SPOS logo
 • 18
 • 18
 • 18
 • 18
 • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVA ŠANSA ZA STICANJE NEOPHODNIH ZNANJA VEZANIH ZA PLASMAN MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.839

Kancelarija za poljoprivredu u okviru Ambasade SAD u Beogradu i u 2016. godini organizuje Cochran Fellowship Program na temu “Razvoj udruženja u industriji prerade hrane” (što uključuje i Udruženja iz oblasti proizvodnje hrane). Program traje do 2 nedelje u SAD, i neophodno je znanje engleskog jezika za učešće na programu. Ministarstvo poljoprivrede SAD pokriva kompletan boravak u SAD. Polaznici sami kreiraju posebne sfere interesovanja, a domaćin organizuje obuku shodno izraženim interesovanjima. Ambasada je uz pomoć stručnjakinje Ministarstva poljoprivrede SAD koja je u Srbiju pristigla iz SAD, izabrala 6 polaznika za učešće u ovom programu, a među njima je i predsednik SPOS-a.

Obuka ima za cilj da pomogne učesnicima u sticanju znanja i iskustava koja se odnose na formiranje industrijskih udruženja. Fokus obuke će biti na funkcionisanju, organizaciji, upravljanju, članstvu i načinu finansiranja udruženja u okviru sektora prerade hrane. Program obuke treba da istakne kako udruženje kroz svoje funkcionisanje može da utiče i bude uključeno u različite institucionalne politike i programe, ali i kako da se sama udruženja bolje organizuju u oblasti PR i obraćanja javnosti. Cilj ove obuke je da se pomogne razvoj poslovanja, unaprede mere koje se odnose na preradu hrane u Srbiji i kreiraju trgovinski odnosi između Srbije i SAD. U Srbiji postoji  potreba za daljim razvojem sektora prerade hrane, što se može unaprediti postojanjem reprezentativnih udruženja koja će kroz jasnu viziju i misiju uspostaviti dijalog između prerađivača i onih koji donose odluke u državnim institucijama i na taj način uticati na unapređenje poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

Nadamo se da će ovaj program doprineti povećanju šansi za izvoz meda iz Srbije u SAD, te da će uspostavljeni kontakti i stečeno znanje to omogućiti u dogledno vreme. Takođe, pošto je predsednik SPOS-a izrazio želju da deo obuke bude posvećen nadaleko popularnim američkim metodama lobiranja kod nadležnih institucija, nadamo se da će to pomoći SPOS-u da se lakše izbori za izmenu i/ili izradu nedostajućeg zakonodavstva (pa i Zakona o lobiranju), a posebno zakonodavstva vezanog za konačno uklanjanje neispravnog meda sa domaćeg tržišta, u čemu opravdano očekujemo i podršku ambasade SAD.

Evo spiska svih 6 učesnika iz Srbije u ovogodišnjem Cochran Fellowship programu:

 1. Dragan Niksic – Secretary General, Serbian Simmental Breeders Association
 2. Tamara Penjic – Production Manager, Carnex Meat Industry
 3. Rodoljub Zivadinovic – President, Serbian Federation of Beekeeping Organizations
 4. Milos Stojanovic – Director, Serbian Dairies Association
 5. Ertan Bogucanin – Manager, Pester Agro Klaster
 6. Danijela Bardic Kustudic – Liaison Officer, FAO

 

Zahvaljujemo se ambasadi SAD, u ime pčelara SPOS-a, što je i pčelarstvo uvršteno ove godine u program. To predstavlja posebnu čast, ali i izuzetnu priliku da se steknu nova znanja (koja će dalje unaprediti razvoj pčelarskog sektora u Srbiji), otvore nova tržišta i dobiju nove prilike za dalja unapređenja u organizaciji i lobiranju kod nadležnih državnih institucija, radi finalizovanja neophodnog zakonodavnog okvira za pošten rad poštenih pčelara, bez upliva falsifikatora i drugih manipulatora.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien