SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MED OD MANUKE ZA REDAKCIJU „SRPSKOG PČELARA“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.932

Član redakcije časopisa „Srpski pčelar“ Milan Jovanović, koji je na privremenom radu u Australiji, poslao nam je med od manuke, sa Novog Zelanda.

Tim povodom, na sastanku redakcije, održanom za vreme 43. Sajma pčelarstva na Tašmajdanu, članovi redakcije i saradnici koji su prisustvovali sastanku, degustirali su med od manuke.

Većina, koji su probali med, ocenili su da je specifičnog, pomalo oporog ukusa, koji podseća na medljikovac. Krem boje je, finokristalisane strukture u vidu kreme.

Manuka (Leptospermum scoparum) je jedinstveno zimzeleno drvo i raste nekultivisano na Novom Zelandu. Cveta leti, cvetovi su bele boje.

Med od manuke poznat je po tome da  pokazuje neverovatna antibakterijska svojstva. Supstanca kojoj su naučnici pripisali ovaj izraziti antibakterijski efekat zove se metil glioksal (Methylglyoxal). Ovaj med se široko koristi u bolnicama na Novom Zelandu u lečenju mnogih bakterijskih oboljenja, posebno želudca i raznih rana.

Med od manuke, označava se sa MGO i brojem uz oznaku, koji označava broj miligrama metil glioksala na kilogram meda i kreće se od 20 mg do 829 mg. Minimalna količina potrebna za terapijsko delovanje iznosi 100 mg/kg meda, pa se manuka med deklarise oznakama od MGO 100+ pa naviše.

Većinа premium mаnukа medа sa Novog Zelаndа nosi oznaku UMF-а. UMF je oznаkа kvаliteta Asocijacije za med Novog Zelаnda (UMF Honei Associаtion), kojа obuhvаtа аtribute meda koji gа čine posebnim, uključujući njegovu ne-peroksidnu аktivnost (NPA). UMF ocenа tаkođe uzimа u obzir koncentrаciju DHA (dihidroksiаcetonа), metilglioksаlа i leptosperinа u medu.

Najniža UMF 5+ oznaka ekvivalentna je oznaci MGO 100+, a UMF 20+ odgovara maksimalnoj vrednosti MGO 829.

Vlastimir Spasić

Glavni i odgovorni urednik  „Srpskog pčelara”

 

Manuka 1 manuka-flower

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien