SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZJAVA ZA VEČERNJE NOVOSTIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.089

Ovih dana se u javnosti dosta priča o trovanju pčela na suncokretovoj paši, iako nije podneta nijedna prijava ni fitosanitarnoj inspekciji kao ni Odboru za zaštitu pčela SPOS-a od trovanja. Tim povodom, predsednik SPOS-a dao je izjavu za Večernje novosti.

Наиме, на интернету се могу прочитати потпуно нетачне информације о томе да је узрок тровања ГМО (ОВДЕ). Апсолутно изражавамо сумњу да постоји ГМО сунцокрет у Србији, а ако неко има сазнања о томе, то треба да пријави надлежним државним органима, јер је садња и промет ГМО материјала у Србији законом забрањен, у супротном је саучесник у извршењу дела, сходно закону. Такође, да би се те приче прекинуле, потребно је да јавност зна да СВАКИ ГРАЂАНИН, уместо да препричава приче сумњивог извора, САМОСТАЛНО може да провери да ли је нека биљка ГМО или није, тако што ће неколико биљака испрскати тоталним хербицидом на бази глифосата. Ако се биљка осуши, онда није ГМО, а ако се не осуши, онда је вероватно ГМО и треба је послати на анализу. Јер, гени у биљкама се углавном мењају како би оне биле отпорне на јефтини тотални хербицид глифосат, како би се појефтинила производња. До данас није утврђена појава ГМО сунцокрета у Србији и апсолутно изражавамо сумњу у горе наведене тврдње, те сматрамо да новинари морају да показују бар основни ниво озбиљности при писању текстова, те да тврдње провере пре објављивања, а не да узрокују беспотребно узнемиравање јавности. 

Што се тиче самог тровања на сунцокрету, председник СПОС-а дао је следећу изјаву Вечерњим новостима, а видећемо који део изјаве ће новинари пренети: 

ЕУ је забранила третман семена сунцокрета и кукуруза неоникотиноидима за које постоји озбиљна сумња да убијају пчеле (клотианидин, тиаметоксам, имидаклоприд). И Србија је такође увела исту забрану. Наука тврди да отров са третираног семена пролази кроз биљку и улази пре свега у полен, те пчеле страдају када унесу довољно високу дозу полена, што се најчешће дешава зими, јер зимска пчела дуго живи и конзумира доста полена до пролећа, те долази до нагомилавања отрова у пчели. Летња тровања се дешавају када је суша, па је концентрација отрова у биљци већа, или када се семе не третира прецизним дозама у фабрикама (што се радило пре забране), већ када се то ради у кућним условима, када су дозе отрова на третираном семену по правилу огромне.

Јавна је тајна да се у Србију увозе огромне количине нелегалних неоникотиноида из Украјине и Турске (у виду „провоза“), те да се на црном тржишту продају пољопривредницима. Семе сунцокрета на тржишту је обично третирано другим неоникотиноидима који не убијају пчеле, али због нижих цена и погрешног уверења да су спорни неоникотиноиди бољи за заштиту семена, несавесни пољопривредници сами третирају семе огромним дозама отрова, те пчелари који доселе пчеле у близини таквих парцела, практично могу бити сигурни да ће им пчеле масовно угињавати.

Држава мора да спречи продају „црних“ пестицида као и третман семена неоникотиноидима у домаћинству (у мешалици најчешће), јер то шкоди ономе ко то ради, и шкоди пчелама. Фитосанитарна инспекција само треба инкогнито да уђе у село, и након разговора са пар људи, сазнаће ко у селу препродаје „црне“ пестициде, те да их конфискује а починиоце строго казни, као и да узима узорке сунцокрета како би утврдила које су њиве третиране те да власнике такође казни.

Право решење је да пољопривредници схвате да без пчела НЕМА довољних приноса сунцокрета и НЕМА адекватног рандмана уља из њега, ако није опрашен пчелама! А итекако се без ових отрова може произвести сунцокрет.“ 

Такође, СПОС је у часопису Српски пчелар за јун 2018. године, упозорио пчеларе да обрате пажњу на које парцеле селе пчеле, управо због информација да све већи број пољопривредника самостално и нелегално третира семе забрањеним неоникотиноидима (ОВДЕ). 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien