SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

МЕД ИЗ МОЛДАВИЈЕ СЕ КОНАЧНО ПОЈАВИО НА РАФОВИМА ЛИДЛ СРБИЈА?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.632

Лидл Србија почео је да на својим полицама пласира мед из увоза за који оправдано верујемо да је из Молдавије, јер га пакује једна од три фирме које увозе мед из Молдавије у Србију, а то је АЗА доо из Старих Лединаца код Новог Сада.

Ово је ПРВИ СЛУЧАЈ да после увезених преко 400 тона меда у Србију, на рафу неке продавнице нађемо мед на чијој је декларацији написано да је из увоза! Све честитке фирми АЗА, још једном су у нечему први у Србији, браво! 

Недавно смо се питали ГДЕ НЕСТАДЕ УВОЗНИ МЕД (детаљније ОВДЕ), а сада смо ето добили ДЕО ОДГОВОРА. 

На етикети овог меда који је декларисан као ливадски, пише да је у тегли мешавина меда из држава које нису чланице Европске уније, те претпостављамо да се ради о мешавини меда из Србије и Молдавије, али не знамо неке битне чињенице, да ли се унутра налази 1% српског меда или 99%, као што не знамо ни да ли уопште има српског меда, или је можда то мешавина рецимо молдавског и украјинског меда? Пакер меда (АЗА доо) је одлучио да нам то не саопшти. То нам стварно није јасно, јер ако је увозни мед заиста тако добар као што тврде, можда и врхунски, ЗАШТО СЕ НЕ ПОХВАЛЕ да су га увезли и одакле су га увезли? Шта их спречава да се подиче таквим чињеницама пред српским потрошачима? Заиста смо збуњени. Имати такве адуте у рукама, а не искористити их? Неразумљиво 🙂 

Такође се и даље чудимо зашто извозници из Молдавије и Украјине, не пласирају свој мед на оним тржиштима на којима Србија пласира свој мед по реалним (тренутно високим) тржишним ценама меда, него су баш Србију решили да УНАПРЕДЕ тако што ће јој продавати мед по ценама од 1,15 до 2,2 евра, уместо да га продају по скупљој цени неким другим државама? Откуд тај мазохизам? 

Посебно чуди што се на етикети не налазе пчеле него некакви бумбари (ваљда, јер пчеле нису). Зато морамо да се питамо шта је пакер хтео тиме да каже потрошачу, шта се налази у тегли, да ли су бумбари донели мед? Јер, бумбари не доносе мед. 

СПОС ће колико сутра купити тај мед и послати га на анализу у Немачку, да сазнамо шта се налази у тегли и да ли састав одговара декларацији, а ако нешто не буде у реду, пријавићемо утврђено надлежним органима, да то и службено утврде. 

Управу за ветерину Министарства пољопривреде позивамо да што пре поступи по нашој пријави, те да провери где је све завршио мед из увоза, јер јавност жели да зна да ли је тај мед у промету у Србији правилно декларисан, јер нам НА ПАМЕТ НЕ ПАДА да трпимо евентуалну НЕЛОЈАЛНУ конкуренцију. Лојална је у реду. Нека напишу у декларацији одакле су увезли мед и све ће бити у најбољем реду и реч им никад више нећемо рећи. 

ПОСЕБНА БРУКА у целој овој причи настала је одлуком Лидла да НА ЦЕНИ за мед напише да се ради о 100% природном меду, што је супротно законима ове државе! Пошто је већ о томе било речи у јавности, а Лидл није одреаговао и повукао такво противзаконито обележавање меда које може довести потрошаче у заблуду, одмах ћемо написати пријаву ове неправилности надлежнима, кад већ сами нису хтели да то реше. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien