SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ИЗБОРНА СКУПШТИНА ДРУШТВА ПЧЕЛАРА БЕОГРАД: РАД ЗА ПРИМЕР, УСПЕШАН И БОГАТDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.893

Добио сам  „задатак“ да пишем о раду и току Изборне скупштине Друштва пчелара „Београд“, која је одржана 13. 2. 2016. године у свечаној сали градске општине Нови Београд.

Написати „извештај“ је рутина, али у мени постоји бојазан да ћу бити занесено необјективан. Бојим се да ће надвладати понос колико је, како је и шта учинио, у претходном периоду, досадашњи састав Извршног одбора (чији сам потпредседник годинама), који је дискретно „водио и надзирао“ наш прекаљени председник Божа Петровић. Присутни гост из Сомбора новинар Драган Младеновић, склон лепим речима, изговори : „Друштво пчелара „Београд“ је понос и лучоноша српског пчеларства“. „Скромно“ и ја изјављујем : потпуно је у праву. Друштво је у свом раду буктало. Премашен је број чланова – 1.000; Школа пчеларства за почетнике има више од  две стотине педесет полазника-школараца, градске и општинске власти све више цене и подржавају пчеларство (општина Звездара нам је уступила бесплатно своје просторије за рад наше Школе), Град је подарио по пет кошница онима који желе да пчеларе… Ех, када би нам дали и неки динар да „увећамо“ наш часопис „Београдски пчелар“, једини стални, месечни лист једног пчеларског друштва у Србији који већ 17 година непрекидно излази, па да капне и неки хонорарчић за стручније чланке и преводе…

               Но, ја не пишем годишњи извештај о раду Друштва, тај задатак је добио секретар Раша Јашовић, па њему препуштам реч. Набрајам само оно што су тезе његовог „елабората“. „Премашена је жељена граница : више од 1.000 чланова; Школа пчеларства је у експанзији и повезујемо се са редовним школама пољопривредне струке, тако да пчеларство постане наставни предмет; одлично је организован Сајам пчеларста „Ташмајдан 2015“ године; организовано је око 20, тзв. „општинских изложби“; чланство се едукује и на „зимским предавањима“ (новембар-март, преко двадесетак предавања) и на „дебатном клубу“, који се одржава сваког четвртка у просторијама Друштва; успостављени су одлични односи са градским и општинским властима; веома је успешна сарадња са Факултетом ветеринарске медицине; сарања са медијима је задовољавајућа, нарочито је била добра са Студијом Б, Хепијем, ТВ Наша, Политиком, Вечерњим новостима и др; односи са СПОС-ом су веома блиски и сараднички; „Београдски пчелар“ се штампа на квалитетнијем папиру, због повећања броја чланова треба повећати и тираж, за најмање 200 примерака, али и повећати број сарадника и неке прилоге новчано стимулисати (до сада је све рађено бесплатно); усавршен је и модернизован сајт Друштва; оформљен је плелињак Друшта за практичну наставу; реновиране су и уређене просторије Друштва, а набављена савременија образовна опрема; посећено је десетак пчеларских друштава и удружења у унутрашњонсти, ради сарање и размене искустава; организовано је више заједничких дружења, прослава и академија…“

               Ово је било шта је до сада урађено. А шта треба чинити у будућности, такође, веома исцрпно говорио је заменик председника мр Слободан Чумић. Ево шта је изабрао ваш извештач, шта треба да знате и да буде записано, шта се планира за будући рад Друштва: „Наставиће се „школовање почетника“ у Школи Друштва;  организоваће се саветовања и предавања за већ активне пчеларе (зимска предавања, дискусиони клуб); пракса посета другим пчеларским удужењима показала се као добра и корисна, па ће се са њом наставити; технички смо добро оспособњени да у Молеровој организујемо „пчеларски биоскоп“- наравно главни глумци су пчеле и рад са њима; претплатили смо се, за сада, на два водећа америчка и руска часописа, па ћемо из њих „узимати“, за нас, најинтересантније текстове;сваке године „гостоваће“ најмање један, предавач из иностранства (прошле суботе је био Румун); наша стручна служба и искуснији пчелари помагаће око регистрације пчелињака; Најважнији посао је организовање 42. Сајма пчеларства „Ташмајдан 2016“, најпрестижније пчеларске манифестације наше земње и шире; такође, наставиће се и са локалним-општинским изложбама, мада има несугласја са општинским властима, које траже надокнаду за давање дозвола за организацију тих изложби; циљ нам се да имамо више од 1.500 чланова; укључивање што већег броја нових, младих чланова у рад органа Друштва; увођење софтвера за комплетну евиденцију чланства Друштва; успостављање још бољих контаката и добрих односа са свим органиуам „власти“ Града и општина, као и са пчеларским организацијама широм наше земље; потрудити се да успоставимо што бољу сарасњу са пчеларским друштвима из иностранстава ради „размене“ знања и искуства; променити неке чланове Статута Друштва који ће омогућити бољи и бржи рад органа управљања Друштва; стално преиспитивање рада чланова Извршног одбора и освежење са новим члановима; организовање практичне наставе за средњошколце пољопривредног смера; подизање квалитета и обогаћење сајта Друштва са неколико минутним филмовима из области пчеларства и његову пропаганду; испитати законску регулативу за регистрацију наше Школе пчеларства; одредити дан „за обележавање и подсећање на преминуле чланове нашег Друштва“; и, најприоритетније покушати са куповином просторија Друштва“.

               Затим су следили извештаји Надзорног одбора, који је поднео председник Неђо Крајновић и финансијског пословања, који је исцрпно приказао благајник Станоје Цветков. Оцена је позитивна и охрабрујућа, тврди председник Крајновић. Друштво је остварило приход од 4,785.932 динара, а за текући рад потрошило 4,432.439 динара (за све постоји валидна документација), тако да је остварена добит од 353.492. динара. Значи, пословало се успешно и домаћински.

               По усвајању поднетих извештаја (све једногласно) разрешени су „стари органи управљања и изабрани нови.   

Божа Петровић, за ПРЕДСЕДНИКА ДРУШТВА;

Мр Слободан Чумића за ЗАМЕНИКА ПРЕДСЕДНИКА; а за чланове ИЗВРШНОГ ОДБОРА ДРУШТВА изабрани су: Раша Јашовић, Живорад Тодоровић, проф. др Зоран Станимировић, проф. др Душан Бањац, Слободан Цвитковац, Миленко Гачевић, Мирољуб Букилић, Првослав Јелић, Станоје Цветков, Живан Јелић, Марица Милчановић, др Јелена Николић, Никола Лимановић, Милан Пиљевић, Владимир Шешлија, Драган Меселџија, Бранислав Зечевић, Далибор Мандић, Зоран Стевановић, Марко Вуковић, Павле Анђелковић, Рајко Дуловић, Радован Колунџић.

По ступању на снагу измене Статута, пуноправни чланови ИО постају још: Јеленко Поњавић, Саша Петронијевић, Лазар Мосуровић, Вук Никитовић, Томислав Петровић и Слободан Антанасијевић.

У НАДЗОРНИ ОДБОР ДРУШТВА изабрани су: Неђо Крајновић, председник, и чланови Љубиша Милетић и Војислав Карталија.

У ДИСЦИПЛИНСКУ КОМИСИЈУ ДРУШТВА су изабрани: Душан Кузмановић, председник, и чланови Маринко Вукосављевић, Војислав Карталија.

Председник Комисије за признања Друштва пчелара “Београд“ г. Живорад Тодоровић на Скупштини чита предлог за доделу СПОС-ових признања и признања Друштва за 2016. годину и то:

СПОС-ова признања:

               ДИПЛОМА “ПРОФЕСОР ЈОВАН ЖИНАНОВИЋ“: Анић Владислав, Деги Јанош, Славко Грубишић; ЗЛАТНА МЕДАЉА И ЗВАЊЕ ЗАСЛУЖНИ ПЧЕЛАР: Рајко Дуловић, Јеленко Поњавић, Јелена Николић, Александар Јовановић; ЗАХВАЛНИЦА СПОС-а:  Јелић Првослав, Николић Грујица, Милетић Љубиша, Милоичић Градимир, Миленковић Драгољуб, Радован Колунџић; ПОХВАЛНИЦА СПОС-а: Млинаревић Новак, Вулић Предраг, Вуковић Марко, Калаба Ђорђе, Никитовић Вук и Рончевић Раде. ПОЧАСНИ ЧЛАН СПОСА-а: ПРОФ. ДР ДЕСИМИР ЈЕВТИЋ, АЛЕКСАНДАР ЈЕЛЕСИЈЕВИЋ.

Признања која додељује Друштво пчелара “Београд“:

ПЛАКЕТА “КОСТА ГЛАВИНИЋ“: проф. др Милорад Бабовић, мр Слободан Чумић, Божо Вујичић, Зоран Јовановић, Далибор Мандић, Саша Петронијевић и Лазар Мосуровић; ЗАХВАЛНИЦА ДРУШТВА: Едип Шерифов, председник Градске општине Звездара, Аутомобилско предузеће “Шампион“ Београд, Неђо Крајновић, Жељко Јанковић, Томислав Петровић, Снежана Голубовић; ЗАСЛУЖНИ ЧЛАН ДРУШТВА: др Георгије Поповић, Слободан Цвитковац, Милан Пуалић, Мустафа Алић и Драган Меселџија; ПОЧАСНИ ЧЛАН ДРУШТВА: Драган Младеновић из Сомбора и Милорад Евтић из Ваљева.

Сви предлози су једногласно усвојени а признања Друштва одмах уручена.

 

               На крају: нека нам здравље буде добро, а ми, по угледу на наше љубимице-пчелице, бићемо вредни за напредак нашег Друштва и да сачувамо престиж који имамо. МЕДНО !

 

Милорад Букилић 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE