SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

КАКО НАСТАЈЕ ЦЕНА МЕДА У ПОГОНУ „НАШ МЕД“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.292

Пошто се прљава кампања плаћеника дугогодишњих профитера на извозу меда, против Погона „Наш мед“ наставља, сматрамо да смо дужни да објаснимо како се долази до нивоа откупне цене меда у Погону СПОС-а „Наш мед“, али и како се формира светска тржишна цена меда.

Иако смо све то већ више пута писали, покушаћемо да дамо још детаља како би и последњем неверном Томи било јасно! 

Наиме, ових дана се од стране плаћеника у јавност пласира СМЕШНА прича како је лако Погону „Наш мед“ да понуди високу откупну цену багрема кад меда нема, тј. има га јако мало на тржишту. Вероватно се питате како знамо да се ради о плаћеницима? Јер тако нешто могу изјавити или тотални идиоти (што они свакако нису), или плаћеници. Нико више. 

Светска цена меда се, хвала Богу, формира на тржишту на основу понуде и тражње, и не зависи ни од ког појединца или фирме, а посебно, опет хвала Богу, не зависи од наших пакера меда! 

Погон „Наш мед“ најпре постигне договор сходно тренутној светској тржишној цени, а затим од те цене одузме трошкове рада Погона. Трошкови су, на жалост, јако велики, преко 900.000 динара месечно, и морају се покрити, или ће Погон бити затворен и више неће бити ни реалне тржишне цене меда. Посебан проблем у овом тренутку је што су трошкови Погона исти и када меда има и када га нема, а ове године га нема, те их је још теже покрити. Ипак, и поред тога, видели сте да је СПОС успео да понуди чак 81 евроцент више по килограму меда у односу на друге пакере, а очекујемо да наредних дана цена иде још навише, ако се тржишни трендови наставе. 

Разлика између цене коју нуди Погон „Наш мед“ и други откупљивачи меда је САМО ЈЕДНА, а то је чињеница да Погон „Наш мед“ НЕМА ГАЗДУ који тражи профит, већ су му газде сви пчелари СПОС-а и сав профит Погона зато једноставно може бити уграђен у цену меда за пчеларе СПОС-а. 

И када светска тржишна цена меда некада буде мања, опет ће Погон „Наш мед“ бити у стању да понуди највећу могућу цену у односу на друге, сходно тадашњим тржишним условима, баш као што је то и сада учинио, само ће тада цена бити пропорционална тадашњој светској тржишној цени меда. 

Плаћеници при том, наравно, пренебрегавају чињеницу да је Погон „Наш мед“ поред цене за багремов мед, понудио и цену за шумски мед и до 6,03504 евра, колико ће пчелар укупно добити по килограму када се саберу основна откупна цена, плус 1,6% за власнике платинасте картице лојалности СПОС-у, као и ПДВ надокнада, док други пакери меда за исти мед углавном нуде 2,5 евра. 

Плаћеници такође, НАРАВНО, пренебрегавају чињеницу да багремовог меда нема од маја ове године, али је све до 15. јула откупна цена багрема била 4,1-4,2 евра за килограм, а само 24 часа након 15. јула (кад је СПОС објавио нову, драматично већу цену меда, већу за 80-90 евроценти) и други пакери меда су подигли откупне цене на 5 евра са ПДВ надокнадом, као и СПОС. Могу ли плаћеници да нам објасне, ако је њихова „теорија“ тачна, шта су пакери меда чекали од маја до средине јула, па су тек тада, 24 часа након СПОС-ове објаве реалне тржишне цене, подигли цену меда!? Знамо ми ОДЛИЧНО шта су чекали, одговор није потребан… А плаћеници нека се стиде себе и својих лажи, ако знају шта је то стид… 

И да, да не заборавимо, нека те продане Јуде што пре оду да покупе своје сребрњаке, док још неко хоће да им их да таквима неспособнима… 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien