SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MOLBA SVIM PČELARIMA I PREDSEDNICIMA DRUŠTAVA I UDRUŽENJA PČELARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.410

Pčelari Niša obratili su se SPOS-u sa pitanjem da li se i u drugim lokalnim samoupravama, za dobijanje finansijske podrške, zahteva da pored prebivališta pčelara na teritoriji opštine, i pčele moraju biti stacionirane na teritoriji date lokalne samouprave? Shodno saznanjima SPOS-a, to nije u skladu sa zakonskim propisima i pravima koje svaki poljoprivrednik treba da uživa, jer se HID broj u pčelarstvu dobija po mestu prebivališta pčelara a ne po lokaciji pčelinjaka, što je specifično u odnosu na druge stočarske grane, baš zato što je pčelarstvo specifična oblast i mora se sagledavati na specifičan način, što je zakonodavac i predvideo. Zato molimo sve pčelare da pošalju SPOS-u informaciju da li se i u njihovim lokalnim samoupravama zahteva da pčelinjak bude na teritoriji samouprave da bi se dobila finansijska podrška koju uživaju svi drugi građani tih opština koji gaje druge vrste životinja, ili ne.

Informaciju pošaljite na mejl [email protected] u što skorije vreme, kako bi SPOS pokrenuo rešavanje ovog problema na nivou Ministarstva poljoprivrede, sa ciljem da Ministarstvo pošalje dopis pojašnjenja lokalnim samoupravama koje se ponašaju na ovakav način, ali i sa ciljem da se obimnom dokumentacijom o pravilnoj praksi u drugim samoupravama, ubede lokalne samouprave koje se slično ponašaju kao Niš, da počnu da se ponašaju pravilno i korektnije prema pčelarima, a ne da diskriminišu pčelarstvo bez ikakvog razloga. Jer, rešenje se jednostavno mora naći. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien