SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ISPRAVNO DEKLARISANjE MEDA I ŠTAMPANJE NOVIH ETIKETA ZA TEGLE SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.757

 

 

SPOS je nedavno izabrao novu štampariju za štampanje etiketa za tegle SPOS-a, ali one još uvek nisu odštampane, jer su nastupili novi momenti. Naime, bilo je neophodno uskladiti dva važeća pravilnika i dva pravilnika koji će tek stupiti na snagu, kako bi etikete koje odštampamo sada, bile u svemu usklađene sa sva četiri pravilnika, te samim tim bile funkcionalne i na dan štampe kao i godinu dana kasnije, pa i više. Naime, novi Pravilnik o deklarisanju stupiće na snagu juna 2018. godine, a uskoro i novi Pravilnik o kvalitetu meda, te su etikete, koje smo danas upravo završili, usklađene i sa tim novim pravilnicima. Banderola čak sadrži podatke koji nisu neophodni po Pravilniku o deklarisanju koji stupa na snagu juna 2018, ali su potrebni po aktuelnom Pravilniku, no višak podataka ne smeta, bitno je da će etikete biti funkcionalne i po sadašnjim i po budućim propisima, čime smo sprečili izlaganje novim troškovima kada novi pravilnici stupe na snagu.

Pošto je primećeno da pčelari u velikom procentu deklarišu med na nezakonit način, pa zbog toga imaju ili mogu imati velikih problema sa veterinarskom inspekcijom, napominjemo da se na etiketama moraju nalaziti svi podaci koje zahteva Pravilnik o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela (objavljen u celosti u časopisu „Srpski pčelar“, broj 2/2016, strana 111, kao i na sajtu SPOS: www.spos.info/donet-novi-pravilnik-o-kvalitetu-meda-i-drugih-proizvoda-pcela) i Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (www.spos.info/spos/propisi/pravilnici). 

U daljem tekstu videćete kako izgleda nova etiketa i koji se sada podaci nalaze na njoj. Pristup narednom delu ove vesti je moguć tek kad se ulogujete na sajt SPOS-a uz pomoć šifre i kontrolnog koda sa ID kartice članova SPOS-a. Napominjemo da je davanje svojih šifara trećim licima, ili prosleđivanje podataka sa zaštićenog dela sajta trećim licima, teško krivično delo, te da će oni koji to urade biti krivično procesuirani. Takođe će biti aktivirani i članovi Statuta SPOS-a koji to zabranjuju i preduzeće se predviđene mere. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI DEO VESTI NAMENJEN SAMO ČLANOVIMA SPOS-a, SA DETALJNIJIM INFORMACIJAMA

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien