SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KONAČNO SE PRIBLIŽAVA REŠAVANJE PROBLEMA PIO OSIGURANJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.723

Kao što je poznato, SPOS je prva organizacija poljoprivrednika koja je ne samo prepoznala problem sa PIO osiguranjem još 2014. godine, što su učinili mnogi, već iste godine pokrenula njegovo rešavanje kod najviših državnih organa.

Najpre smo o tome obavestili javnost 8. decembra 2014. godine (OVDE), zatim je 21. decembra predsednik SPOS-a gostovao na TV B92, a zatim je narednih dana nastavljeno sa aktivnostima i kontaktima na nadležnima (OVDE), da bi se na kraju održao glavni sastanak sa nadležnima u kabinetu premijera 30. decembra 2014. godine (OVDE), gde je doneta odluka da se problem reši novim zakonom, a nakon toga smo se više puta interesovali dokle se stiglo sa izmenama zakona (OVDE), ali do danas zakon ipak nije izmenjen. 

Predsednik SPOS-a je nedavno (21. decembra 2016. godine) o rešavanju ovog problema razgovarao i sa novim ministrom poljoprivrede gospodinom Branislavom Nedimovićem (OVDE), na kome je ministar najavio brzo rešavanje tog problema, i izrazio želju da reši i ovaj dugogodišnji problem poljoprivrednika, koji postoji godinama unazad, a krenula je nedavno i zaplena imovine poljoprivrednika koji imaju dugovanja prema državi po tom osnovu. Jer, iako se još 2015. krenulo u izmenu Zakona, on do danas nije promenjen. 

Upravo se ministar ovih dana prvi put o tome i javno oglasio, rekavši da će rešiti problem penzijskog i invalidskog osiguranja za poljoprivrednike tako što će obaveze poljoprivrednika zavisiti od površine koju imaju i delatnosti kojom se bave, odnosno prihodu koji realno ostvaruju: „Dogovorio sam se s Poreskom upravom da se vidimo i ideja nam je da zaustavimo prinudne naplate i nađemo način kako da se regulišu stari dugovi i da se utvrdi način obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja„.

Ministar je najavio i da će se menjati Zakon o PIO, i to tako da poljoprivrednici plaćaju doprinose za socijalno osiguranje na osnovu prihoda, a ne da oni kao do sada budu isti za sve, bez obzira na veličinu poseda i prihoda. 

Mi imamo neke naznake kako će se sve rešiti, ali da ipak svi zajedno sačekamo konačno rešenje kome se država maksimalno približila od 2014. do danas, i drago nam je što će se ovaj veliki problem uskoro rešiti. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien