SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KO NEĆE SVOGA ZA SVOGA, ON ĆE TUĐINA ZA GOSPODARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.872

Ovih dana nastavljaju se u najmanju ruku zlonamerni napadi na SPOS iz svih oružja, od strane onih koji su zbog aktivnosti SPOS-a izgubili svoje pozicije koje su ranije imali, pre svega su to falsifikatori meda i pojedini nesavesni pakeri meda kojima nikako ne ide u prilog što SPOS gradi sopstveni pogon za plasman meda svojih članova, što se beskompromisno bori protiv falsifikata, što je uveo svoju jedinstvenu teglu za svoje članove i standard kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“, što sve zajedno itekako remeti miran život onima koji su enormno zarađivali na našem znoju, i sada bi učinili sve što mogu samo da spreče ove aktivnosti SPOS-a, te da zadrže svoje stečene pozicije.

A shodno svakoj pojedinačnoj konkretnoj „priči“ koju čujemo, mi tačno znamo ko je „izvor“ priče, jer poznajemo sve njih vrlo dobro, i znamo ko kakve teze plasira u javnost. U toj šumi dezinformacija, i neki pčelari pokleknu i poveruju u sve te laži, a onda ih i šire. Ovih dana smo ih se naslušali, posebno u proteklih nekoliko dana od kako su se stekli zakonski uslovi, jer smo prevazišli sve startne zakonske procedure koje smo morali da ispoštujemo do kraja, da krenemo u konkretne pripremne aktivnosti za gradnju pogona, koja se sada jako približila. To je podiglo nervozu svih gore navedenih interesnih grupa, jer nisu verovali da će do toga doći, i ponovo su počeli sa plasiranjem svojih laži.
Zato još jednom pozivamo pčelare da veruju svojim očima kao i do sada, a ne plasiranim lažima interesnih grupa koje žive na našoj grbači decenijama unazad. Ovih dana je, nakon sticanja zakonskih uslova, raspisan konkurs za izradu glavnog građevinskog projekta za gradnju pogona SPOS-a, raspisan konkurs za izbor direktora pogona, koji će voditi ceo postupak od početka do kraja izgradnje, i u međuvremenu biti obučen od vrhunskih stručnjaka za taj posao, kako bi za nekoliko meseci koliko će trajati gradnja pogona ako obezbedimo dovoljno novca (do sada je obezbeđeno oko 400.000 evra iz sredstava opštine Rača i sopstvenih sredstava SPOS-a), bio spreman da odmah krene sa operativnim radom, a čim glavni građevinski projekat bude završen, raspisujemo i javni poziv za izbor izvođača. Nadomak smo cilja, i zato pomozimo SVI da što pre završimo gradnju, kako bi pogon mogao da počne sa radom već naredne pčelarske sezone (detaljnije OVDE).
Navedene naopake priče su u prethodnom periodu obično dolazile od onih koji su zbog sve širih gore navedenih aktivnosti SPOS-a na korist svojih članova, izgubili finansijske prilive koje su imali u prethodnom periodu, ili će ih tek izgubiti pre svega zbog toga što SPOS gradi sopstveni pogon za plasman meda svojih članova, te pozivamo pčelare SPOS-a da ne veruju takvim pričama i ne šire ih u javnosti pre nego što ih provere, za šta im stručna služba SPOS-a stoji na raspolaganju, i može im dostaviti sve dokaze, jer su to teške uvrede koje su kažnjive po zakonima ove države, kao i po Statutu SPOS-a.
Ovih dana je i na forumu SPOS-a jedan pčelar (Dejan Vasiljević iz Beograda) objavio post u kome tvrdi da u SPOS-u ima krađe, i da ne treba pomoći gradnju pogona donacijama. Evo tog posta u celosti, da ga ne prepričavamo:

„Drugari, da vam samo malo skrenem pažnju na neke činjenice oko finansija u spos-u. Evo vam tabela sa pregledom plaćene poštarine i plaćene štampe časopisa za prošlu godinu. Svi znamo da je jedan mesec preskočeno slanje časopisa pa je onda u mislim maju poslat i april i maj i ona brošura. Sve bi to bilo OK, da u finansijskim rashodima nije uredno prikazano da je svaki mesec slata pošta. Šta više, u junu je prikazano 479k din poštarine , odakle? drugo, u decembru je za štampu časopisa prikazano 410k din, odakle? da se nije štampao znatno veći broj časopisa? nije… Vidim da je pomama za uplatama donacija u zaletu. Nema svrhe, bolje te novce potrošite u kafani, uplatite u Humanitarni fond, kupite deci nešto, nemojte još više gurati pare u džep ljudima koji to ne zaslužuju. Ovo su javno dostupni podaci, iz casopisa, pitanje je šta je stvarno sa finansijama ako su ovako bahato prikazali kradju a mogli su da je sakriju na milion načina. Ovo prosjačenje tih 120,00 din je identično odnoj devizi, pošalji sms da pomogneš tom i tom, a sa parama koje imam ću bahato da se ophodim“

 

Predsednik SPOS-a zatražio je od knjigovođe SPOS-a Jagode Milenković da sačini izveštaj po tom pitanju, i ovde ga objavljujemo u celosti:

 

IZVEŠTAJ PREDSEDNIKU 

„Dobila sam nalog od predsednika SPOS-a da objasnim zašto se u nekom mesecu u mesečnim finansijskim izveštajima objavljenim u časopisu, pojavljuje suma za poštarinu, a recimo u tom mesecu časopis nije slat, kao što je bio slučaj u 2016, kada su iz tehničkih razloga i aprilski broj časopisa (koji se inače šalje krajem marta), i majski (koji se inače šalje krajem aprila) kao i junski (koji se inače šalje krajem maja), poslati u istom mesecu – maju 2016. godine. To je od strane izvesnog Dejana Vasiljevića iz Beograda proglašeno za KRAĐU, što je nonsens. Ali, pošto je pčelar SPOS-a, naravno da ima pravo da dobije odgovor, i to javni, jer je javno izneo ovu neverovatnu optužbu!
Najpre, poštarina nije samo poštarina za časopis, već poštarina i za ostalu poštu koju SPOS ima, a ima je itekako. Takođe, i u mesecima kada se časopis ne pošalje (zakasni), ima slanja časopisa novim članovima koji su se kasnije učlanili, pa im se šalju zaostali brojevi. Ali, ovo pišem samo pune informacije radi, to nije odgovor na njegovo pitanje.
Odgovor je da je vrlo teško utvrditi tačnu sumu za poštarinu u mesecima koji su sporni zbog kašnjenja sa slanjem časopisa. Kada do izlaska broja ne stigne faktura od svih pošta sa kojima SPOS sarađuje, pa i od Pošte Srbije preko koje šaljemo časopis, u mesečni finansijski izveštaj koji se objavljuje u časopisu ja unosim procenjenu sumu za poštarinu za taj mesec jer ne raspolažem tačnom, pošto nisu stigli svi računi. A onda se u sledećem mesecu ispravlja ta razlika tako što se dodaje ili oduzima određena suma, zavisno od toga da li je račun na kraju bio veći ili manji od procenjenog. Na kraju godine sve se izjednači sa stvarnim troškovima. Nekada se desi da poštarina za jedan isti broj bude podeljena na dva meseca, jer se deo pošalje krajem jednog meseca, a deo početkom drugog, što se dešava kada časopis stigne u SPOS na slanje pred kraj meseca, pa je i to teško uklopiti. Jedan broj časopisa se, zavisno od drugih obaveza stručne službe SPOS-a, šalje tokom perioda od dva do četiri dana, retko pet, pa zato slanje može da pređe i u drugi mesec. Što se tiče meseca decembra, vrlo često se desi da se u tom mesecu pošalje i ceo ili deo tiraža decembarskog broja, kao i ceo tiraž broja za januar koji se šalje svim starim članovima besplatno daleko pre Nove godine, pa je zato suma za decembar često veća od uobičajene.
Inače, što se tiče 2016. godine, postoji razlika od 1800 dinara između ukupne zbirne sume visine poštarine objavljene u mesečnim finansijskim izveštajima u časopisu, i visine utrošene sume za poštarinu u godišnjem finansijskom izveštaju SPOS-a. Razlog za to je što u SPOS nije pristigao jedan račun na 1800 dinara, pa kada je na kraju finansijske godine pošta sravnjivala konto sa SPOS-om, ispostavilo se da im dugujemo 1800 dinara, a mi za to nismo imali račun jer nam jednostavno nije stigao, pa su nam oni kasnije dostavili duplikat (skeniran u prilogu na dnu izveštaja), koji smo platili naknadno, pa je i on naravno ušao u godišnji izveštaj za 2016. godinu, te stoga razlika od 1800 dinara.

Evo podataka po mesecima objavljenim u časopisu:

Časopis za Mart 2016: 234.000 poštarine za januar 2016.
Časopis za April 2016: 264.000 poštarine za februar 2016
Časopis za Maj 2016: 298.000 poštarine za mart 2016
Časopis za Jun 2016: 289.400 poštarine za april 2016
Časopis za Jul 2016: 279.200 poštarine za maj 2016
Časopis za Avgust 2016: 475.320 poštarine za jun 2016
Časopis za Septembar 2016: 295.320 poštarine za jul 2016
Časopis za Oktobar 2016: 298.600 poštarine za avgust 2016
Časopis za Novembar 2016: 255.600 poštarine za septembar 2016
Časopis za Decembar 2016: 247.900 poštarine za oktobar 2016
Časopis za Januar 2017: 227.900 poštarine za novembar 2016
Časopis za Februar 2017: 227.632 poštarine za decembar 2016

Kad se to sabere, dobije se 3.392.872 dinara.
A u završnom godišnjem izveštaju za 2016. godinu piše 3.394.672 dinara, a razliku od 1800 dinara sam gore objasnila.

Pozivam sve koji imaju bilo kakvu primedbu da shvate da greške jednostavno danas ne može da bude, a kamoli „krađe“, jer su razni zlobnici stalno prijavljivali i prijavljuju SPOS raznim inspekcijama proteklih godina, i celo poslovanje, kao i finansije, su nam u svim kontrolama uvek bili i moraju biti BESPREKORNI.
Podsetiću „zaboravnu“ javnost da je mesečni finansijski izveštaj uveo baš trenutni predsednik SPOS-a (toga ranije nije bilo), tako što je INSISTIRAO da se to ugradi u Statut SPOS-a što je i učinjeno, baš zato da bi celo finansijsko poslovanje SPOS-a bilo svima dostupno do detalja, te je besmisleno i smešno i pretpostaviti da u celoj ovako postavljenoj stvari uopšte ima mesta za bilo kakve „krađe“. Ja sam u SPOS-u od 1984. godine, i SPOS nikada nije imao transparentnije poslovanje nego u poslednjih nekoliko godina, upravo zbog izmena Statuta koje je predložio sadašnji predsednik SPOS-a.
Za bilo koje druge analize finansijskog poslovanja stojim na raspolaganju u granicama svojih ovlašćenja.
Takođe, Dejan Vasiljević tvrdi da smo mogli na milion načina da sakrijemo ovu „krađu“, a ja mu poručujem da je upravo to što „krađu“ nismo „sakrili“ zapravo dokaz da krađe niti je bilo niti je može biti.“

Jagoda Milenković,
knjigovođa SPOS-a

 

РАЧУН 1800 динара

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien