SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NIKAD BLIŽE UKIDANJU „PAŠARINE“ NA FRUŠKOJ GORI ZA ČLANOVE SPOS-a?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.291

Kao što je poznato, SPOS se već duže vreme bori za ukidanje naknade za postavljanje košnica pčela u nacionalnim parkovima Srbije (među pčelarima nazvana „pašarina“), ali za sada bez dovoljno uspeha. O tome je bilo pozitivnih razgovora i sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem, kao i sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije, ali taj dogovor još uvek nije formalizovan. Novim dogovorom rukovodstva SPOS-a sa rukovodstvom Nacionalnog parka „Fruška gora“ maksimalno smo se približili rešavanju ovog problema na lipovoj paši u ovom nacionalnom parku, što će biti formalizovano potpisivanjem Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji koji će SPOS i Nacionalni park „Fruška gora“ potpisati na Prvom pčelarskom sajmu dunavskog regiona u Novom Sadu, prekosutra, u subotu 11. novembra, koji će, pored ostalog, konačno otvoriti put ukidanju „pašarine“ za članove SPOS-a.

Sporazum će potpisati direktor Nacionalnog parka „Fruška gora“ Radoslav Krunić i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović. Posebnu zahvalnost za uspešne pregovore po ovom pitanju dugujemo Đorđu Mrkiću, predsedavajućem Skupštine SPOS-a i predsedniku Društva pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada. 

Sporazum će biti potpisan u subotu 11. novembra 2017. godine u 10 sati, neposredno pre početka tribine sa ministrom poljoprivrede. 

Ovaj sporazum podrazumeva zajednički rad na sprovođenju aktivnosti od obostranog značaja. 

Najpre, uspostaviće se inovativni sistem praćenja korišćenja pašnih potencijala Fruške gore kroz zajedničko određivanje lokacija za bezbedno postavljanje košnica članova SPOS-a. Nadamo se da će taj posao biti završen do početka ovogodišnje lipove paše na Fruškoj gori, te da će članovi benefite ovog Sporazuma moći da koriste već ove godine, te da bez plaćanja naknade koriste lipovu pašu na Fruškoj gori. 

Radiće se i na formiranju Centra za pčelarstvo i pčelarski turizam u sklopu ciljeva „Strategije održivog turizma Nacionalnog parka „Fruška gora“ sa akcionim planom 2015-2019. godina“. 

Zajednički će se raditi na promociji i brendiranju fruškogorskog lipovog meda. 

Predviđeno je i zajedničko učešće u razvoju zajedničkih projektnih aktivnosti i realizaciji projekata. 

Zajednički će se raditi i na podizanju ekološke svesti o Fruškoj gori. 

Predviđene aktivnosti će se realizovati u skladu sa planskim dokumentima upravljača, JP Nacionalni park „Fruška gora“. 

Sporazum predviđa da se za svaku konkretnu realizaciju određenog posla potpisuje poseban Sporazum ili Ugovor, kojim će se precizirati predmet, tema i podela posla, kao i ostali uslovi. 

Zahvaljujemo se Nacionalnom parku „Fruška gora“ na razumevanju i postizanju osnovnog nivoa konsenzusa da svi gore navedeni problemi moraju da se adekvatno reše, na obostranu korist. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien