gde je bio Sveslovenski pčelarski Kongres, sadrži i segment o proti Stevanu Dimitrijeviću koji je pčelarstvu podučavao i Nikolaja Velimirovića.

Sadržajem i vremenom, izložba se uklapa u 100-tu godišnjicu obeležavanja organizovanog pčelarstva u niškom kraju. Naime, ove godine 2019. godine navršava se 100 godina od vremena kada su se krajem 1919. godine okupili pčelari sa šireg prostora Niša i formirali Okružnu pčelarsku podružinu. U tadašnji upravi odbor ušli su mnogi ugledni pčelari – činovnici, učitelji i sveštena lica i poznate zanatlije. Pri popisu 1895. godine u Nišu je bilo 1.987 vrškara, a na užem prostoru grada 178. Najveću pomoć u širenju znanja među poljoprivrednicima, pa i pčelarima, pored učitelja i sveštenih lica dalo je Srpsko poljioprivredno društvo osnovano 1880. godine, odnosno okružno u Nišu. Kraljevska učiteljska škola u Nišu (1881–1895) dala je značajne kadrove za sve krajeve Srbije. Pored zoologije i botanike budući učitelji upoznavani su i sa pčelarstvom. Među buduićim učiteljima nalazio se i Jovan P. Jovanović rodom iz Aleksinca, koji će imati značajnog uticaja na organizovanost i razvoj savremenog pčelarstva u niškom kraju i u Srbiji.

Posetioci su bili posluženi medom i dobrim vinom, kako je i priličilo tom danu, uz muziciranje kvarteta gitara 4G`s.

Izložba “Hvala pčelama” u Galeriji Sinagoga biće otvorena do 20. marta, a posetioci će osim ponedeljkom, moći da je pogledaju svakog radnog dana od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ulaz je slobodan.

Ing. Vlastimir Spasić,

Predsednik RAPOJS-a

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien