SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVA KNJIGA „UZGOJ I ZAMJENA MATICA“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.045

Nedavno je iz štampe izašla knjiga „Uzgoj i zamjena matica“, autora Ferida Velagića iz Tuzle (BiH). Ovo je njegova jedanaesta knjiga, sa kojom je zaokružio četrdesetdvogodišnje pčelarsko i petnaestogodišnje iskustvo u profesionalnom odgajanju matica, sticano u porodici, čija je pčelarska tradicija duga oko 140 godina.

Knjiga nije nastala prepisivanjem gotovih tekstova iz druge obimne pčelarske literature. Sve što je u ovoj knjizi napisano autorova je intima i svojina izrasla na stečenom znanju iz pčelarstva i vlastite prakse. Sadržaj knjige predstavlja višedecenijsko iskustvo, bogato standardnim postupcima i metodama, ali i retkim, specifičnim slučajevima, koji dodatno obogaćuju pčelarsku praksu i pčelarima nudi rešenja za mnoge nestandarne i naizgled bezizlazne sistuacije. Autor je profesionalni pčelar, koji je svojim rukama odgajio i isporučio pčelarima nekoliko desetina hiljada matica. U knjizi, autor se ne bavi visokom naukom, već piše jednostavnim, razumljivim i lako shvatljivim rečnikom. Napisana je za  pčelare željnih znanja. Svima koji se odluče da odgajaju matice, autor  savetuje da  ne eksperimentišu, odnosno da ne gube dragoceno vreme i novac, već da traže i čitaju što je već napisano,  jer sve što bi pokušali da urade verovatno su mnogo puta do sada neki pčelari uradili u svetu ili našem bližem okruženju.

 

Na samom početku, čitalac će se brzo uveriti da odgajanje selekcionisanih matica nije nikakva visoka nauka i posebna veština rezervisana samo za pojedince. To je posao kao i svaki drugi koji treba da se obavlja sa zadovoljstvom i velikom brižljivošću.

 

Knjiga je namenjena velikom broju pčelara koji još nisu skupili hrabrosti da se upuste u ovu specifičnu pčelarsku delatnostt, ali i pčelarima koji se već bave odgajanjem matica, na bilo koji način, koji  će moći da provere sami sebe i prošire vidike. U knjizi se nalazi za svakog pčelara po nešto zanimljivo.

 

Vrednost ove knjige nije samo u pedantno i precizno opisanim metodama i postupcima odgajanja i zamene matica. Njena vrednost je i u tome što kod čitaoca, bez obzira na godine i iskustva, autor postiže visok stepen motivisanosti i sugestivnosti. Istovremeno, knjiga nam pruža i jedinstvenu priliku da se naučimo na tuđim greškama, kojima se nikada ne treba radovati. Kada moramo da učimo na svojim greškama nemojmo se razočarati u pčelarstvo i napustiti ga. I sam autor je to do sada mogao uraditi bezbroj puta, ali nije.

 

Sadržaj knjige je sistematizovan u 65 naslova na 200 strana, formata A5, od saznanja o pojedinim članovima pčelinje zajednice, pripreme za odgajanje matica, samog odgajanja matica, pa sve do zamene odnosno prihvatanja matice od strane pčelinje zajednice, hronološkim redom, kako se to i obavlja u praksi.

 

Siguran sam da će knjiga „Uzgoj i zamjena matica“ biti od velike praktične koristi, svakom pčelaru koji želi da savlada odgajanje i zamenu matica, ali i onima koji se tim poslom već bave,  pa je sa puno pouzdanja preporučujem svim pčelarima.

 

Više informacija kod autora, na telefon: +387 61 168 679

 

Ing. Vlastimir Spasić

Predsednik RAPOJS-a – Niš

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE