SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NEĆE PROĆI – NO PASARAN!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.245

Kao što vam je poznato, SPOS je ovih dana postavio dva bilborda u Beogradu blizu Autokomande (OVDE), sa tekstom „VETERINARSKI I SANITARNI INSPEKTORI! DAĆE BOG DA VAM UPADNE SEKIRA I U FALSIFIKOVANI MED“, jer sva insistiranja SPOS-a redovnim putem preko nadležnih državnih organa nisu dala željene rezultate, već neispravan med i dalje caruje srpskim tržištem. Međutim, samo par dana nakon postavljanja bilborda pojavili su se oficijelni pritisci čiju drugu svrhu ne vidimo, sem da se bilbord i njegov tekst uklone. NO PASARAN! Ne želimo još uvek da javno imenujemo one koji to rade, dajemo im šansu da se povuku ili još bolje da izvrše pritisak na nadležne inspekcije da svoj posao rade onako kako treba, a ne da pored svih problema koje pčelari Srbije imaju sa izuzetno lošom pčelinjom pašom ove godine, nemogućnošću registracije pčelarskih vozila pod uslovima važećim u EU, naplatom naknade za stajališta pčela u nekim nacionalnim parkovima i slično, sprečavaju SPOS da se LEGITIMNO bori za prava srpskih pčelara. Jer, redovni putevi borbe su skoro iscrpljeni, a  sam bilbord ne nosi nikakvu lošu poruku niti uvredu, naprotiv, samo ZAHTEVA od inspekcija da oštricu zakona (simbolično predstavljenu oštricom sekire) konačno punom snagom primeni u suzbijanju neispravnih medova na tržištu Srbije.

Nedavno je predsednik SPOS-a zatražio i prijem kod premijera Srbije gospodina Aleksandra Vučića, kao i predsednika Srbije gospodina Tomislava Nikolića, kako bi objasnio problematiku i zatražio podršku.

Inače, SPOS već nekoliko meseci unazad stvara široku principijelnu koaliciju za borbu protiv neispravnih medova na tržištu, obraćajući se svima koji mogu da pomognu: savetniku premijera Srbije za poljoprivredu, Ministarstvu trgovine: OVDE, Ministarstvu poljoprivrede: OVDE, Odboru za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije: OVDE, NALED-u: OVDE…  

Svima koji pokušavaju da nas ometaju u borbi protiv neispravnog meda, poručujemo da je IO SPOS-a odlučno stao na branik ispravnog meda na tržištu Srbije i ni po koju cenu neće odstupiti! Smatramo da je dogorelo do nokata, da je sramota da se dozvoljava plasman svakakvog „meda“ na srpskom tržištu, kao i šta sve potrošači moraju da jedu, i koliko su i kako obmanuti. Da ne govorimo o tome koliko ova negativna pojava ometa razvoj pčelarstva Srbije i ugrožava egzistenciju srpskih pčelara, ali i devizni priliv Srbije od izvoza meda, jer strani kupci postaju sve rezervisaniji kada vide kakav se med prodaje na srpskom tržištu.

ZAHTEVAMO od nadležnih državnih organa da BEZ ODLAGANjA u sve firme koje plasiraju med na tržište Srbije pošalju ISTOVREMENO veterinarsku, finansijsku i tržišnu inspekciju, sa prioritetnim zadatkom da ispitaju poreklo tj. ulaz meda, i da ga uporede sa količinama meda koje se zvanično iz tih firmi stavljaju na tržište. Jer danas je svaka košnica u Srbiji obeležena brojem, i nijedan pčelar koji nije registrovan ne može prodati med na otkup navedenim firmama. Takođe, pošto se sve lepo vidi u bazi Uprave za veterinu, treba UPOREDITI preuzete količine meda od određenih pčelara, jer ne može neko sa 5 registrovanih košnica da preda na otkup 5.000 kg meda.

Borba pred nama je teška i opasna, jer su falsifikatori meda moćni ljudi, ali nas to ne plaši ni najmanje, tražimo opštu podršku svih 9.562 pčelara SPOS-a i 222 opštinske pčelarske organizacije članice SPOS-a, i sigurni smo da uspevamo u ovoj našoj pravednoj borbi, jer više drugog izbora nemamo! Bili smo korektni, iscrpli sve redovne metode borbe. Korektnost zadržavamo, ali počinjemo sa primenom i drugih legalnih javnih metoda borbe. Atmosferu sa poslednjeg sastanka u Upravi za veterinu tročlana delegacija SPOS-a nikada neće zaboraviti, jer smo naišli na opštu apatiju i nedovoljnu zainteresovanost da se problem zauvek i suštinski reši!

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien