SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

НЕВИЂЕНИ СКАНДАЛ У НЕМАЧКОМ ПАРЛАМЕНТУDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.850

Немачки парламент (Бундестаг) донео је запањујућу одлуку против пчела и пчеларства, али и против грађана Немачке, чак су и Зелени гласали за овo!

 

Без расправе, Бундестаг је у четвртак, 27. јуна 2024. године, донео катастрофалне одлуке о низу предлога везаних за пчеларство:

 

ОДЛУКА БУНДЕСТАГА

 

ОЗНАЧАВАЊЕ ПОРЕКЛА МЕДА: Посланици Бундестага одбили су предлог фракције ЦДУ/ЦСУ под називом „Побољшање означавања порекла меда – Јачање информисања потрошача – Заштита локалних пчелара“ (20/7584). Предлог није наишао на већину, а против су гласали СПД, Bündnis 90/Die Grünen (Зелени) и ФДП, а за њега су гласали апликанти (ЦДУ/ЦСУ) и АФД, док је Die Linke био уздржан. Одлука је донета на основу препоруке Комитета за храну и пољопривреду (20/8623). Комитет је препоручио Влади да се залаже на европском нивоу за „боље спровођење закона и чешће инспекције како би се увоз фалсификованог меда минимизирао“.

Поред тога, предложили су да се преиспита општа забрана пчеларења у националним парковима (невероватно и ван сваке памети, али у Немачкој је то забрањено, а сада се непто слично покушава и у Француској, па су пчелари покренули акцију да ту глупост и ортодоксно незнање законодавца спрече). Влада би такође требало да се залаже за бољу следљивост увезеног меда и јединствене стандарде квалитета у Европском савету. „Немачки пчелари сами не могу да задовоље велику потражњу за медом“, наводи се у документу. Немачка је највећи увозник меда.

 

Предлог 20/7584. Преглед: Предлог описује проблеме са којима се суочавају пчелари у Европи, посебно у Немачкој. https://dserver.bundestag.de/btd/20/075/2007584.pdf

Из овог документа сазнајемо да је просечна потрошња меда по глави становника у Немачкој 2021. године била свега 828 грама. Просечна количина произведеног меда по кошници у 2023. години је 37,2 кг, што је за 8,9 кг више него 2021. године. Детаљно се описују резултати испитивања увезеног меда, о чему смо ми одавно писали, према којима 46% увезеног меда у ЕУ је заправо разблажено страним шећерима и то више није мед (највише из Кине и Турске). Пчелари Немачке трпе ценовни притисак јефтиног увозног лажног ”меда” и не могу да се изборе на тржишту, уз истовремене повећане трошкове производње. Производна цена једног килограма меда данас у Немачкој износи 7,9 евра. Због ценовног притиска јефтиних увозних лажних медова, падају и цене правог меда и испод граница издржљивости што ће апсолутно угрозити опстанак пчеларства. Рецимо из Мађарске већ стижу понуде за овогодишњи багремов мед по цени од 4,2 евра по килограму са свим трошковима откупа и транспорта до крајњег купца (из те цене за пчелара не остане више од 3,2 евра). 

Препорука 20/8623. Преглед: https://dserver.bundestag.de/btd/20/086/2008623.pdf Овај документ садржи сличне тврдње и препоруке као и претходни.

 

ДИСКУСИЈЕ ОДБОРА ЗА ХРАНУ И ПОЉОПРИВРЕДУ И РЕЗУЛТАТИ 

 

СПД: Цени рад пчелара, али види предлог као потенцијално оптерећујући и непрактичан.

ЦДУ/ЦСУ: Наглашава неопходност предлога за подршку локалним пчеларима и заштиту потрошача.

Bündnis 90/Die Grünen (Зелени): Одбацује предлог због могуће бирократије и предлаже шира разматрања за другу храну.

ФДП: Подржава заштиту потрошача, али се противи додатној бирократији.

АФД: Подржава предлог за боље информисање потрошача и заштиту пчелара.

 

Резултат гласања: Одбор за храну и пољопривреду препоручио је да се предлог ЦДУ/ЦСУ одбије већином гласова.

 

ЗАКЉУЧЦИ 

 

Како истиче професионални пчелар и председник Европског савеза професионалних пчелара Бернхард Хеувел, препоруке и одлука су потпуно ирационалне за немачке пчеларе, произвођаче меда и практично добровољне опрашиваче. Бирократски напор и очекиване позитивне промене су по њему итекако сразмерне! Ако се тржиште меда настави даље разводњавати фалсификатима, нестаће постојећих 1% системски релевантних пчелара, односно професионалних пчелара. Иако чине само мали део свих пчелара у Немачкој, значајно доприносе опрашивању са 40% свих пчелињих друштава у држави. Немачка је некада имала 4 милиона пчелињих друштава (1900), и већ до 1920. пао је на 2 милиона. Сада је то нешто мање од милион – али само због статистичког трика. Раније су се бројала само пчелиња друштва. Данас се рачунају и нуклеуси и оплодњаци. Оваква промена је „побољшала” статистику. Међутим, стање пчела и пчелара се из године у годину погоршава.

 

Краткорочно ће због овакве одлуке нестати скоро половина свих пчелињих друштава у Немачкој, процењује Бернхард Хеувел. Ово угрожава широко распрострањено опрашивање, са последицама по природно окружење које ће бити драматичне и претеће попут климатских промена!

 

Према принципу „Заштита коришћењем“, све кориснике земљишта, укључујући и пчеларе, треба посебно подржати како би природа у Немачкој била одржива.

 

Одлука немачке Владе има утицаја и на друге европске земље. Пчелари из целе Европе су се енергично борили да се измени директива о меду и уведе правилно обележавање меда на амбалажи. Одлука Бундестага је шамар пчеларима широм Европе и веома лош знак за будућност. То је тако када немамо свој ”пчеларски лоби” на европском нивоу. Очигледно је да нас чекају још тежа времена ако се не опаметимо, и сви до једног не ујединимо против финансијских лобија, чији је животни циљ увек био да купе јефтино а продају скупо. Можете замислити о каквим се лобијима ради када им толико стравично смета обележавање меда по земљама порекла. Ако будемо глупи и не ујединимо се у једну јединствену пчеларску организацију на нивоу Европе, а то је Европски пчеларски савез (ЕБА) како бисмо се ефикасно и свим могућим мерама борили, једноставно ћемо нестати, а последице по природу и живот становништва биће страшне, страшније и од последица климатских промена, економске кризе и рата у Украјини заједно. Без пчелара нема пчела, без пчела нема хране, без хране нема људи. Крај света.

 

НАКНАДНА НАПОМЕНА 

 

Након објаве овог текста добили смо информацију из Немачке да Немачка ипак неће моћи да избегне европски пропис по питању обележавања меда по земљи порекла, и да ће морати да га имплементира. То ће анулирати ову тим пре необјашњиву одлуку Бундестага, јер да су хтели да гласају – могли су, чиме би показали добру вољу. Сама иницијатива је самим тим практично застарела јер је у међувремену донесен европски пропис који ће свакако морати да имплементирају. Ипак, осзтаје горак укус ставова појединих политичких партија који по нама не може бити случајан, јер ако већ знаш да ће све свакако бити имплементирано, зар није довољно не дићи руку ако већч нећеш да је дигнеш, већ си решио и да образлажеш зашто је ниси подигао, са аргументима који нису ни близу реалности. Такође, ако си знао да ће бити имплементирано, што то ниси у образложењу лепо и навео. Али не, таквог образложења нема ни код једне политичке партије која је гласала против. Вероватно су образложења већ од раније била спремна, што управо потврђује да није било политичке воље да се проблем реши, већ су се тражили банални и банализовани разлози да се предлог одбије. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE