SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NEDOVOLJNO INTERESOVANJE VOĆARA I PČELARA ZA ZAŠTITU PČELA OD TROVANJA PESTICIDIMA I UNAPREĐENJE VOĆARSKE PROIZVODNJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.085

Peto Savetovanje pčelara i voćara, koje je održano u Amfiteatru Visoke poljoprivredno- prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju, nije u velikoj meri izazvalo interesovanje pčelara, a u još manjoj meri voćara. Savetovanje je pratilo oko 60 pčelara, koji su u manjim grupama ili pojedinačno došli iz Vranja, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Surdulice, Svrljiga, Knjaževca, Niša i grada domaćina Prokuplja. Savetovanju su, u većem broju, prisustvovali i predstavnici Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, na čelu sa zamenikom načelnika Uprave Ljubišom Stojanovićem.

Savetovanje je otvorio zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović, inače dugogodišnji republički fitosanitarni inspektor Topličkog okruga, koji je uputio pravu poruku za pčelare i voćare:

– Uveren sam da će današnje Savetovanje poljoprivrednika: pčelara i voćara, upoznati sa novim saznanjima i novim tehnologijama u gajenju voća i pčela, koja se primenjuju u naprednim evropskim zemljama. Primenom ovih saznanja povećava se prinos i kvalitet meda i voća, a samim tim je i veća ekonomska dobit, izjavio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i naglasio da lokalna samouprava, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, na razne načine pomaže razvoj poljoprivrede na svojoj teritoriji.

Tako je i bilo. Prisutni su imali prilike da od predavača: dr Gorana Jevtića, dr Milića Vojinovića profesora, dipl. ing. Miloša Bogdanovića i ing. Vlastimira Spasića čuju vrlo korisna saznanja i preporuke iz oblasti zaštite bilja i zaštite pčela od trovanja pesticidima koji se primenjuju u poljoprivredi.

Televizija Mostnet iz Prokuplja i urednik emisije o poljoprivredi „Agro jug“ iz Niša Jovan Jovanović, snimili su opširne priloge sa savetovanja, a izjave su dali Saša Milosavljević sa VPŠSS, Vukić Joksimović, predsednik UP “Pčelica” iz Prokuplja i Vlastimir Spasić predsednik RAPOJS-a iz Niša.

Izveštaj sa savetovanja, postavljen je i na portalu Internet novine Topličke vesti: www.toplickevesti.com/savetovanje-pcelara-i-vocara.html

Učesnici savetovanja obišli su i Pčelarsku zadrugu „Bee Cooper Devča“ u selu Devča kod Prokuplja, koja je osnovana uz pomoć subvencije Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća. Domaćin i direktor zadruge Saša Milosavljević je posetiocima je pružio obilje informacija o postupku osnivanja, načinu funkcionisanja i pokazao opremu zadruge.

 

Na početku savetovanja, zaslužnim pojedincima ustanovama uručena su priznanja Asocijacije za 2017. godinu: www.spos.info/dodeljena-priznanja-regionalne-asocijacije-pcelarskih-organizacija-jugoistocne-srbije-za-2017-godinu

Vukić Joksimović, Predsednik UP „Pčelica“ Prokuplje 

 

DSC02731 DSC02736 DSC02743 DSC02765 IMG-135840fef6da81bf1a1da3289a303042-V

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien