SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IO SPOS DONEO ODLUKU O USTANOVLJAVANJU VANREDNIH PRIZNANJA SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.024

IO SPOS-a doneo je odluku na svojoj poslednjoj sednici o ustanovljavanju dva vanredna priznanja SPOS-a, koja bi se dodeljivala u izuzetnim i specijalnim prilikama, zaslužnim naprednim pčelarima i licima koja su posebno zaslužna za razvoj pčelarstva, a u susret proslavi 120 godina postojanja SPOS-a.

Prvo priznanje biće medalja kralja Milutina, i dodeljivaće se licima koja su posebno zaslužna za razvoj pčelarstva. Prvi pisani dokument kod Srba gde se pominje pčelarstvo jeste „Hilandarska povelja Simeona Nemanje“ iz 1198. godine, kojom je, osim ostalog, manastiru Hilandar darovao i četiri pčelinjaka i sa svakim pčelinjakom po dva pčelara. U “Hilandarskoj povelji” Nemanja naglašava da ovo što je poklonio manastiru ne može niko da oduzme niti da nasledi:” I ovo što dadoh manastiru u Svetoj Gori, da ne treba ni mome detetu, ni mome unučetu, ni mome rođenome, ni kome drugome”. Kralj Milutin (1282-1322) poklonio je manastiru Hilandaru pčelinjak u mestu Zahaku na Bistrici. U pismu kralja Milutina o poklanjanju pčelinjaka kaže se da kralj uz pčelinjak daje i četiri pčelara, koji su se zvali: Dobrko, brat mu Bratoslav, Brajen i Gnusa. Istovremeno kralj oslobađa tri pčelara: Đuricu, Radoslava i Prodana, na pčelinjaku u Goračevu, od “svih rabota kraljevskih i crkvenih” i da za njih “ne bude drugoga posla osim gajenja pčela”. Stoga mu se pripisuje sledeća odredba: „PČELARI DA NE RADE NIKAKVE DRUGE POSLOVE, NEKA BUDU SAMO PČELARI“. 

Drugo priznanje biće medalja prof. dr Jovana Kulinčevića, najvećeg srpskog naučnika u pčelarstvu svih vremena do današnjih dana, kome se ovom prilikom i na takav način odaje počast, jer smatramo da je vreme da se menja praksa koju Srbi imaju, te da je neophodno takvom stručnom i naučnom doajenu srpskog pčelarstva odati priznanje za života, jer je ostavio nemerljiv doprinos srpskom pčelarstvu. 

Priznanja će biti dodeljivana odlukom IO SPOS-a. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien