SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZBORNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA PČELARA „TEMNIĆ“ IZ VARVARINADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.658

Udruženje pčelara „Temnić“ iz Varvarina, održalo je, u nedelju 21. februara 2016. godine, redovnu izbornu skupštinu.

Skupštini je prisustvalo oko 60 pčelara sa područja Temnića. U prvom delu rada skupštine, razmatrani su i usvojeni izveštaj o radu, finansijski izveštaj, plan rada i finansijski plan za 2016. godinu. Poseban značaj dat je Programu rada za budući period, koji predviđa omasovljenje udruženja, organizovaniji nastup na tržištu meda, obrazovanje pčelara i posetu značajnim pčelarskim manifestacijama. Podaci koji ilustruju stanje i aktivnosti pčelara kazuju da je udruženje, u kojem je 51 član SPOS-a, sa ukupno 5300 košnica, u toku prošle godine, kroz organizovani otkup, prodalo preko 50 tona bagremovog meda.  

Izabrani su novi članovi Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti. Za predsednika udruženja izabran je dosadašnji predsednik Radoja Aleksandar.

Pored izbora rukovodstva udruženja, na dnevnom redu našla su se i druga pitanja iz oblasti organizovanja pčelara i funkcionisanja udruženja. Kroz široku diskusiju pokrenuto je niz predloga i ideja čijom realizacijom treba da se unapredi organizacija pčelara temnićkog kraja.  

Pored zapaženih rezultata rada, ovo udruženje i dalje se suočava sa egzistencijalnim problemima: nedostatak prostorije za redovna okupljanja i aktivnosti i odsustva bilo kakvog vida pomoći opštine. Očekivanja su pčelara da će najavljeni izbori promeniti politiku i odnos lokalnih vlasti,  prema pčelarima i pčelarstvu u ovoj opštini. 

Na ovom skupu, Željko Nikolov vlasnik firme za otkup meda Voltem d.o.o. iz Beograda, predstavilo je svoj otkupni program i potencijal i ponudio nastavak dosadašnje uspešne saradnje na planu otkupa meda.

Uprkos odmaklom vremenu,  prisutni su pažljivo i do kraja odslušali jedno i po časovno predavanje Vlastimira Spasića iz Niša, na temu: „Najčešći uzroci i prevencija uginuća pčelinjih zajednica u zimskom periodu“. Oni najuporniji, posle zvaničnog skupa, iskoristili su priliku da predavaču postave pitanja ili iznesu svoja iskustva i komentare.

Vlastimir Spasić – Niš

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE