SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MEDNO I BERIĆETNODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.755

Roštilj, ajvar, paprika, su jasne asocijacije za grad na Dubočici, grad Leskovac. Šteta što i med nije u grupi pojmova po kojima je ovaj grad prepoznatljiv daleko van granica Srbije. Nije, ali to ne znači da jednoga dana neće biti.

Šanse da se to desi su znatno uvećane su sa sadašnjim predsednikom Udruženja pčelara grada Leskovca Nebojšom Stefanovićem, diplomiranog inženjera voćarstva i vinogradarstva, sa diplomskim radom iz oblasti pčelarstva, 2004. godine. Odabrana specijalizacija u oblasti pčelarstva za Nebojšu nije slučajna. Pčelarstvom se bavio njegov otac Ratomir Stefanović. Još jedna koincidencija, i otac Ratomir je bio predsednik Udruženja pčelara Leskovac.

               Srećom ili namerom, pčelarstvo je Nebojši i profesija, zamenik je direktora i savetnik je za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi (PSSS) Jablaničkog okruga. Kao što i u nazivu stoji, Poljoprivredno savetodavna i stručna služba ostvaruje funkciju unapređenja proizvodnje u svim segmentima poljoprivrede, a za razliku od mnogih drugih, podjednako i u segmentu pčelarstva. Funkcionalne i projektne aktivnosti su mnogobrojne, a njihov doprinos razvoju i unapređenju pčelarstva u Jablaničkom okrugu je značajan. PSSS istovremeno izdaje časopis za poljoprivrednike Jablaničkog okruga „Berićet“. Časopis izlazi kvartalno, a u skoro svakom broju je i tema iz oblasti pčelarstva, čiji je autor Nebojša. Od kolike pomoći je Nebojša pčelarima Leskovca, možda najbolje ilustruje podatak, da je svim korisnicima prava izvršena uplata subvencije po košnici. Sasvim sigurno,to je rezultat blagovremene prijave, potpune i ispravne dokumentacije pčelara, u čemu im je Nebojša mnogo pomogao. Naravno, nije to jedini način pomoći pčelarima Leskovca. PSSS je pčelarima stavila na raspolaganje svoju salu u ulici Jug Bogdanova br 8a, za predavanja i sastanke.

                Spoj volonterske i profesionalne funkcije Nebojšu stavlja u poziciju da u mnogim prilikama predstavi stanje i potencijalne mogućnosti pčelarstva Jablaničkog okruga. Takva prilika, ove godine, ukazala mu se više puta: prilikom posete ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežane Bogosavljević Bošković opštini Medveđa, 5. septembra, zatim prilikom posete Državnog sekretara u Mnistarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željka Radoševića PSSS Leskovac, 17. septembra, poseta premijera Aleksandra Vučića Crnoj Travi i Leskovcu 5. avgusta, kao i poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića selu Kumarevo, septembra 2013.

                Naravno, u svim ovim aktivnostima Nebojša ima snažnu podršku od svojih kolega pčelara, pre svega članova IO Udruženja, Zorana Markovića, Radoja Radovića, Bratislava Zlatkovića i Zvonimira Vasića i blagajnika Miće Blagojevića.

                Posebno su zapažene aktivnosti Zorana Markovića, na fotodokumentaciji aktivnosti i događaja u udruženju. Njegove fotografije dobro su poznate čitaocima časopisa Pčelar, članovima internet FORUMA SPOS-a i kao i posetiocima izložbi upriličenih na značajnim pčelarskim skupovima. Zoranove fotogarfije sa temom: „Pčela i cvet“ fotografije su iz kojih se uči. Podjednaku vrednost imaju i fotografije koje prikazuju pčelarstvo nekada i sad. Trenutno priprema fotografije kojima će ukrasiti prostorije PSSS.

                Leskovac je, bez sumnje, centar pčelarstva ne samo juga, već i cele Srbije, a slobodno se može reći i šire, s obzirom da je u ovom gradu nekoliko renomiranih proizvođača opreme i pribora za pčelarstvo, čiji proizvodi su na balkanskom i evropskom tržištu. Snažan privredni potencijal svakako je u funkciji podizanja standarda u pčelarstvu Leskovca i Srbije.

                Na planu obrazovanja pčelara, u zimskom periodu, planiraju niz predavanja i predavača. Meni su pružili priliku da svojim predavanjem 13. novembra ove godine, na svojevrstan način otvorim sezonu predavanja. Uveren sam da će i druge planirane aktivnosti udruženja uroditi rezultatima i da će vreme koje dolazi za leskovačke pčelare biti medno i berićetno.

Vlastimir Spasić

Predsednik RAPOJS-a – Niš

 

SAM_3681 SAM_3682

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien