SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NE UNIŠTAVAJTE SAMI SVOJU BUDUĆNOST!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.745

Kao što znate, u toku je sveobuhvatna akcija SPOS-a i nadležnih organa protiv pojave neispravnog i falsifikovanog meda na tržištu. To je jedini put za opstanak srpskog pčelarstva u nama poznatom obliku, jer je prisustvo falsifikata na tržištu kao što svi znate ogromno, i preti da u potpunosti uništi poštene srpske pčelare nelojalnom konkurencijom. U poslednje vreme primećujemo još jednu negativnu pojavu koja MORA biti hitno iskorenjena, ako želimo da imamo budućnost.

Naime, radi se o osnovanoj sumnji (imamo i tri svedoka koji trenutno razmišljaju da li žele da o onome što im se dogodilo svedoče pred nadležnima kao zaštićeni svedoci, čemu se osnovano nadamo) da neki nesavesni otkupljivači u dogovoru sa određenim pčelarima, otkupe jednu količinu meda, a u otkupnom listu upišu sasvim drugu – mnogo veću, isplate preko računa med za tu veću nepostojeću količinu meda, a onda im pčelari „na ruke“ vrate novac. To ne samo da je „pranje“ para, već i omogućuje ispravnost u papirologiji otkupa, jer otkupljivaču stvara fiktivno ispravnu sirovinsku bazu, te tu nepostojeću količinu meda koju je „otkupio“ može da zameni šećernim falsifikovanim medom, i „legalno“ ga plasira na tržište.

Kao što znate, po sadašnjim propisima, količina otkupljenog meda MORA da realno odgovara broju obeleženih košnica kod pčelara od koga se otkupljuje, te nije moguće ovim putem napraviti drastično velike malverzacije koje kad tad ne bi bile otkrivene od strane nadležnih inspekcija, ali ova pojava i u ovom obimu koji trenutno postoji i koji je na granici navedenih realno mogućih količina ili donekle prevazilazi te granice, drastično šteti srpskom pčelarstvu na duge staze i bukvalno ga tiho ubija.

Zato apelujemo na pčelare da ne pristaju na ovakve kriminalne dogovore, jer ne samo što krše zakon, već to malo para koje će dobiti zauzvrat, nije ništa prema novcu koji će izgubiti u budućnosti, kroz nižu otkupnu cenu u narednim godinama, jer to je nezaustavljiv proces i samo ga mi pčelari možemo zaustaviti. Sve dok se med „oplemenjuje“ šećerima ili čime već, i kao jeftin plasira na tržište, dotle će i otkupna cena biti manja od realne, jer u krajnjoj ceni pakeri imaju više mesta za svoju zaradu kada medu dodaju šećer, nego kada prodaju pravi med, kada bi maloprodajna cena bila realnija, samim tim i otkupna, jer jedna drugu prati, to je poznato.

Prema tome, stavite prst na čelo i razmislite vredi li uništavati budućnost svojoj deci i sebi. Od toga koliko ovo ozbiljno shvatimo, umnogome će zavisiti naše dobro sutra.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien