SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVOSTI KOJE DONOSI NOVEMBARSKI BROJ ČASOPISA „SRPSKI PČELAR“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.553

U ovoj vesti možete pročitati koje nam to novosti donosi novembarski broj časopisa „Srpski pčelar“ koji je juče završen.

 

IZ SADRŽAJA NOVEMBARSKOG BROJA ČASOPISA SRPSKI PČELAR IZDVAJAMO:

 

NAŠ MED U NAŠOJ TEGLI NA NAŠIM IZLOŽBAMA

Kakva su iskustva i efekti prodaje meda u SPOS-ovoj unikatnoj tegli, sa etiketom „Naš med“, svedoče izlagači na sajmu pčelarstva „Tašmajdan 2016“ i na pčelarskim manifestacijama u Nišu, Negotinu, Zaječaru, Kruševcu i Belogradčiku (Bugarska).

 

Zoran Đurić

MOBILNO PČELARENJE FARAROVOM KOŠNICOM

U tekstu pod ovim naslovom autor prezentuje tehniku pčelarenja Fararovom košnicom uz efikasno korišćenje SMS vage: “Svakodnevno pratim izveštaj sa kontrolne vage i onog momenta kada vaga pokaže unos, a vremenska prognoza  povoljno vreme, selim pčele na repicu. Košnice su ugrađene na vozila (tri kamiona sa 200 košnica), i uz pomoć dva vozača, u toku jedne noći selim na pašu”.

 

Vladimir Hunjadi, Petrovaradin

NEKI OD RAZLOGA NEUSPEHA U 2016. GODINI

– Pčelarstvom se bavim više od pola veka. Znanje sam sticao od starih pčelara. Pročitao sam mnogo pčelarske literature, knjiga i časopisa, saslušao bezbroj predavanja naučnih radnika i pčelara praktičara, ali najviše sam naučio od mojih pčela…

 

Ferid Velagić, Tuzla (BiH)

GODINA ZA TESTIRANJE PČELARA

U veoma rodnoj 2015. godini mnogi su slučajno postali pčelari. I sa minimalno znanja o pčelama, a zbog niza pogodnosti u toj godini, veliki broj njih imao je sreću da im pčele prezime. Ti novi pčelari su veoma rano zaključili da se bez mnogo znanja može u budućnost. Da li je baš tako?

 

Dragutin Krsmanović, Požega

ŠTA NAS ČEKA I ČEMU DA SE NADAMO U 2017. GODINI

“Sumirajući rezultate u zadnje tri godine, ukratko bi to izgledalo ovako. Isti broj košnica i jačina društava, isti uloženi rad, slični troškovi, a finansijski rezultati su sledeći: u 2014. i 2016. godini „pozitivna nula“ i sačuvane pčele, a 2015. godine izračunajte sami. Ova godina bila je izrazito rojidbena, pa sam obnovio matice i uvećao broj društava“.  Pčelari će reći: To znamo, a kakva će biti 2017. godina?

 

Zoran Marković, Leskovac

FOTO (z)APIS SA VLASINE

Vlasina je oduvek privlačila pčelare iz svih krajeva Srbije, gde je medonosno bilje vrlo raznovrsno. A kakva je paša bila na Vlasini ovog leta, prikazaće vam ova foto reportaža.

 

IZ SVETA PČELARSTVA 

U ovoj rubrici saznaćete:  kako Varoa osvaja Australiju, kako se u SAD bore protiv švercera meda i zašto su kanadski pčelari, sezonu 2015/2016, započeli u pozadini dvostrukog pada otkupne cene meda i porasta poteškoća u maloprodaji?

 

U IZVEŠTAJU O RADU SPOS-a SAZNAĆETE:
O razgovorima predsednika sa SPOS-a sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić u više navrata, koliki je izvoz meda iz Srbije za prvih 8 meseci 2016. godine, koja su dva vanredna priznanja SPOS-a, koja će se dodeljivati u izuzetnim i specijalnim prilikama, zaslužnim naprednim pčelarima i licima koja su posebno zaslužna za razvoj pčelarstva i koja je iskustva u borbi protiv falsifikata meda na tržištu, predsednik SPOS-a preneo hrvatskim pčelarima?

 

Časopis SRPSKI PČELAR – literatura koja se čita i čuva! 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien