SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVA PRETNJA PO PČELE STIŽE SA HAVAJA?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.364

Nedavna studija, objavljena u časopisu „Scientific Reports“, predstavlja nam novoidentifikovani virus nazvan „Moku“, po havajskom ostrvu na kome je prvi put izolovan, iz invazivne ose Vespula pensylvanica. Studija upozorava i na vrlo brz i lak način prenošenja  „Moku“ virusa, zbog povećanja populacije pomenutih invazivnih osa, pa je cela priča predstavljena kao nova pretnja za polinatore širom sveta.

Purnima Pahori, sa Instituta Irlam, bila je vođa tima koji je vršio analizu, identifikaciju i karakterizaciju novog virusa, koji posebno ugrožava medonosne pčele. Ona navodi kako je upotreba nove, odnosno usavršene tehnike genetskog sekvenciranja, dovela do učestalog otkrivanja novih sojeva virusa, a da poslednja u nizu sprovedenih studija samo dokazuje značaj novih tehnologija u predviđanju posledica koje neka sasvim nova biološka invazija može da izazove.

Vespula pensylvanica
Vespula pensylvanica

Naime, zaključak studije upućuje na činjenicu da je „Moku“ virus aktuelno prisutan u manjem, ali postojanom broju slučajeva u određenim oblastima na Havajima, te da verovato postoji veza između pomenute virusne infekcije i povećanog broja gubitaka pčelinjih zajednica, pa će dalja istraživanja biti usmerena u pravcu detaljnije evaluacije zaraženih zajednica.

U principu, izazovi u budućnosti koja nam donosi sve razvijeniju tehnologiju i olakšava rad biologa, biće samo procena biološke relevantnosti novootkrivenih patogena i ispitivanje uloge koju određeni patogen ima u ekologiji svog domaćina. Na konkretnom primeru, odlično znamo kakvu štetu pčelinjoj zajednici pričinjava varoa, ali sa otkrićem novog patogena kao što je „Moku“ virus, moraju se uložiti veliki napori kako bi se došlo do konkretnih činjenica o štetnosti po domaćina, u ovom slučaju po medonosne pčele.

Nova saznanja nas takođe podsećaju da je borba protiv osa na pčelinjaku važan deo svakodnevnih obaveza pčelara. Jer, pretnji je sve više…

Hawaii

Pčelarstvo na Havajima suočeno sa novom pretnjom

Priredio: Milan S. Matejić

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien