SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KATASTROFALNO TROVANJE PČELA U KIKINDIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.190

SPOS je u subotu 4. jula obavešten od strane predsednika pčelara Kikinde Saše Čolaka, da je došlo do katastrofalnog trovanja, u tom trenutku preko 1600 košnica, na suncokretovoj paši, a da se trovanje nastavlja i dalje.

Prema njegovim rečima, i na glavicama suncokreta nalazi se veliki broj uginulih pčela. Stanje u pogođenim pčelinjacima je katastrofalno, šteta se meri milionima. Ima izveštaja i o trovanju divljači.

Prema nepotvrđenim informacijama, mnogi poljoprivrednici su sami tretirali seme suncokreta neonikotinoidima, najverovatnije imidaklopridom, koji su na crno uvezeni u Srbiju. Pošto je Ministarstvo poljoprivrede izašlo u susret zahtevima SPOS-a da se prati evropsko zakonodavstvo, i praktično odmah nakon zabrane tretmana semena spornim neonikotinoidima u EU, sprovelo zabranu i u Srbiji, od ove godine tretiranog semena u prodaji apsolutno nema, ali su se zato mnogi odlučili da to rade na crno samostalno, i najverovatnije je, ako su te informacije tačne, do trovanja došlo zbog prevelikih doza, pošto je tretman semena nestručno urađen.

Saša Čolak je SPOS-u preneo informaciju i da na nekom poljoprivrednom dobru u Subotici tvrde da u cvetanju prskaju suncokret sredstvom „za poboljšanje oprašivanja“. Predsednik SPOS-a je odmah u subotu kontaktirao Živoslava Stojanovića iz Subotice, od koga je ta informacija došla, i pitao ga o kom sredstvu se radi. On je odgovorio da još uvek ne zna koje je sredstvo u pitanju, ali da će javiti čim sazna, što se još uvek nije dogodilo. Radi se o parceli suncokreta od 700 hektara.

Još u subotu je u 16.47 sati obavešteno Ministarstvo poljoprivrede, sa detaljnim podacima, tj. gospođa Snežana Savčić Petrić na privatni broj telefona, načelnica Odeljenja za sredstva za zaštitu bilja, Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede.

U ponedeljak je javila SPOS-u da u utorak na teren izlazi fitosanitarni inspektor.

U utorak je javila da će uzorci koje je uzeo veterinarski inspektor biti poslati na analizu na neonikotinoide.

SPOS insistira da se počinioci otkriju i primereno kazne zbog nelegalne upotrebe hemijskih sredstava, i da nadoknade pričinjenu štetu pčelarima. Takođe insistira da se uzmu i delovi biljaka suncokreta na analizu, kako bi se došlo do pune istine.

Takođe, osuđujemo pokušaje zloupotrebe nesreće pčelara Kikinde i sve manipulacije koje ih prate.

Očekujemo detaljan izveštaj o učinjenom od nadležnih, kao i što detaljniji izveštaj od lokalnih udruženja pčelara o učinjenoj šteti, kako bismo sa tim podacima nastupili prema Ministarstvu poljoprivrede i medijima.

Pčelari Kikinde već su dali izjave za brojne medije, a predsednik SPOS-a je danas dao izjavu Večernjim novostima, a u toku dana će je dati i gospođa Snežana Savčić Petrić iz Ministarstva poljoprivrede, o preduzetim koracima.

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien