SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

МИЛЕТА МАРКОВИЋ О УСПЕШНОЈ ЗАМЕНИ МАТИЦАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.302

Текст је објављен у часопису „Пчелар“, у броју за мај 2004. године. Овде га објављујемо у незнатно скраћеном облику и форми прилагођеној за сајт.

 

Милета Марковић
14226 Јабучје
014/74-581, 064/191-7333
[email protected]; www.maticnjak.com

 

КАКО УСПЕШНО ЗАМЕНИТИ МАТИЦУ

У ПЧЕЛИЊОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

 

Ако смо најзад схватили да је замена старих и непродуктивних матица неминовна потреба, ради успешног и рентабилног пчеларења, онда и технолошки поступак замене матица мора постати саставни део нашег знања и искуства, које ће условити сигурност и успешност овог поступка.

У пчеларској литератури и пракси могли смо се упознати са више метода које су се показале као мање или више успешне. Било би, наравно веома лепо и колегијално да се позитивна и у више година потврђена искуства могу у нашем часопису прочитати, али у њиховом недостатку покушаћу и ја да опишем своје скромно искуство и тиме, надам се, помогнем онима који га од мене мање имају.

Данас када годишње одгајам неколико хиљада матица могу да прихватим могућност, која сасвим реално постоји, да нека пчелиња заједница једноставно неће да прими другу матицу, али не могу да дозволим могућност да је пчеле и убију. У оваквим случајевима, који су у пчеларској пракси веома ретки, мора се направити рој у коме неће бити старих пчела, коме ће се додати матица а потом после седам дана спојити са том ћудљивом кошницом из које ће се пре спајања одстранити стара матица. Наравно да ће се спајање обавити преко новинског папира и да ће садржај са матицом бити постављен изнад новинског папира.

Ако изузмемо овакве специфичне случајеве, логично је да опишем технолошки поступак замене матица у нормалним заједницама, који обезбеђују могућност сигурног и успешног пријема младе матице.

 

Текст у целости можете прочитати након што се улогујете на сајт СПОС-а помоћу шифре и контролног кода са ИД чланске карте СПОС-а. 

Давање своје шифре и контролног кода трећим лицима, или прослеђивање текстова са заштићеног дела сајта СПОС-а трећим лицима, представља тешко кривично дело, и свако ко то чини биће законски процесуиран. 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI DEO VESTI NAMENJEN SAMO ČLANOVIMA SPOS-a, SA DETALJNIJIM INFORMACIJAMA

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien