SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KAKO MATIČNI MLEČ POMAŽE LARVAMA DA PRKOSE GRAVITACIJI I POSTANU MATICEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.803

Opšte je poznato da i pčele radilice i matice vode poreklo iz istih oplođenih jaja, a da razlike između radilice i matice nastaju zbog različite hrane koju su dobijale u stadijumu larve. Prema tome, ako je zajednici iz nekog razloga potrebna nova matica, pčele odaberu nekoliko mladih larvi, potom prošire i nadograde ćelije u kojima se odabrane larve nalaze, i onda ih hrane matičnim mlečom sve dok matične ćelije ne budu zatvorene.

Zaključićemo, do određene starosne dobi (12-18 sati) larve radilica i matične larve se hrane mlečom istog kvaliteta, da bi posle ove dobi larve pčela dobijale hranu drugačijeg kvaliteta, dok matične larve i dalje dobijaju „čist“ mleč i to u mnogo većem broju obroka u odnosu na larve pčela radilica. 

Međutim, tu se uloga mleča u odgoju matičnih larvi ne završava, jer on ima i ulogu da larvu drži sigurno „usidrenom“ na krovu matične ćelije u kojoj se razvija. Studija objavljena u časopisu „Current Biology“ polovinom marta ove godine, objašnjava ulogu pH vrednosti matičnog mleča u stvaranju supstance dovoljno viskozne da spreči pad buduće matice sa „plafona“ ćelije. 

 

Pristup celom tekstu je moguć tek kad se ulogujete na sajt SPOS-a uz pomoć šifre i kontrolnog koda sa ID kartice članova SPOS-a. Napominjemo da je davanje svojih šifara trećim licima, ili prosleđivanje podataka sa zaštićenog dela sajta trećim licima, teško krivično delo, te da će oni koji to urade biti krivično gonjeni. Takođe će biti aktivirani i članovi Statuta SPOS-a koji to zabranjuju i preduzeće se predviđene mere. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI DEO VESTI NAMENJEN SAMO ČLANOVIMA SPOS-a, SA DETALJNIJIM INFORMACIJAMA

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien