SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KONFERENCIJA NALED-a „JAVNO PRIVATNI DIJALOG ZA RAZVOJ“ U FUNKCIJI SUZBIJANJA TROVANJA PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.304

Juče je održana Međunarodna konferencija NALED-ovog projekta “Javno privatni dijalog za razvoj”, u okviru kog je SPOS dobio projekat zaštite pčela od trovanja, u koji polažemo veliku nadu kako bismo spasili naše pčele od trovanja (detaljnije o projektu pročitajte ovde: www.spos.info/spos-dobio-cetvorogodisnji-projekat-resavanja…).

Konferencija je odlično organizovana od strane NALED-a, koji sve svoje aktivnosti poslovično obavlja na vrhunskom nivou, te i ovog puta njihova maestralnost nije izostala. SPOS je predstavljen petočlanom delegacijom, koja je aktivno učestvovala u radu cele konferencije, a posebno na master času, gde je problem trovanja pčela svestrano najpre predstavljen od delegacije SPOS-a, a zatim i analiziran, a od gostiju konferencije iz zemlje i inostranstva mogle su da se čuju odlične ideje kako da se izborimo sa ovim problemom. 

Poseban utisak na okupljene je tokom svog uvodnog izlaganja pružio William Maloney iz SAD-a, glavni ekonomista za ravnomeran rast, finansije i institucije iz Svetske banke, koji je dao fenomenalnu analizu zašto neke kompanije uspevaju da dođu do uspeha, a neke ne i osuđene su na propast pre ili kasnije. 

Na konferenciji je učestvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je na panel diskusiji o javno privatnom dijalogu u funkciji efikasnog sprovođenja zakona, posebno spomenuo SPOS govoreći o malinarima, ali snimak njegovog govora objavićemo posebno na sajtu SPOS u celosti kako biste mogli da razumete ceo kontekst diskusije, a isečak možete poslušati OVDE

Lobiranje za unapređenje i pojednostavljenje borbe protiv trovanja pčela je dugotrajan, naporan i skup proces. Kako je jedan od panelista iz Velike Britanije Donald Macrae i rekao: „Najpre obezbedite novac, zatim dokaze da problem postoji (obim trovanja), onda dizajnirajte kampanju i pritisnite državu“

Svi gosti iz inostranstva su jasno rekli da u procesu lobiranja pozivanje na razum i logiku neće ni malo pomoći u ostvarenju cilja. Moraju se primeniti kompleksne aktivnosti, koje će na kraju dovesti do cilja. Svako od panelista dao je svoje viđenje rešavanja problema i svako od njih bilo nam je više nego dragoceno. 

Evo ko su bili naši sagovornici i savetodavci u kreiranju najboljeg tehničkog načina borbe za ostvarivanje cilja tj. suzbijanja trovanja pčela: 

Joe Lowther, predsednik, Cardno International Development U.S.
Joe Lowther je stručnjak za razvoj i primenu strategija za bolje upravljanje i podsticanje ekonomskog rasta u zemljama u razvoju i tranziciji. Vodio je neke od USAID-ovih najinovativnijih i najuspešnijih projekata za reformu poslovnog okruženja, i bio je autor borjnih priručnika i vodiča za OEBS, Svetsku banku i IFC. Kao lider u podsticanju javno-privatnog dijaloga, sarađivao je sa lokalnim samoupravama i vladama Bugarske, Hrvatske, Srbije, Ugande i Ukrajine na osmišljavanju i sprovođenju strategija za ekonomski razvoj i reformi uslova za poslovanje, i posredovao u dijalogu privrede i države na ciljanim reformama u Kirgistanu i Jordanu. Jedan je od autora Priručnika za javno-privatni dijalog, kao zajedničke publikacije više donatora. Od 2011. do 2017. bio je direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja u Srbiji, koji je pružio podršku u transformisanju poslovnog okruženja kroz ključne reforme u domenu izdavanja građevinskih dozvola, inspekcijskog nadzora, poreske administracije, zakona o radu, finansijskih tržišta, upravljanja javnim finansijama i investicijama. Predsednik je razvojne organizacije Cardno International Development U.S. 

Vladimir Čupić, generalni direktor, Atlantic Group, Srbija
Bogato iskustvo u bankarskom sektoru stekao je u AIK banci i Hypo Alpe Adria banci, koje je vodio 12 godina kao generalni direktor. Kao ekspert iz oblasti finansija i korporativnog restrukturiranja i upravljanja, bio je angažovan i u Agenciji za privatizaciju Republike Srbije na poziciji direktora, u Ministarstvu privrede na poziciji savetnika ministra za privredu i privatizaciju i revizorsko-konsultantskoj kući Deloitte&Touche. Pre aktuelne pozicije bio je izvršni i finanijski direktor Victoria grupe. Svojim iskustvom u korporativnim finansijama, strateškom i operativnom menadžmentu, upravljanju rizicima i korporativnim poslovima, g. Čupić je doprineo javno-privatnom dijalogu kroz nagažovanje u brojnim poslovnim udruženjima. Aktivan je član rukovodećih tela nekoliko poslovnih i strukovnih asocijacija, među kojima su NALED, Privredna komora Srbije, Udruženje banaka Srbije, SAM, AmCham, Savez ekonomista Srbije, poslovni klub Privrednik i BACSEE (Business Advisory Council for South Eastern Europe). 

Donald Macrae, stručnjak za regulatorna pitanja i sprovođenje reformi, V. Britanija
Donald Macrae je međunarodni stručnjak za sprovođenje propisa (Regulatory Delivery) – oblasti koja se bavi funkcionisanjem regulatornih sistema u praksi. Karijeru je započeo kao pravnik u Vladi Velike Britanije, gde je tokom 32 godine radio u devet različitih ministarstava i stekao dubinski uvid u funkcionisanje regulatornih sistema. Kao generalni direktor imao je važnu ulogu u razvoju programa “Bolja regulativa” u Velikoj Britaniji. Javnu službu napustio je 2007. godine i započeo nezavisnu karijeru kao konsultant za regulatorna pitanja i unapređenje propisa. Od tada je razvio saradnju sa globalnim konsultantskim kućama i međunarodnim organizacijama u 30 zemalja širom sveta. U radu sa Svetskom bankom i USAID-om se fokusirao na reformu inspekcija, sa ciljem smanjenja opterećenja privrede uz efikasniji rad javnih službi. Bio je međunarodni konsultant USAID Projekta za bolje uslove poslovanja (USAID BEP) od 2011. do 2016. i pored saradnje sa različitim inspekcijama, bio je savetnik u procesu definisanja Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji navodi kao međunarodni primer dobre prakse u sprovođenju propisa. Trenutno radi u Mijanmaru, Rusiji, Ruandi i Kini na projektima Svetske banke i Organizacije za hranu I poljoprivredu, i vodi sopstveni biznis u Velikoj Britaniji u oblasti igara na sreću. 

 

Zahvaljujemo se svim poslenicima NALED-a na odličnoj saradnji. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien