SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

O ČEMU PIŠE „SRPSKI PČELAR“ ZA JUL?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.377

 

U „Srpskom pčelaru“ za jul 2021. godine, dominiraju tekstovi pčelara praktičara, u kojima prezentuju svoju tehniku pčelarenja, sa stanovišta racionalizacije poslova i postizanja visokih prinosa.

– U redovnom podsetniku „Pismo pčelarima za jul“, podsećamo vas na najvažnije poslove i šta ne biste smeli propustiti u julu.

– Tehnika pčelarenja DB košnicom, tokom jula i avgusta, koja vraća nadu i optimizam, uprkos „nemogućoj misiji“, s obzirom na uslove koji vladaju u prirodi?

– Koji problemi mogu nastati sa neoplođenim maticama u proizvodnim društvima i kako ih rešiti?

– Koji podaci i parametri o sunokretu su značajni i koji su najpovoljniji agrometeorološki uslovi, za maksimalno i pravilno iskorišćavanje paše na najznačajnijoj medonoši u Srbiji? Jesu li veće prednosti nad rizikom u selidbi na suncokret?

– Zašto vuk ne pase travu? – ili zašto su jun i jul bespašni periodi i kako Srbiju učiniti rajem za pčele i pčelare?

– Zamislite ram bez rupa i bez armiranja satne osnove? Da, postoji tehničko rešenje za ovakvo pojednostavljenje.

– Različita ponašanja pčela unutar zajednice, posebno unutar ćelija saća, skrivena su od pogleda, a donedavno su prvenstveno bila opisana kroz tekstove i crteže kojima nedostaje dinamika pokretnih slika. U ovom broju pružamo sveobuhvatan izvor video materijala koji nudi novi pogled na ponašanje pčela u ćelijama saća. Video snimci u časopisu? Da, moguće je!

– U 3. delu naučnog rada „U potrаzi zа uzrocimа i rešenjimа problemа gubitаkа pčelinjih društаvа“, ekspertski tim sа Kаtedre zа biologiju FVM, nа čelu sа prof. dr Zorаnom Stаnimirovićem, saopštava naučna saznanja i rezultate istraživanja u svetu i u Srbiji, o krečnom leglu, nozemi i tripanozomnim infekcijama (Crithidia mellificae i Lotmaria passim).  

I u ovom broju „Srpskog pčelаrа“ naći ćete odgovore i rešenja na brojna pitanja i probleme koje vam je nametnula pčelarska praksa. Zato čitаjte, ali i pišite i fotografišite za časopis „Srpski pčelar“, jer vas pored redovnog honorara očekuju i posebne nagrade (www.spos.info/sponzori-nagrada-za-autore-tekstova-i-fotografija-u-srpskom-pcelaru i www.spos.info/osvojite-1000-evra-pisite-za-srpski-pcelar).

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien