SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KONAČNO SE UKIDA „PAŠARINA“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.687

Kao što znate, Zakonom je zabranjena naplata pašarine za pčele. Ali, godinama unazad su nacionalni parkovi naplaćivali pčelarima tzv. naknadu za stajalište, što je bilo praktično gledano, iz ugla pčelara, svojevrsno preimenovanje reči pašarina u neke druge reči. SPOS već neko vreme pokušava da se to zaustavi, svojevremeno smo imali obećanje ministra Bačevića da će to sprečiti, ali nas je izneverio, i na kraju od toga nije bilo ništa. Nova šansa ukazala se nedavno, kada je odlučeno da država Srbija donese Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, te tako sve parafiskalne namete objedini na jednom mestu i reguliše ih zakonom, a ne podzakonskim aktima.

Javna rasprava o Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara održana je u NALED-u i Privrednoj komori. U NALED-u je održana 31. januara (OVDE), i u njoj je učestvovao predsednik SPOS-a, te je zatražio ukidanje ove naknade za stajališta pčela. Za ovu priliku, napravljena je strategija da se o našem zahtevu ovoga puta ne govori previše u javnosti, pa su se predsednici SPOS-a i SPOV-a dogovorili da ne učestvuju u javnoj raspravi u Privrednoj komori, jer je tamo prisutan mnogo širi auditorijum, a u NALED-u samo članovi NALED-a, kako bismo sprečili potencijalne lobiste da nas spreče u namerama da se izborimo protiv naknade za postavljanje pčela u nacionalnim parkovima. 

MEĐUTIM, mi ne bi bili mi, da nemamo „mudrace“ među nama. Iako je SPOS više puta ukazivao na štetno delovanje Klastera „Panonska pčela“ koji je svojevremeno predlagao da se ukinu subvencije po košnici (OVDE), neka društva pčelara i pojedinci ni danas nisu istupili iz članstva, te smatramo da je nakon i ove nove bruke ponovo došlo vreme da pčelari upitaju svoja rukovodstva, koji su to motivi što nisu poslušali dobronamerni savet SPOS-a i istupili iz članstva, već i dalje daju legitimitet razaranju srpskog pčelarstva pogrešnim potezima Klastera koji nam svima nanose štetu. 

Naime, predsednik Klastera je učestvovao u javnoj raspravi u Privrednoj komori koju smo mi namerno odlučili da zaobiđemo kako ne bismo priču o tome nepotrebno širili na širi auditorijum, i tamo diskutovao i predložio isto što i SPOS i SPOV, da se naknada ukine. Takvo neodgovorno i samovoljno ponašanje osobe koja više ne znamo koga predstavlja, nanela je štetu ovom predlogu, jer je predlog izložila pogledima velikog broja osoba, možda i potencijalnim lobistima koji bi pokušali da spreče ovakav scenario. Pored toga, nakon sastanka je predsednik Klastera napao SPOS i SPOV kako se mi eto nismo ni pojavili na javnoj raspravi (iako smo učestvovali u njoj bukvalno dan ranije, ali na drugom mestu, u NALED-u, i kako je ON REŠIO taj problem (OVDE)). Ovakvo neodgovorno i neznalačko ponašanje još jednom svim pčelarima treba da potvrdi na koji način i kako funkcioniše ovaj Klaster koji se otuđio od pčelara još 2014. godine kada je predložio ukidanje subvencija po košnici (OVDE). 

Na poslednjem Sajmu pčelara Vojvodine u Novom Sadu, u organizaciji SPOV-a, predsednik SPOS-a je o ovakvom neodgovornom, površnom i neznalačkom nastupu Klastera javno govorio pred više od 300 okupljenih pčelara, i ponovo ih pozvao da se odupru njegovom „radu“ koji nanosi već godinama štetu srpskom pčelarstvu, te da pitaju predsednike svojih društava i udruženja šta još uvek rade u toj neodgovornoj i površnoj organizaciji… bilo bi dobro da je predsednik Klastera mogao da čuje dug i GROMOGLASAN aplauz okupljenih pčelara, valjda bi mu onda bilo jasno šta pčelari misle o njemu i njegovom „radu“! 

SPOS postavlja jedno jednostavno pitanje svim pčelarima, a to je DOKLE ćemo dozvoljavati da nam Klaster pravi štetu???? Šta ako sada ne prođe predlog za ukidanje naknade za postavljanje košnica u nacionalnim parkovima… 

NOVI CIKLUS JAVNE RASPRAVE 

Pošto je javna rasprava produžena do 20. marta, ovih dana je organizovan novi ciklus javne rasprave od strane Ministarstva finansija a uz podršku USAID Projekta podrške regulaciji parafiskalnih nameta. Ovo produženje javne rasprave poklopilo se sa informacijom koju smo dobili da je neko odbio da prihvati da se ova naknada ukine! 

Predsednik SPOS-a zato je otišao na novi ciklus javne rasprave i prvi se javio za reč. Obratio se lično ministru finansija Dušanu Vujoviću i rekao da je dobio informaciju iz kuloara da je neko iz ministrovog tima odbio ovaj predlog SPOS-a da se ukine naknada za postavljanje košnica! Onda je ponovo izneo kompletnu argumentaciju, ovog puta još detaljnije i potkrepljeno naučnim dokazima o vrednostima koje nacionalni parkovi ostvaruju doterivanjem pčela na njihovu teritoriju. Nakon njegovog izlaganja javio se predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine, i rekao u svojoj diskusiji da će Ministarstvo podržati ovaj predlog i da je apsolutno svesno značaja pčela za očuvanje biodiverziteta i životne sredine. Takođe, u svojoj narednoj diskusiji ministar Vujović je to ponovio i rekao da će Ministarstvo finansija podržati predlog u potpunosti! 

Zahvaljujemo se svima koji su ovaj predlog podržali, očekujemo da ovog puta ispune obećanje. Kako je ministar rekao, ako sve bude išlo po planu, Zakon bi trebalo da stupi na snagu 1. januara naredne godine. 

Pčelarima poručujemo da i kada se ovaj Zakon donese, trebaju da znaju da ukidanje naknade za postavljanje pčela u nacionalnim parkovima nikako ne znači da se pčele mogu postavljati bilo gde i na bilo koji način, bez znanja nacionalnih parkova. Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji koji je SPOS potpisao sa Nacionalnim parkom Fruška Gora na Prvom pčelarskom sajmu dunavskog regiona 11. novembra 2017. godine po pitanju rešavanja i ovog problema, ostaje na snazi (OVDE), i svi pčelari, sa SPOS-om i SPOV-om zajedno, moraju sa nacionalnim parkovima da razvijaju dobre i korektne odnose i da zajedno rade na očuvanju resursa nacionalnih parkova i životne sredine. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien