SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVE VESTI OKO KORONA KRIZEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 10.963

Evo nekoliko novih bitnih informacija za pčelare.

Najpre, počelo je odobravanje zahteva za pomoćnike na pčelinjaku. Procedura je već objavljena na sajtu SPOS u okviru banera KORONA VIRUS I PČELE. 

Odobravanje zahteva je ubrzano, te se više ne čeka 2-5 dana na odobrenje, već čak i znatno kraće od 2 dana. 

Pčelari uveliko dobijaju odobrenja za kretanje do pčelinjaka na mesec dana, ali se dešava da neko bude i odbijen, obično ga pozovu i kažu da ne može toliko dugo. Očigledno je da to radi samo jedna osoba, mi smo prijavili takvu pojavu, a pčelarima preporučujemo da i dalje traže odobrenje na mesec dana, jer većina inspektora koji taj posao rade odobravaju na mesec dana, jer je to sasvim normalno, u pčelarstvu se ne zna unapred kog dana tačno šta treba uraditi, a pogotovu što se tiče selidbe. 

Što se tiče prijave stanja na pčelinjaku, UAP je pokrenuo proceduru izmene Pravilnika kako bi se pčelarima olakšalo podnošenje zahteva za subvencije po košnici, to bi trebalo da bude završeno u roku od 7 dana (biće savršeno ako se to pokaže mogućim u tako kratkom roku u ovoj situaciji, ali to su očekivanja nadležnih). SPOS-ov predlog je uvažen na određeni način, dok se pravilnik ne izmeni ne možemo reći i kakav, bitno je da ne možete napraviti grešku ako prijavite stanje, ali se očekuje znatno pojednostavljenje svega. Očekujemo da će Pravilnik biti promenjen onako kako je predloženo. 

SPOS je poslao novi predlog državi kako rešiti odlaske pčelara starijih od 65/70 godina na pčelinjake, očekujemo odgovor. 

I NARAVNO, ne zaboravite da potpišete peticiju koju smo pokrenuli da pomognemo našim starijim kolegama, do sada smo prikupili 4812 potpisa, moramo dostići minimum 10.000, samo mnogo više ima težinu… kad se prijavite stići će vam mejl sa linkom, tek kad kliknete na taj link potpisali ste peticiju, bez tog klika potpis se ne evidentira. Evo peticije: https://www.peticije.online/pustimo_pelare_na_pelinjake_da_bismo_imali_hranu?fbclid=IwAR2MEpkedYzh2jjEodgHGLGZ4IwLfsReGy2rN3mAI5QD7q1hRVNMtqiH588

Ne damo se, idemo dalje! 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien