SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KAKO GORAN TOMIĆ I RADOSLAV STUPAR PRAVE PČELARSKA ČUDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.087

Završen je časopis „Srpski pčelar“ za maj 2024. godine. 

 

Stara pčelarska izreka kaže: „Roj u maju zlato, u junu srebro, u julu blato“, a u avgustu – U, bato! Posle suncokretove paše, autor Goran Tomić iz Kosjerića je pravio zbirne rojeve sa po četiri LR rama zatvorenog legla i četiri rama meda. Radio je to 11. avgusta i ti rojevi, kao i osnovna društva, razvijali su se za bagremovu pašu sasvim normalno. Na koji način je to moguće?

Kako bi priroda pčelarila? Prirodno stanište, ukazuje nam na zakonitosti koje u takvom društvu vladaju, konkretno kroz njegovu ograničenost. Ukoliko pčelar prepozna ove zakonitosti i na osnovu tih spoznaja pčelari, uvažavajući pomenute zakonitosti, tj. osmisli tehnike kroz upotrebu „pčelarevih alatki“, onda on pčelari u skladu sa pčelinjim društvom u prirodi. Radoslav Stupar iz Nemačke nam objašnjava kako. 

Koliki je uticaj temperature na razvoj matice od jajeta do odrasle jedinke? Pokazano je da je vitalni opseg ograničen na 30,5–37,5° C. Optimalna temperatura je 33–35° C, van ovog opsega se povećava uginuće matica u razvoju, a sa povećanjem se smanjuje telesna težina matice. 

Objavljujemo tekst generisan od strane GEMINI AI veštačke inteligencije, koji pruža brzi pregled trenutnog znanja u glavnim oblastima istraživanja krpelja Varroa destructor, uključujući biologiju krpelja, oštećenja i toleranciju domaćina, biološki ciklus razvoja i tretman varoe.

Pčelarice su često predstavljene kao negativci i štetočine. Ustaljeno je mišljenje da se pčelarice hrane samo medonosnim pčelama. Da li je ovo istina ili mit?

 

Kompletan sadržaj majskog broja pogledajte OVDE.

 

 

ŠTAMPANJE I SLANJE ČASOPISA

 

Časopis će se štampati u četvrtak, petak i ponedeljak, 18, 19. i 22. aprila, a pakuje se i šalje u utorak i sredu, 23. i 24. aprila, i već od četvrtka, 25. aprila, stizaće na adrese pčelara širom Srbije i inostranstva.

 

Digitalno izdanje časopisa „Srpski pčelar“ moći će da čitaju na svom mobilnom telefonu već od četvrtka, 18. aprila, svi koji su uplatili osnovnu članarinu SPOS-a za 2024. godinu, a dostupni su im i svi brojevi od 2013. do danas, iz godina kada su bili članovi.

 

Detaljnije o članarini za 2024. godinu pročitajte na internet stranici SPOS-a www.spos.info/membership/clanarina-spos-a-i-pretplata-na-casopis-srpski-pcelar-u-2024/ i u časopisu „Srpski pčelar“ za jun 2023. na strani 364.

 

Obrazac za učlanjivanje preuzmite OVDE na ćirilici, i OVDE na latinici.

 

PIŠITE ZA „SRPSKI PČELAR“ JER VAS PORED NOVČANOG HONORARA ZA NAJBOLJI TEKST INAJBOLJU FOTOGRAFIJU OČEKUJU I VREDNE NAGRADE, 

KANTA ZA MED OD 40 LITARA I 5,5 KILOGRAMA SATNIH OSNOVA ZA NAJBOLJE TEKSTOVE, AHRANILICE I INOVATIVNI PČELARSKI NOŽ ZA NAJBOLJE FOTOGRAFIJE.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE