SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

НОВИ ЛЕКОВИ ПРОТИВ ВАРОЕ НА ВИДИКУDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 7.879

Вароа (Varroa destructor) је најпознатија напаст (паразит медоносних пчела) која угрожава пчелиње заједнице и њихово преживљавање широм света. Данас је вароа присутна скоро у свакој кошници на свету, и све више изазива физичке и физиолошке поремећаје код пчела хранећи се хемолимфом и масним ткивом пчела (мање тело, краћи абдомен, деформитети крила, неправилан развој органа). Овај паразит знатно слаби имуни систем пчела, спречавајући експресију гена повезаних са имунитетом, што за последицу има краћи животни век пчела и, коначно, угинуће пчелиње заједнице у целини.

И дан данас у великом делу света хемијски третмани представљају једино решење против варое. Иако из одгајивачких пројеката широм света знамо да је могуће селекционисати пчеле које успешно могу да изађу на крај са вароом, то није лако учинити из угла обичног пчелара, јер тај процес захтева доста стрпљења и храбрости пчелара. Зато истраживачи настављају да тестирају разноврсне хемикалије против варое.

Све мања ефикасност појединих вароацида и развој отпорности на поједине од њих, убрзала је потражњу за алтернативним ефикасним опцијама, односно хемикалијама за третман варое, које би биле високоефикасне, а истовремено имале минималне негативне ефекте на медоносне пчеле. Истраживачи из Канаде су у својим експериментима испитивали токсичност 16 активних састојака и 9 формулисаних производа на вароу и медоносне пчеле. 

Резултати су показали да је висока токсичност испитиваних активних састојака код варое проузроковала до 92% смртности, и утврђено је да су ове супстанце безбедне за медоносне пчеле. 

О којим се средствима тачно ради и како и шта је тачно откривено, читаћете у целовитом тексту који ће бити објављен у часопису „Српски пчелар“ за јун ове године. 

Нови лекови против варое су дефинитивно на видику.

Приредио: Милан С. Матејић

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien