SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MASOVNO TROVANJE PČELA U ŠIDUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.733

Pčelari javljaju o masovnom trovanju pčela u Šidu na pojedinim lokacijama, koje je nastalo nakon tretmana komaraca iz aviona.

Naime, zavisno od lokacije, dojave su različite. Tretman je, kao što smo i objavili, izveden 26. juna uveče. Iako je obećano da će se prskati nakon 20.15 sati, pčelari su javili da je avion nadletao njihove pčelinjake već u 19.36 i da je prvi simptom bio da se povratak pčela u košnice naglo prepolovio. Već 28. juna ujutru javljeno nam je da ispred košnica ima mrtvih pčela. Na nekim lokacijama je prinos pao, sa 3 kg koliko je iznosio u danu kada je uveče prskano, na -500 g 27. juna. Sa drugih lokacija javljeno je da je do pravog pomora pčela došlo upravo tokom 28. juna, koji je dan nakon prskanja. Kako je dan prolazio, trovanje se pojačavalo, pa je uveče ispred košnica bilo sloja mrtvih pčela i do 3 cm debljine. Trovanje epskih razmera! A sve je moglo biti izbegnuto uz malo dobre volje i razumevanja. Pitamo se da li iko razume da je pčelarstvo jedna ozbiljna privredna grana! Da li bi se opština Šid odlučila na tretman da je znala da će pobiti 1000 krava? ili 10.000 ovaca? A znala je da će pobiti pčele… 

Apeli SPOS-a i Odbora za zaštitu pčela da opština odloži tretman posle 1. jula nisu uspeli. Objašnjeno im je da je u ovim klimatskim uslovima nemoguću zatvoriti pčele jer bi se pogušile, kao ni preseliti ih usred lipove paše, te da je neophodno samo malo odložiti tretman, kako su nam prošle godine već izašli u susret (OVDE) i odložili, pa se ništa loše nije dogodilo po pitanju komaraca, a pčele su spašene, ili bismo već prošle godine imali masovno trovanje pčela. Objašnjenja nisu vredela. 

Kao što je poznato, ministar poljoprivrede nam je zatim, po saznanju da će prskati komarce usred lipove paše, pomogao tako što je nazvao opštinu Šid i oni su ipak prihvatili da odlože tretman nakon 1. jula (OVDE). 

Nakon toga, Zavod za javno zdravlje iz Sremske Mitrovice šalje dopis opštini Šid da se pojavio importovani slučaj malarije na teritoriji te opštine, te da preuzme mere iz svoje nadležnosti (OVDE). Opština Šid onda odlučuje da tretira komarce odmah bez odlaganja. 

SPOS je onda kontaktirao Ministarstvo zdravlja i zamolio ih da intervenišu kod opštine Šid, što su oni i uradili, objasnivši im da ništa značajno neće da se dogodi po pitanju zdravlja, ako se tretman odloži za 4-5 dana, ali će pčele biti spašene. Njihova objašnjenja nadležni u opštini Šid nisu uzeli za ozbiljno i nisu prihvatili odlaganje tretmana. Tretman je obavljen, i pčelari su očajni, ostali su bez prinosa, bez ogromnog procenta pčela u košnici, i sve što mogu jeste da vrate košnice kući, jer više nemaju pčele za suncokretovu pašu, te je ovim tretmanom i ona uništena. 

SPOS apeluje na pčelare da OBAVEZNO PRIJAVE TROVANJE nadležnim inspektorima i policiji, u skladu sa uputstvom za prijavu (OVDE), jer to je JEDINI NAČIN da spoznamo veličinu katastrofe i vidimo šta se može uraditi po pitanju eventualne naknade štete. Advokatska kancelarija SPOS-a analizira ovaj problem. Tačno je da je opština Šid ispoštovala zakon i preko sredstava javnog informisanja obavestila javnost i pčelare o tretmanu, ali je i tačno da je znala da će ovim tretmanom nedvojbeno pobiti desetine miliona pčela! 

Molimo pčelare SPOS-a da kada dobiju zapisnike od nadležnih, obavezno kopije proslede Odboru za zaštitu pčela SPOS-a koji će zajedno sa advokatskom kancelarijom SPOS-a razmotriti sve pravne mogućnosti za dalji postupak. Ali, bez zvaničnih informacija o trovanju se ne može ništa učiniti, zato MORATE prijaviti trovanje. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien