SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KONAČNI PROGRAM XV DRŽAVNOG PČELARSKOG SAJMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 11.517

Vrhunski stručni program priređen je za jubilarni XV Državni pčelarski sajam.

U hali 2 Beogradskog sajma 10. i 11. februara 2024. godine održaće se XV Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem u organizaciji SPOS-a. Ulaz za građane potrošače pčelinjih proizvoda je i dalje besplatan, kao i ulaz za članove SPOS-a (obavezno poneti ID karticu SPOS-a koja je besplatna ulaznica, ali morate biti član za 2024. godinu kako bi vam ID kartica bila aktivna), a ulaz za pčelare koji nisu u SPOS-u je 450 dinara za jedan ulazak.

Sve o parkiranju možete pročitati na linku: www.spos.info/promene-po-pitanju-parkinga-na-sajmu

Ove godine sajam je praćen i vanserijskim međunarodnim događajem, jer će se prvog dana sajma osnovati Evropski pčelarski savez uz fizičko prisustvo 18 pčelarskih organizacija širom geografske Evrope. 

Sajam i Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza održavaju se uz značajnu podršku GIZ, kome se najsrdaćnije zahvaljujemo na podršci! 

 

 

 

 

PETNAESTI DRŽAVNI

PČELARSKI SAJAM

SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

 

praćen vanserijskim međunarodnim događajem 

 

OSNIVANJE EVROPSKOG

PČELARSKOG SAVEZA 

 

Hala 2 Beogradskog sajma

10-11. februar 2024. godine

Radno vreme: 9.00-18.00 (subota), 9.00-16.00 (nedelja) 

 

MAPU RASPOREDA ŠTANDOVA NA SAJMU POGLEDAJTE OVDE 

 

Subota, 10. februar 2024. 

 

10.00-10.30 Svečano otvaranje sajma sa dodelom priznanja za najbolje medove u okviru Prvog nacionalnog ocenjivanja meda 

10.30-14.45 STRUČNA PREDAVANJA: 

Predavač: Prof. dr ROBERT PAXTON, šef grupe za opštu zoologiju na Institutu za biologiju Univerziteta Martin-Luter u Hale-Vitenbergu, Nemačka

Vodeći je svetski stručnjak za uticaj virusa na pčele i autor brojnih naučnih radova iz ove oblasti. Diplomirao je biologiju 1980. godine na Univerzitetu u Saseksu, Velika Britanija. Doktorirao je evolucionu ekologiju 1985. godine. Postdoktorske studije iz oblasti apidologije je završio na Univerzitetu u Kardifu, Velika Britanija, gde je istraživao pčele i oprašivanje. Profesionalno se usavršavao na Upsala Univerzitetu u Švedskoj, gde je istraživao genetiku populacije pčela, zatim na Autonomnom univerzitetu Jukatan u Meksiku, Univerzitetu u Tibingenu, Nemačka, kao i Kraljičinom Univerzitetu u Belfastu. Njegove glavne istraživačke oblasti su: društvena evolucija, odnosi domaćin-parazit, oprašivanje i očuvanje genetike sa fokusom na pčele. Njegova najnovija istraživanja bave se uticajem patogena na zdravlje medonosnih pčela i vrsta divljih pčela.

Predavanje 1: VIRUSI PČELA: NJIHOV UTICAJ NA PČELE I PČELARSKU PROIZVODNJU I NAČIN BORBE PROTIV NJIH

Predavanje 2: NOZEMOZA PČELA: JOŠ UVEK ZNAČAJAN PARAZIT PČELA, NJENE KARAKTERISTIKE DANAS, UTICAJ NA PČELE I PČELARSKU PROIZVODNJU I NAČIN BORBE PROTIV NJE

Prevodilac: Prof. dr Jevrosima Stevanović, FVM 

14.45-16.00 STRUČNO PREDAVANJE: 

Predavač: Doc. dr UROŠ GLAVINIĆ, Katedra za biologiju Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Srbija 

Diplomirao je na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu 2013. godine, a doktorirao na istom 2019. godine. Trenutno je na postdoktorskom usavršavanju iz oblasti pčelarstva u Istraživačkoj grupi za zdravlje pčela na Western College of Veterinary Medicine, Univerziteta u Saskačevanu, Saskatun, Saskačevan, Kanada. Stručno se usavršavao i na Institutu za parazitologiju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Cirihu, Švajcarska (2017-2018), kao i na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Bolonji, Italija (2016). Naučnoistraživački rad od početka svoje istraživačke karijere obavlja u istraživačkom timu prof. dr Zorana Stanimirovića. Do danas je publikovao preko 100 naučnih radova od čega 37 u međunarodnim časopisima sa SCI liste. Učestvovao je u izvođenju 3 nacionalna, 6 internacionalnih i 23 inovaciona projekta.

Predavanje: AMERIČKA KUGA: TRENUTNI ASPEKTI KOJE DONOSI SRPSKOM PČELARSTVU, SA MOGUĆIM MERAMA KOJE SAVESNI PČELARI MOGU DA PREDUZMU NA ZAUSTAVLJANJU NJENOG ŠIRENJA 

 

16.00-16.30 STRUČNO PREDAVANJE 

Predavač: Prof. dr Dušanka Milojković Opsenica, Hemijski fakultet, laboratorija Inovalab, Beograd 

Redovni je profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dugogodišnji je šef Katedre za analitičku hemiju. Član je Međunarodne komisije za med. Radne grupe za autentičnost pčelinjih proizvoda. Oblast njenog naučnog interesovanja su analitička hemija i hemija hrane. Koautor je četiri univerzitetska udžbenika, sedam poglavlja u monografijama istaknutih međunarodnih izdavača, više od 150 naučnih radova u renomiranim časopisima, kao i više od 100 saopštenja na domaćim i međunarodnim naučnim skupovima. Angažovana je u nastavi na većem broju predmeta iz oblasti analitičke hemije na svim nivoima studija. Do sada je bila mentor četrnaest odbranjenih doktorskih disertacija i velikog broja magistarskih, master, specijalističkih i diplomskih radova. Održala je veliki broj predavanja po pozivu na naučnim i stručnim skupovima, kao i u okviru popularizacije hemije. Kao učesnik, rukovodilac radnih paketa ili rukovodilac projekta učestvovala je i učestvuje u većem broju nacionalnih i međunarodnih projekata kao i inovacionih i projekata bilateralne saradnje. Bila je član i predsednik većeg broja naučnih i organizacionih odbora nacionalnih i internacionalnih naučnih i stručnih skupova. Realizovala je veći broj projekata iz oblasti saradnje nauke i privrede finansiranih od strane Fonda za inovacionu delatnost. Bila je rukovodilac kvaliteta a od 2018. izvršni je rukovodilac InovaLab – Laboratorije za ispitivanje autentičnosti hrane koja je od oktobra 2018. godine akreditovana po standardu ISO 17025. Član je Srpskog hemijskog društva i dobitnik povelje za trajan i izvanredan doprinos nauci. 

Predavanje: METODE ZA OCENU AUTENTIČNOSTI MEDA U LABORATORIJI INOVALAB 

 

16.30-17.00 STRUČNO PREDAVANJE 

Predavač: Dipl. ing. Ivan Smajlović, direktor laboratorije ANA LAB doo, Pančevo 

Autor je nove akreditovane inovativne metode za detekciju autentičnosti meda. Poseduje više od 17 godina radnog iskustva u sistemu kontrole kvaliteta i autentičnosti prehrambenih proizvoda i alkoholnih pića (med, vino, jaka žestoka pića, šećer, voćni sokovi/koncentrati itd.) i široko praktično znanje u primeni analiza stabilnih izotopa na sastav hrane korišćenjem različitih vrsta izotopskih analitičkih instrumenata i metodologija. Takođe, ima dugogodišnje radno iskustvo na međunarodnim projektima, tehnički je ekspert delegacije Srbije pri OIV (Međunarodna organizacija za vino i lozu). Trenutno završava doktorske studije na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U 2020. godini pred više od 200 tehničkih eksperata iz 48 država članica Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) uspešno je predstavio i odbranio inovativnu izotopsku metodu za otkrivanje nelegalnih proizvodnih praksi u industriji vina i sokova od grožđa. Ovaj metod je podržan kao nacrt za novu Međunarodnu rezoluciju OIV-a za autentičnost vina i sokova od grožđa. 

Predavanje: KAKO ZAŠTITITI SRPSKO TRŽIŠTE I INDUSTRIJU MEDA OD NELEGALNIH PRAKSI I EKONOMSKIH PREVARA: EIM-IRMS NOVA TEHNOLOGIJA ZA DETEKCIJU AUTENTIČNOSTI MEDA 

 

15.00-17.00 OSNIVAČKA SKUPŠTINA EVROPSKOG PČELARSKOG SAVEZA 

                        Samo za zvanične delegate evropskih pčelarskih saveza i prijavljene i odobrene posmatrače (prijava isključivo na mejl [email protected]). Održava se u Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma. 

 

 

Nedelja, 11. februar 2024. godine 

 

PREDSTAVLjANjE INOVACIJA

 

11.00-12.30 Predstavljanje svih prijavljenih inovacija u sali za predavanja – takmičarski deo

(Glavni kriterijumi za ocenjivanje inovacija biće: 1. Jednostavnost primene u praksi; 2. Unapređenje ekonomičnosti pčelarenja inovacijom)

Sve prijave slati na mejl predsednika Komisije za ocenjivanje inovacija, Dejana Miloševića iz Požarevca ([email protected]), ili poštom na njegovu adresu: selo Drmno, 12208 Kostolac, najkasnije do 31. decembra 2023. godine. Kontakt telefon: 063/221–501. Prijava inovacije treba da sadrži kratak tehnički opis, fotografije ili video snimak. Sve inovacije doneti na sajam najkasnije u nedelju 11. februara 2024. godine do 9 sati. 

Inovacije koje se prijavljuju za takmičarski deo, mogu se izlagati na Sajmu bez nadoknade (isključivo bez prodaje), ali sa prethodnom prijavom na mejl [email protected], radi određivanja mesta izlaganja (inovatori sami obezbeđuju štand ne veći od jednog kvadratnog metra, ili izlažu bez štanda na istoj površini). Svi izlagači se brinu o svojim eksponatima od otvaranja do zatvaranja sajma.

 

PROGLAŠENjE NAJBOLjIH INOVACIJA 

 

13.00-13.30 Dodela pehara SPOS-a pobednicima takmičenja (za prvo, drugo i treće mesto) 

            Najbolji inovator dobija i besplatni štand na Pčelarskom sajmu u Celju u Sloveniji 2024. godine.

 

 

NE ZABORAVITE SVOJU IDENTIFIKACIONU

KARTICU SPOS-a, JER SA NjOM NA XV DRŽAVNI

PČELARSKI SAJAM ULAZITE BESPLATNO (ZA OSTALE

JE ULAZNICA 450 DINARA PO JEDNOM ULASKU U HALU)! 

 

 

Sve o uslovima izlaganja na Sajmu pročitajte OVDE

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE