SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KAKO DA NE PLATITE „PAŠARINU“ NA FRUŠKOJ GORI?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.828

JP ,,Nacionalni park Fruška Gora“, Savez pčelarskih organizacija Srbije i Društvo pčelara ,,Jovan Živanović “ iz Novog Sada ovim ukazuju svim pčelarima koji dovoze svoje košnice na područje teritorije Nacionalnog parka Fruška gora, da su u obavezi da nadležnim organima prijave svoj boravak i dolazak na pčelinju pašu, uz navođenje tačnih podataka (kontakt podaci i broj košnica).

Kako je već objavljeno javnosti i pčelarima, u skladu sa sporazumom između JP ,,Nacionalni park Fruška gora“, SPOS-a i Društva pčelara ,,Jovan Živanović“ iz Novog Sada (OVDE) započet je projekat mapiranja Fruške gore, a u cilju regulisanja korišćenja pčelinje paše od strane pčelara, što je svim savesnim pčelarima u interesu.

U skladu sa važećom zakonskom regulativom, pčelari koji ne prijave nadležnima boravak na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora, biće u obavezi da plate propisane naknade za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra po košnici (tzv. ,,pašarina“), s obzirom na to da je i dalje na snazi propis koji nalaže plaćanje ovih troškova, odnosno još uvek nije donet propis kojim se ova obaveza ukida. Ukidanje „pašarine“ dogovoreno je sa drzavom (OVDE), i očekuje se da pašarina zvanično bude ukinuta od 1. januara 2019. godine. Ipak, na ovde opisani način mozete već ove godine da ne platite pašarinu. 

Takođe, pčelari koji ne prijave boravak biće u obavezi da svoje košnice pomere sa područja koje su zauzeli, kao i da plate propisane kazne s obzirom da koriste zaštićeno dobro bez saglasnosti upravljača.

Pčelari koji prijave boravak, u skladu sa dogovorom Društva pčelara ,,Jovan Živanović“ i JP ,,Nacionalni park Fruška gora“ oslobođeni su obaveze plaćanja ,,pašarine“.

Zahvaljujemo se Nacionalnom parku „Fruška gora“ na razumevanju i podršci pčelarstvu! 

Pozivamo sve pčelare da postupaju savesno, u skladu sa dobrom pčelarskom praksom i prijave svoj boravak na broj telefona:

064/83-77-071
Miroslav Jakavački

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien