SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ČLANARINA SPOS-a U 2009. GODINI

Shodno odluci Skupštine SPOS-a, od 2009. godine se razdvaja članarina u Savezu od pretplate na časopis, s tim što članovi imaju značajan popust na časopis. Članstvo u Savezu staje 800 dinara i obuhvata sva prava osim dobijanja časopisa Pčelar. Pretplata na časopis je 1250 dinara i obuhvata dobijanje 12 brojeva časopisa Pčelar na kućnu adresu bez ikakvih dodataka i drugih pogodnosti (i bez članstva u Savezu). Članovi Saveza imaju pravo na popust na časopis od 650 dinara, te ih 12 brojeva košta samo 600 dinara, što sa članstvom u Savezu iznosi 1400 dinara. Ovakva članarina sa časopisom postojala je i do sada, u ovoj godini je njen nivo realno podignut za nivo projektovane inflacije.


1400 DINARA

 

Uplatom članarine od 1400 dinara postajete član Saveza i dobijate 12 brojeva časopisa Pčelar. Članstvo u Savezu podrazumeva i sledeće pogodnosti:


1) 
Članska legitimacija

Svaki član SPOS-a dobiće identifikacionu člansku legitimaciju za 2009. godinu, kojom će se predstavljati svojim kupcima, pošto će marketing SPOS-a u 2009. biti sa preporukom da potrošači u Srbiji kupuju med od članova SPOS-a. I ostali programi i aktivnosti biće kreirani tako da isključivu korist imaju samo članovi SPOS-a. Kartica ima dimenzije klasične ID kartice (5,4×8,6 cm) i moći će da se stavi u plastični omot i okači na džep prilikom javne prodaje.


2) 
Priručnik „Preporuke za savremeno i visokoproduktivno pčelarenje“

Svaki član SPOS-a dobiće Priručnik sa zvaničnim preporukama naših poznatih pčelara i stručnjaka za pčelarenje u 2009. godini, na 50 strana. Ovaj Priručnik, koji smo dugo čekali, sadržaće zvanične preporuke za prolećni razvoj pčela, za borbu protiv rojevog nagona, za suzbijanje varoe i ostalih bolesti pčela, za kvalitetno uzimljavanje pčelinjih društava, kao i tehničke karakteristike (nacrti) najvažnije pčelarske opreme. Ovaj Priručnik je nastao na zahtev članstva, jer članstvo traži zvanične stavove uspešnih pčelara praktičara i stručnjaka o mnogim tehnološkim postupcima u pčelarstvu. Sve što je napisano u ovom Priručniku predstavlja zvaničan stav SPOS-a, i zasnovano je na savremenim principima pčelarenja i najnovijim naučnim saznanjima. Slobodno možemo reći da ovaj Priručnik predstavlja kapitalno delo našeg Saveza, od izuzetne praktične vrednosti za sve pčelare.


3) 
Priručnik „Propisi u pčelarstvu i uputstva za njihovu primenu u praksi“

Svaki član SPOS-a dobiće Priručnik sa propisima i uputstvima vezanim za pčelarstvo, na 50 strana: uputstva kako da se registruju poljoprivredno gazdinstvo i pčelinjak, kako da se ostvare prava zbog trovanja pčela, kako da se učestvuje na izložbama, kako da se registruju pčelarske prostorije u domaćinstvu, kako da se neefikasnost registrovanog leka prijavi Agenciji za lekove, kako da se prijavi inspekciji prodaja veštačkog „meda“ i slično. Ovo je zapravo vodič kroz svu zakonodavnu problematiku pčelarstva u Srbiji, sa izvodima iz propisa vezanim za pčelarstvo.


4) 
Priručnik „Upotreba meda u ishrani dece i sportista“

Svaki član SPOS-a dobiće Priručnik za upotrebu meda u ishrani dece i sportista, na 50 strana. Ovaj Priručnik sadržaće sve potrebne informacije o hranljivoj i lekovitoj vrednosti meda u dečjem i adolescentnom uzrastu, iskustva nekadašnjih i aktivnih sportista, sa velikim brojem podataka trajne vrednosti, koje će stimulisati ciljnu grupu da Priručnik čuva i koristi u dužem periodu (nutritivne tabele, preporuke stručnjaka o ishrani dece i sportista, preporuke o zameni sintetskih preparata određenim kombinacijama pčelinjih proizvoda i slično). Danas sve veći broj mladih redovno trenira neki sport, i ovaj Priručnik će im biti dragocena pomoć. Pored primerka koji će besplatno dobiti za sopstvenu arhivu, svaki član SPOS-a moći će da naruči odgovarajući broj primeraka ovog Priručnika kako bi ga delio svojim potrošačima, deci i mladima u svojoj bližoj okolini i na sajmovima, izložbama, pijacama… Priručnik ćete moći da naručite po povlašćenoj ceni samo za članove SPOS-a od oko 30 dinara. Troškove poštarine za narudžbine od najmanje 100 komada snosi SPOS.


5) 
Berza meda

Svi članovi SPOS-a koji imaju tržišne viškove meda, mogu besplatno da koriste usluge Berze meda SPOS-a. Potrebno je da na adresu SPOS-a (isključivo poštom, sa naznakom: Za Berzu meda) pošalju dopis sa količinama i vrstama meda kojima raspolažu, cenom koju traže za svaku vrstu meda pojedinačno (sa uračunatim prevozom do otkupljivača), svojom adresom i telefonima. Svi podaci biće istaknuti na sajtu SPOS-a i biće dostupni svim kupcima, koji će vas kontaktirati. Pored toga, SPOS ulaže maksimalne napore da pronađe moguće kupce u inostranstvu, a sa njima nema pregovora dok ne raspolažemo konkretnom ponudom. Pčelari koji nisu članovi SPOS-a ne mogu koristiti usluge Berze meda.


6) 
Promocija potrošnje pčelinjih proizvoda u medijima

SPOS će, kao i ove godine, i u 2009. nastaviti sa sprovođenjem kompleksne marketinške kampanje na promociji potrošnje pčelinjih proizvoda, koja će osim marketinškim materijalom SPOS-a, biti pokrivena i nastupom u medijima (redovne rubrike u listu Glas javnosti i časopisu Bilje i zdravlje, i slično). Medijski nastup će uvek biti propraćen porukom potrošačima da SPOS preporučuje kupovinu meda od članova SPOS-a.


7) 
Kreiranje ambalaže za članove SPOS-a

SPOS je raspisao konkurs za idejno rešenje tegle za med koju će smeti da koriste samo članovi SPOS-a. Tako će med naših članova biti prepoznatljiv na tržištu i biće adekvatno medijski propraćen, čime će se postići bolja prodaja meda. Nakon izbora dizajna, raspisaće se tender za izbor proizvođača. Na osnovu iskustva slovenačkih pčelara koji su upravo završili postupak stvaranja nove ambalaže, cena nove tegle ne treba da se razlikuje od dosadašnje. Procenjujemo da će nam za realizaciju ovog projekta trebati najmanje godinu dana.


8) 
Zastupanje interesa članova SPOS-a na Kongresu Apimondije u Francuskoj

Izvršni odbor SPOS-a doneo je odluku da SPOS na svetskom Kongresu pčelara u Francuskoj septembra 2009. godine, konačno ima svoj štand. Tamo će se velikim kupcima meda predstaviti ponuda srpskih pčelara na osnovu Berze meda sa podacima prikupljenim od članova nakon paša u 2009. godini. Srbija će biti predstavljena i kao pčelarsko-turistički atraktivna zemlja, što bi moglo da nam u budućnosti donese značajne prihode koje bi ulagali u promociju potrošnje pčelinjih proizvoda. U svemu tome imaćemo kompletnu pomoć i podršku nadležnih državnih organa.


9) 
Odbrana interesa članova SPOS-a pred nadležnim ministarstvima

SPOS će intenzivno braniti interese svojih članova pred nadležnim Ministarstvima i u 2009. godini. Nastojaćemo da argumentovano ubedimo nadležne da promene i preostale propise koji ometaju ubrzani razvoj pčelarstva. Time bi do kraja mandata ovog Izvršnog odbora ispunili data obećanja i stvorili uslove za ravnopravan nastup sa ostalim pčelarima u svetu, na srpskom i inostranom tržištu, kako pčelinjih proizvoda, tako i matica, rojeva, društava…


10) 
Kalendari

Svaki član SPOS-a dobiće 2 kalendara za 2009. godinu. Jedan će biti stoni kalendar, a drugi džepni.


11) 
Popust na oglašavanje

SPOS u 2009. godini daje specijalan popust za oglašavanje u Pčelaru u julu i novembru od 20% (za male oglase – samo za članove SPOS-a, a za velike – za sve oglašivače).


12) 
Besplatni oglasi na internet sajtu SPOS-a

Svi članovi SPOS-a imaće mogućnost da potpuno besplatno i na neograničeno vreme postave svoje oglase na internet sajtu SPOS-a.


13) 
Učešće na Prvom državnom pčelarskom sajmu 14. i 15. februara 2009. u Beogradu pod povlašćenim uslovima

Članovi SPOS-a imaće mogućnost da na ovom Sajmu izlažu pčelinje proizvode uz popust od 50% u odnosu na one koji nisu članovi.


14) 
Unapređenje kvaliteta časopisa Pčelar

IO SPOS-a doneo je odluku o dodatnom unapređenju kvaliteta časopisa Pčelar u 2009. godini i pokrenuo potrebne procedure za realizaciju najviših standarda koje je postavio pred urednika i redakciju. Recimo, u narednoj godini garantuje vam se da će u svakom broju biti objavljena bar 4 kvalitetna teksta o tehnici pčelarenja, i najmanje 2 prevoda iz stranih časopisa. Urednik i redakcija ostaju otvoreni za sve vaše sugestije i predloge do kraja 2008. godine. U svakom broju će autor najboljeg teksta o tehnici pčelarenja (državljanin Srbije i član SPOS-a), na osnovu predloga Komisije za obrazovanje i odluke IO SPOS-a, pored redovnog honorara, dobiti i dve kompletne košnice po izboru (dar firme Ivanić iz Nove Pazove). Imamo najave da će se i druge firme pridružiti ovakvoj akciji (za tekstove o opremi i slično).


15) 
Podrška pčelarskim manifestacijama

SPOS je u oktobarskom Pčelaru objavio Konkurs za podršku pčelarskim manifestacijama, po kome će najmanje jednoj izabranoj manifestaciji biti dodeljena finansijska podrška, a ostalima logistička.


16) 
Besplatno isticanje aktivnosti društava na internet sajtu SPOS-a

Sve aktivnosti, saopštenja za javnost i druge informacije iz rada društava biće besplatno postavljane na sajt SPOS-a. Društva mogu u okviru sajta da dobiju i svoju stalnu stranicu i da je uređuju kako žele, kao i besplatno postavljanje internet prezentacije.


17) 
Afirmacija apiterapije među lekarima

Svima nam je poznato da lekari veoma slabo poznaju apiterapiju (lečenje pčelinjim proizvodima), i SPOS je odlučio da učini korak ka njihovoj edukaciji, jer bi oni bili najbolji pokretači povećanja potrošnje meda. Svaki region koji delegira jednog člana Izvršnog odbora SPOS-a dobiće od SPOS-a, po posebnom konkursu, pomoć od 20.000 dinara za organizovanje edukativne ekskurzije za lekare regiona (autobusom), koja mora biti dobro osmišljena i prepuna sadržaja na atraktivnim lokacijama, gde će SPOS još i obezbediti stručnu edukaciju za lekare.


18) 
Brošure protiv prskanja voća u cvetu

Svaki član SPOS-a dobiće u 2009. godini po 10 brošura protiv prskanja biljaka tokom cvetanja koje će podeliti svojim susedima voćarima. Brošure će sadržati kratka stručna uputstva za suzbijanje bolesti i štetočina biljaka tokom cvetanja, bez prskanja sredstvima otrovnim za pčele, a uz predstavljanje koristi od pčela u povećanju prinosa. Brošuru će potpisati predsednici udruženja voćara na nivou Srbije i funkcioner Ministarstva poljoprivrede. Trudićemo se da do proleća dobijemo saglasnost Ministarstva da oni koji budu prskali biljke u cvetanju, trajno izgube pravo na subvencije države i da se to objavi u ovoj brošuri. Pčelari i pčelarske organizacije kojima je potreban veći broj brošura moći će da ih nabave po povlašćenoj ceni od oko 3 dinara po komadu.


19) 
Marketinške brošure

SPOS će u 2009. štampati 6 brošura koje će promovisati povećanje potrošnje meda. Neke od brošura pokrivaće značajne praznike (Svetski dan zdravlja – 7. april, Svetski dan srca – 21. septembar, Svetski dan zdrave hrane – 16. oktobar, Svetski dan borbe protiv dijabetesa – 14. novembar). Jedna brošura pokriće Mladence (22. mart), a jedna poslovne ljude, IT stručnjake, naučnike, učenike, studente, profesore, tj. sve one koji se značajnije umno iscrpljuju (1. septembar). Sve brošure biće štampane u B5 formatu, po dve za svakog člana SPOS-a (ukupno 12), ali na adresu pčelarskih organizacija – da dele potrošačima kroz određene akcije. Pčelari koji žele da naruče odgovarajući broj za svoje marketinške potrebe, to će moći da učine po ceni od oko 3 dinara po komadu. U svim brošurama kupcima će se preporučivati kupovina meda direktno od članova SPOS-a, uz poruku „Kupujte med poreklom iz Srbije, on je najbolji za vaše zdravlje!“. Ova poruka ima za cilj da našim potrošačima polako prenosimo istinu da je naš med bolji od uvoznog, pošto se dobija na području gde i živimo. Jer, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, već od 2009. godine postupno će se smanjivati sadašnja zaštitna carina od 30% (u 2009. godini iznosiće 28,5%, u 2010. godini 27%, u 2011. godini 21%, u 2012. godini 18%, u 2013. godini 12%, a u 2014. i narednim godinama 9%), te će strani medovi sumnjivog kvaliteta i niske cene preplaviti tržište Srbije. Ako potrošače dotle ne edukujemo, ostaćemo bez tržišta, jer će se oni opredeljivati za jeftiniju varijantu, ne znajući šta ona sa sobom može da nosi.


20) 
Podsticaj za najaktivnije pčelarske organizacije

IO SPOS-a razmatrao je funkcionalnost rada u pčelarskim organizacijama i predvideo dvogodišnji plan pomoći SPOS-a na unapređenju njihovog rada. Osnovni plan je da što pre svakom društvu pčelara obezbedimo plaćeni mobilni telefon za osnovne mesečne aktivnosti, jer je nedostatak komunikacije u društvima pčelara jedan od najvećih problema u njihovom radu. Jer, ne može se očekivati da volonteri u društvima pčelara troše svoja sredstva na telefon za kontaktiranje članova i organizacija sa kojima sarađuju.

Svako društvo pčelara koje u 2009. godini (sa uplatama do 20. marta) bude imalo najmanje 50 članova SPOS-a dobiće besplatno mobilni telefon sa plaćenim kreditom u periodu od jedne godine (864 besplatna minuta godišnje prema svim mrežama i 864 besplatne SMS poruke, ili neku povoljniju ponudu). Ako društvo i u 2010. godini zadrži ovaj broj članova ili ga uveća, dobiće pretplatu na još godinu dana i može trajno zadržati mobilni telefon.

Društva koja imaju bar 25 članova SPOS-a u 2009. godini, kumuliraće svoje članove do cifre od 50 u 2009. i 2010. godini zajedno, te početkom 2010. mogu dobiti telefon pod navedenim uslovima.

Svako društvo koje u 2009. godini bude imalo najmanje 100 članova SPOS-a dobiće besplatno laserski štampač ili 2 mobilna telefona pod gore navedenim uslovima.

Svako društvo koje u 2009. godini bude imalo najmanje 250 članova SPOS-a dobiće besplatno moderan kompjuter sa monitorom, ili mlin za šećer, ili 4 mobilna telefona pod gore navedenim uslovima, po izboru, jer društva sa većim brojem članova uglavnom imaju rešen problem telefona, pa smo predvideli i druge mogućnosti.

Članovi sa uplaćenom porodičnom članarinom ne ulaze u kvotu za dobijanje ovih pogodnosti. Navedene pogodnosti ne mogu se dobijati po više osnova odjednom. Sva oprema se daje na revers i ne može se otuđiti.


21) 
Osiguranje od rizika u pčelarstvu

Komisija za osiguranje od rizika u pčelarstvu uspela je da dođe do konkretne ponude za osiguranje pčela i pčelara. Premija osiguranja nije mala, ali se može ostvariti popust od 40%, jer država toliko vraća registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Predmet osiguranja su pčelinje društvo, košnica, saće i med. Osigurava se uginuće ili prinudno uništenje društva usled bolesti ili nesrećnog slučaja, uz izuzimanje bolesti pčela koje reguliše Zakon (akaroza, američka trulež, nozemoza, varoza i tropileloza). Osigurava se uništenje košnice i njenog sadržaja usled nezgode ili elementarnih nepogoda (požar, poplava, grom, oluja i slično). Nadoknađuje se i šteta nastala prilikom prevoza pčela na pašu. Pčele, košnice i njihov sadržaj osiguravaju se na godinu dana, a novo osiguranje se zaključuje nakon prvog izletnog prolećnog dana. Visina premije zavisi i od toga da li se pčele sele bliže ili dalje od 50 km. Osiguranje jednog društva, košnice sa saćem i medom, sa selidbom do 50 km iznosi 595 dinara, a sa državnim regresom 340 dinara po košnici. Mogu se osigurati i pčelari. Recimo, za premiju od 350,1 dinara, za invaliditet se isplaćuje 260.000, a za smrtni slučaj usled nezgode 129.000 dinara. Zainteresovani treba da svoju nameru da osiguraju pčele i/ili sebe, jave SPOS-u pismeno do početka marta, jer će SPOS biti potpisnik Polise. Za sva stručna razjašnjenja, javite se predsedniku Komisije, Mirku Spasojeviću, na 062/581-060.


22) 
Registracija pčelinjaka

Iako smo imali informaciju da Pravilnik o registraciji pčelinjaka samo što nije donet, pokazalo se da je on daleko od donošenja. Nakon višemesečnih pregovora sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i usaglašavanja teksta Pravilnika o registraciji pčelinjaka, ministar poljoprivrede gospodin Saša Dragin potpisaće uskoro ovaj Pravilnik, a SPOS konačno zaista dobiti ovlašćenje da prikuplja podatke od pčelara Srbije. Svi pčelari Srbije biće dužni da registruju svoje pčelinjake, bez obzira da li su članovi neke pčelarske organizacije ili ne i bez obzira na broj košnica kojima raspolažu. Kada je pre par godina započela neuspešna registracija pčelinjaka, videli smo da bi to bio jako skup proces ako bi ga obavljala država (1500 dinara po pčelaru). Sada se SPOS izborio da smanji te troškove i uskoro će dobiti zvanično ovlašćenje da obavi kompletnu registraciju. Ona će za članove SPOS-a biti potpuno besplatna, pčelar će samo morati da popuni propisani obrazac. Pošto je Pravilnik prošao sve instance Uprave za veterinu i u konačnom obliku dostavljen pravnoj službi Ministarstva, sada čekamo potpisivanje. Dok ne bude potpisan, celu ovu informaciju smatrajte nezvaničnom. O kompletnoj proceduri obavestićemo vas pravovremeno.


23) 
Subvencije u pčelarstvu?

Već nekoliko meseci SPOS intenzivno pregovara sa Ministarstvom oko uvođenja subvencija po košnici u 2009. godini, što bi predstavljalo izjednačavanje prava sa ostalim poljoprivrednicima. Zahtev SPOS-a je bio da subvencija iznosi 10 evra po košnici i da je dobiju svi pčelari, bez obzira na broj košnica. Poslednja informacija je da je otišao zvanični predlog Ministarstva da se iz budžeta izdvoji oko 1.500.000 evra za ovu svrhu, tako što bi svaki pčelar sa minimumom od 30 košnica dobio 430 dinara po košnici. Videćemo kako će se okončati pregovori i koliko ćemo se približiti našem zahtevu, ali je definitivno da će subvencije, ako ih bude, dobiti samo oni koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i registrovan pčelinjak, što su dve potpuno različite registracije. Zato apelujemo na sve pčelare da što pre besplatno registruju poljoprivredno gazdinstvo u Upravi za javna plaćanja koja je sastavni deo Ministarstva finansija, jer bez te registracije nema državnih davanja bilo koje vrste.


800 DINARA

Sa 800 dinara, postajete punopravni član SPOS-a, imate pravo na sve gore navedene pogodnosti, osim što ne dobijate časopis Pčelar.


500 DINARA

Sa 500 dinara se u SPOS mogu punopravno učlaniti samo članovi uže porodice pčelara koji je već član sa 800 ili 1400 dinara koji žive na istoj adresi, ali uz podatke o takvom članu, lokalno društvo pčelara mora SPOS-u da dostavi fotokopiju lične karte postojećeg člana i porodičnog člana (adresa mora da se poklapa). Porodični član ima sva prava kao i član sa 800 ili 1400 dinara, osim časopisa (ulazi i u broj za delegate na Skupštini SPOS-a, za nagrade i slično), jedino ne ulazi u kvotu potrebnu za dobijanje podsticaja za najaktivnije pčelarske organizacije.


UPUTSTVO O UČLANJIVANJU ZA 2009. GODINU

Način učlanjivanja: Tokom narednih dana, predsednici društava dobiće poštom CD sa formularom za učlanjivanje i kompletnim uputstvom kako da sprovode učlanjivanje. Nakon popunjavanja formulara, vratićete ga SPOS-u, putem CD-a ili mejlom. Na ovaj način, svako udruženje će dobiti isti formular i moći da formira i svoju bazu podataka. Pošto se ne učlanjuju svi pčelari odjednom, biće omogućeno slanje podataka više puta, preko istog formulara. Dakle, pravilo je da spiskove šaljete u elektronskom obliku (ukucano na kompjuteru u obrazac koji će te dobiti), a izuzetno, udruženja koja ne budu mogla da obezbede kompjuter kako bi učlanjenje sprovela na gore opisani način, isključivo uz dogovor sa sekretarom SPOS-a (011/2458-640), moći će da pošalju spiskove na papiru, ali samo pod uslovom da su urađeni prema formularu koji će biti dostavljen. Naglašavamo da se moraju uneti sve informacije koje se traže u formularu, jer nekompletna prijava ne može da se evidentira. Za ovakvu evidenciju potrebno je da instalirate na kompjuteru program Microsoft Access najmanje iz paketa Office 2000-2003.

Način uplate: Članarina SPOS-u mora da se prenosi ISKLJUČIVO sa računa društva pčelarana račun SPOS-a u Agrobanci: 245-50930-19. I to posebnim nalogom za prenos za članarinu sa časopisom (1400 dinara), posebnim nalogom za prenos za članarinu (800 dinara) i posebnim nalogom za prenos za porodičnu članarinu (500 dinara), što je veoma bitno zbog obračuna PDV-a u knjigovodstvu SPOS-a. Ako uplate vršite običnim nalogom za uplatu (privatno), a ne nalogom za prenos sa računa društva, takve uplate moramo da knjižimo kao pretplatnike na časopis bez obzira na uplaćenu sumu, jer smo dužni da takve, praktično privatne uplate, proknjižimo kroz fiskalnu kasu i da obračunamo odgovarajući porez, što podiže troškove SPOS-a. Ako ipak budete tako radili, svesno gubite članove pretvarajući ih u pretplatnike, a to znači da se oni ne mogu računati u broj članova vašeg društva ili udruženja, i na njihovo ime ne možete ostvarivati nikakve privilegije kao na članove, jer oni takvom uplatom postaju samo pretplatnici na časopis, a ne i članovi SPOS-a.


PRETPLATA NA ČASOPIS PČELAR I
Z INOSTRANSTVA

PRETPLATA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Časopis “Pčelar” u Bosni i Hercegovini zastupaju tri predstavnika (možete birati gde će te se pretplatiti).


Pčelarska prodavnica “Medita” iz Banja Luke

Možete se pretplatiti tako što će te poslati 40 KM na adresu: Pčelarska prodavnica “Medita”, ul. Kralja Petra I br. 50, 78000 Banja Luka, kontakt osoba: Vidović Nedeljko, +387 (0) 51 214-269; +387 (0) 51 282-755; +387 (0) 65 635-912, sa vašom kompletnom adresom, naznakom da li želite ćirilično ili latinično izdanje i obaveznom napomenom: za časopis “Pčelar”.


Udruženje pčelara “Semberija” iz Bijeljine

Možete se pretplatiti tako što će te poslati 45 KM na adresu: Udruženje pčelara “Semberija”, ul. Galac 66, 76300 Bijeljina, kontakt osoba: Milorad Tešić, +387 (0) 55 205-491, sa vašom kompletnom adresom, naznakom da li želite ćirilično ili latinično izdanje i obaveznom napomenom: Za časopis “Pčelar”.


Savez pčelara Tuzlanskog kantona iz Tuzle

Možete se pretplatiti tako što će te uplatiti 45 KM, na sledeći žiro-račun: 1321000309643117, NLB Tuzlanska banka. Original ili fotokopiju uplatnice, zajedno sa potrebnim podacima (vaša čitko napisana puna adresa, jer će vam časopis biti slat iz Tuzle, kada dobiju pošiljku iz Srbije, brojevi telefona i naznaka da li želite latinično ili ćirilično izdanje), treba poslati na adresu: Savez pčelara Tuzlanskog Kantona, Ul. Stari grad 9, 75000 Tuzla, (sa naznakom: Za časopis “Pčelar”). Telefoni zastupnika su: +387 (0) 35 263-502 ; +387 (0) 61 567-115 ; +387 (0) 61 292-074 ; +387 (0) 61 937-977. Kontakt osoba je Fehro Mustabašić.


PRETPLATA ZA HRVATSKU

Časopis “Pčelar” u Hrvatskoj zastupa “PAVIA” doo, ul. Šodići br. 18, 51221 Kostrena, Republika Hrvatska. Kontakt osoba je Josip Čubrić, +385 (0) 51 289-374; +385 (0) 98 184-5667; [email protected]. Da bi se pretplatili preko ovog predstavnika, potrebno je da uplatite 228 kuna na račun: 2340009-1110145631, Obavezni poziv na broj: 1811937, Privredna banka Zagreb, Podružnica RIADRIA, Rijeka.


PRETPLATA ZA OSTALE U HRVATSKOJ, SLOVENIJI, BOSNI I HERCEGOVINI, CRNOJ GORI I MAKEDONIJI

Za sve pretplatnike iz inostranstva koji nemaju mogućnost pretplate preko nekog od ovih zastupnika ili ne žele da to urade preko njih (jer im je možda jeftinije direktno), pretplata je moguća direktnom uplatom na devizni račun SPOS-a, prema sledećim instrukcijama za uplate iz inostranstva. Iznos potreban za pretplatu na ovaj način je 29 evra, s tim što bankarsku proviziju plaća uplatilac, i to mora da navede šalterskom radniku prilikom uplate. Za one koji žele da im časopis stiže avionom, pretplata je 40 evra. Obavezno je nakon uplate poslati potvrdu o uplati sa potpunom adresom pretplatnika (poštom ili mailom), kako bi se časopis mogao poslati pravovremeno.

Instrukcije za uplatu iz inostranstva u evrima:


INSTRUCTION FOR CUSTOMER TRANSFERS IN EUR

56. Intermediary:

BCITITMM

INTESA SANPAOLO SPA

MILANO, ITALY

57. Account with institution:

DBDBRSBG

BANCA INTESA AD, BEOGRAD

MILENTIJA POPOVIĆA 7B

BEOGRAD, REPUBLIKA SRBIJA

58. Beneficiary:

/RS35160005080000751572

SAVEZ PČELARSKIH ORGANIZACIJA SRBIJE

Instrukcije za uplatu iz inostranstva u američkim dolarima:

INSTRUCTION FOR CUSTOMER TRANSFERS IN USD

56: Intermediary:

BCITUS33 INTESA SANPAOLO SPA (FORMERLY BANCA INTESA SPA NEW YORK)

NEW YORK,NY, UNITED STATES

57: Account with institution:

DBDBRSBG

BANCA INTESA AD, BEOGRAD

MILENTIJA POPOVIĆA 7B

BEOGRAD, REPUBLIKA SRBIJA

59: Beneficiary:

/RS35160005080000751572

SAVEZ PČELARSKIH ORGANIZACIJA SRBIJE

Instrukcije za uplatu iz inostranstva u australijskim dolarima:

INSTRUCTION FOR CUSTOMER TRANSFERS IN AUD

56: Intermediary:

CTBAAU2S

COMMONWEALTH BANK OF AUSTRALIA SYDNEY

SYDNEY, AUSTRALIA

57: Account with institution:

DBDBRSBG BANCA INTESA AD, BEOGRAD

MILENTIJA POPOVIĆA 7B

BEOGRAD, REPUBLIKA SRBIJA

59: Beneficiary:

/RS35160005080000751572

SAVEZ PČELARSKIH ORGANIZACIJA SRBIJE