SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZVEŠTAJ SA SASTANKA U AGENCIJI ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA PO PITANJU REGISTRACIJE PČELARSKIH VOZILADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.083

Kao što je poznato, godinama vodimo borbu za upodobljavanje srpskih propisa vezanih za registraciju vozila koja se koriste u pčelarstvu sa propisima u drugim zemljama EU koje imaju mnogo liberalnije propise, koji deluju stimulativno na pčelarsku proizvodnju.

Danas je u Agenciji za bezbednost saobraćaja održan sastanak delegacije SPOS-a sa direktorkom Agencije Jasminom Milošević, i njenim saradnicima Zoranom Alimpićem i Dejanom Tomaševićem. 

Ispred SPOS-a sastanku su prisustvovali predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, član IO SPOS-a Dejan Milošević, i pčelari SPOS-a Zoran Kovačević i Spasa Petrović. 

Pokazana je dobra volja sa obe strane da se problemi reše, ali problem je definitivno multidiscipliniran i zahteva dalju analizu od strane svih nadležnih institucija. 

Ono što je danas dogovoreno, a presudno će izmeniti sliku srpskog pčelarstva, to je da Agencija pokrene zvaničnu inicijativu da se izmeni Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji će se i inače menjati po nekim drugim pitanjima i naći u Skupštini najverovatnije u novembru, po pitanju njegovog prilagođavanja hrvatskom modelu. Naime, u hrvatskom zakonu piše da ministar poljoprivrede donosi Pravilnik o pčelarskim vozilima, uz saglasnost nadležnih ministara za unutrašnje poslove i saobraćaj, te da on praktično predstavlja svojevrsni lex specialis, koji izdvaja pčelarska vozila kao posebnu kategoriju, i tretira ih mnogo liberalnije i prilagođeno praksi, pošto je njih definitivno nemoguće uklopiti u sadašnji Zakon o bezbednosti saobraćaja. 

Zahvaljujemo se svim učesnicima sastanka, jer su pokazali visoku svest da se ovaj problem konačno reši, a zahvaljujemo se i Ministarstvu poljoprivrede koje se konačno uključilo punim kapacitetom da nam pomogne da se ovaj problem reši. 

Dogovoreno je da SPOS ponovo pošalje svoje zahteve, koji će biti neznatno modifikovani u skladu sa današnjim smernicama sa sastanka, najkasnije do ponedeljka, a već za narednu sredu zakazan je novi sastanak u Agenciji za bezbednost saobraćaja, gde će se o svim tačkama naših zahteva detaljno razgovarati i analizirati kako bi se videlo šta operativno može da se prihvati, a šta mora da se modifikuje. 

Podsećamo pčelare na stari SPOS-ov predlog, koji će biti modifikovan ovih dana u skladu sa novim idejama koje imamo i do kojih smo došli na današnjem sastanku. Predlog je iz 2009. godine i možete ga pogledati radi podsećanja OVDE.

Pozivamo pčelare da daju svoje eventualno nove ideje i pošalju ih SPOS-u najkasnije do petka 21. oktobra u 15 sati, na mejl [email protected] 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien