SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVI PARAZIT (LOTMARIA PASSIM) ZBRISAO PČELINjE ZAJEDNICE NA NOVOM ZELANDU?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.077

Nezavisni istraživači su identifikovali novog parazita pčela na poluostrvu Koromandel, jednom od nekoliko regiona širom Novog Zelanda u kojima su prijavljeni gubici na hiljade pčelinjih zajednica tokom proteklog proleća i značajno smanjeni prinosi meda.

Lotmaria passim, parazit koji napada creva pčele, otkriven je od strane tima američkih naučnika pre oko 6 meseci.

Potvrđeno prisustvo ovog parazita u košnicama na poluostrvu Koromandel diglo je uzbunu i unelo nemir među pčelare koji se sada plaše još jednog izazova u svojoj branši, a koji se već deceniju i po bore sa varoom (varoa je na Severnom ostrvu ove države prvi put viđena 2000. godine).

Izvori među pčelarskim poslenicima na Novom Zelandu navode da su tokom prošlog proleća zabeležili masovne gubitke, te da je na poluostrvu Koromandel stradalo na hiljade pčelinjih zajednica. Naime, izveštaji sugerišu da je i do 95% pčela nestalo bez traga iz svake košnice, a profesionalni pčelari iz regije su prijavili smanjenje prinosa meda i do 65%.

Slični izveštaji o gubicima pčelinjih zajednica su se pojavili i u regionima Raglan i Vairarapa, dok su pčelari hobisti iz Kenterberi regije još prošle jeseni prijavljivali velika stradanja zajednica u gradu Krajstčerč (Krajstčerč je najveći grad Južnog ostrva Novi Zeland i drugi po veličini u državi).

Ono što je značajno jeste da su preživele pčelinje zajednice imale visok nivo prisustva Nosema apis i Nosema ceranae, dva takođe nedavno otkrivena parazita koji nastanjuju i napadaju srednje crevo pčele. Opasniji soj, Nosema ceranae, identifikovan je pre desetak godina samo kod zapadnih pčela, a na Koromandel poluostrvu se prvi put pojavio 2010. godine. Nosema ceranae je viđena kao mogući uzrok sindroma masovnog izumiranja pčelinjih zajednica (engl. Colony Collapse Disorder ili skraćeno CCD) u Sjedinjenim Američkim Državama, iako veliki broj naučnika osporava tu vezu jer se Nosema ceranae takođe nalazi i u zdravim pčelinjim zajednicama.

Profesionalna pčelarka i naučnica sa poluostrva Koromandel, dr Oksana Borovik, navodi da se nestanak velikog broja pčelinjih zajednica, između kraja avgusta i početka decembra, dogodio veoma brzo, te da je sve izgledalo poražavajuće, a gubitak u prinosima je iznosio 65%. Kada se 15 drugih pčelara sa ovog poluostrva sastalo i uporedilo svoje beleške, ispalo je da su se gotovo svi suočili sa velikim gubicima.

 • Nakon prijave velikih gubitaka, odlučili smo da izvršimo testove da li su možda pesticidi uzročnici velikog stradanja, međutim nismo našli ikakve dokaze za to niti rezidue bilo kog pesticida – rekla je Borovik.

Dr Oksana Borovik je otkrila prisustvo patogena Nosema ceranae u 50 svojih košnica, kako onih vidno zdravih i vitalnih, tako i primetno bolesnih zajednica, te je počela da traži drugi uzrok problema.

Dr Borovik, kao pčelarski naučnik i genetičar, upitala se da li je možda Lotmaria passim, patogen koji je pre 6 meseci otkriven od strane tima istraživača u Sjedinjenim Američkim Državama, bio prisutan u njenim košnicama, i da li možda postoji sinergistička veza između ovog i drugih parazita, kao što je na primer Nosema ceranae. Na kraju, DNK testovi koje je sproveo Džon Mekej sa univerziteta u Gizbornu, potvrdili su prisustvo novog patogena – Lotmaria passim.

 • Ovo je prvi put da je prisustvo ovog parazita zabeleženo na Novom Zelandu, verovatno zato što do sada nikome nije ni palo na pamet da ga traži. Mi ne znamo da li Lotmaria passim ubija naše pčele, ali smo sigurni da smo otkrili novog parazita koji može biti uzročnik velikog stradanja. Sada slede dalja istraživanja, a neophodno je utvrditi i da li postoji sinergistička veza između Lotmaria passim i Nosema ceranae – navodi Borovik.

Slika 2

Lotmaria passim

Naučnik i istraživač, dr Mark Gudvin, potvrdio je da trenutno ne postoje ikakva saznanja koja mogu dovesti u vezu novi patogen i masovne gubitke pčelinjih zajednica proteklog proleća. On pretpostavlja da je novotkriveni organizam na Novom Zelandu u stvari već prisutan neko vreme, osim ako je u pitanju potpuno „novi upad“ kao rezultat biosigurnosnog neuspeha. Zato se ne zna da li je ovaj parazit upravo došao, ili je već godinama prisutan na Novom Zelandu. Gudvin je rekao da je veoma teško istražiti uzroke prijavljenih uginuća zajednica prošlog proleća, jer je dosta vremena prošlo, a većina pčela je nestala iz košnica, pa naučnici mogu da uzorkuju samo preostale pčele koje su ostale u košnicama.

 • Neke informacije imamo, ali smo i dalje daleko od utvrđivanja uzroka stradanja zajednica. Ovde govorimo o hiljadama stradalih pčelinjih društava. Pčelari sa kojima sam razgovarao, prijavljuju da je i do 60% košnica na njihovim pčelinjacima pogođeno iznenadnim nestankom pčela. To su zaista veliki brojevi – navodi Gudvin.

Pristigli izveštaji iz regiona Vairarapa, kao i simptomi i znaci koji se opisuju u slučaju njihovih gubitaka, slični su zapažanjima na poluostrvu Koromandel. Ako dođe do zaraze u samoj košnici, Gudvin kaže da u tom slučaju bolesna pčela često napusti košnicu da bi sačuvala zajednicu, a takvo ponašanje se beleži i u slučaju kada je društvo jako zaraženo varoom. Od preživelih zajednica na poluostrvu Koromandel, veliki broj se oporavio u smislu povećanja broja pčela, ali nedovoljno da obezbedi prinose meda. Naučnici su spojili nekoliko košnica, te pronašli da šta god je izazvalo problem, nije se širilo iz jedne košnice u drugu.

Naučnici su voljni da istraže i vezu između stradanja zajednica na poluostrvu Koromandel i sindroma masovnog izumiranja pčelinjih zajednica (Colony Collapse Disorder), koji je okrivljen za ogromne gubitke pčela u Severnoj Americi i Evropi. Gudvin navodi da je opis problema i način do kog je došlo do gubitaka, na neki način, veoma sličan onom u CCD-u. Razlika je samo u vremenu. Naime, gubici kod CCD-a obično nastaju u jesen, dok su ovi na poluostrvu Koromandel dogodili u proleće. Da li je to od značaja ili ne, u ovom trenutku nije poznato. Jedno je sigurno, a to je da je za pogođene pčelare ove godine ovo veliki problem. Međutim, pitanje je da li će se isti problem javiti i naredne godine?

Priredio: Milan S. Matejić

Izvor: Ivan Brndušić, Novi Zeland (www.stuff.co.nz/business/farming/agribusiness/69531572/Bee-colonies-wiped-out-as-new-parasite-spreads-through-New-Zealand) 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE