SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

МОЛБА МИНИСТАРКИ ПОЉОПРИВРЕДЕ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ САСТАНКАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.964

Кластер ”Уједињени за квалитет” упутио је у име својих чланова, молбу министарки пољопривреде Јелени Танасковић за организацију састанка, коју овде преносимо у целости.

 

 

Поштована госпођо министарка Јелена Танасковић,

      Овим писмом желимо да изразимо озбиљну забринутост због ситуације на тржишту хране у Републици Србији, посебно у погледу аутентичности и квалитета производа, као и ботаничког порекла етанола у воћним ракијама и винима, као и шећера у меду.
      Као Кластер УЈЕДИЊЕНИ ЗА КВАЛИТЕТ, са циљем промоције и заштите интереса пољопривредних произвођача и њихових потрошача, изражавамо хитну потребу за разматрањем ове проблематичне ситуације и молимо за хитан састанак са Вама, како бисмо Вам пренели наша сазнања, наше проблеме и бригу за будућност поштених произвођача, те, надамо се, заједно радили на проналажењу решења.

      Према недавном истраживању тржишта које је спровело Удружење „ПОКРЕТ ПОТРОШАЧА ЗА КВАЛИТЕТ ХРАНЕ“ из Панчева, резултати о аутентичности меда, вина и воћних ракија на тржишту су алармантни. Наиме, према овим истраживањима, чак 88% испитаних узорака меда, 88,89% испитаних узорака вина и 85,71% испитаних узорака воћних ракија није задовољило критеријуме аутентичности и ботаничког порекла етанола, шећера и порекла воде. Ово представља озбиљан проблем за потрошаче, произвођаче и углед домаће прехрамбене индустрије, који је већ неко време пољуљан код наших страних купаца, који дођу у Србију, купе у трговинама производе из наших бранши, анализирају их и изразе чуђење шта ми то онда продајемо ако у Србији имамо овако лош квалитет у трговинама.

      Наведена ситуација отвара многа питања у погледу квалитета и безбедности хране на тржишту, као и интегритета домаћих производа и произвођача. Такође, ово може имати негативан утицај на конкуренцију, поверење потрошача и извоз домаћих производа.

      Стога је потребно да разговарамо о мерама које се могу предузети за решавање овог проблема и обезбеђивање квалитетне и аутентичне хране на тржишту. Такође, желимо да предложимо и размотримо могуће законске и регулаторне промене које би допринеле бољој контроли квалитета и аутентичности производа.

      Надамо се да ћете одговорити на овај захтев за састанак што је пре могуће како бисмо заједно радили на решавању ових озбиљних проблема. Заједничким снагама можемо да обезбедимо бољу будућност пољопривредних произвођача, потрошача и целокупне прехрамбене индустрије у Републици Србији. Знамо да је у претходном периоду било неспоразума, али наше намере су апсолутно часне и сигурни смо да Ви то већ знате.

      Унапред се захваљујемо на разумевању и спремности да се позабавите овом важном темом.

С поштовањем,

Иван Станковић, dipl. oecc.
Председник Кластера „УЈЕДИЊЕНИ ЗА КВАЛИТЕТ“
Адреса: Владимира Жестића 43, 26000 Панчево
маил адреса: [email protected]
Контакт: +381698433276

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE