SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OBRAZOVANJE PČELARA U PRVOM PLANUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.598

Na Godišnjoj skupštini Udruženja pčelara “Pčelica” iz Prokuplja razmatran je i usvojen Izveštaj o radu i finansijski izveštaj za prošlu godinu, kao i Plan rada za 2016. godinu.

Govoreći o radu u prošloj godini, predsednik Udruženja Vukić Joksimović rekao je da su pčelari zadovoljni prinosima meda i da su radi edukacije organizovali mnoga predavanja za članove i pčelare Prokuplja i susednih opština.

– Sa mnogobrojnim organizacionim promenama u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, pravilnicima i drugim zakonskim propisima, kao i novim tehnologijama rada u pčelinjacima i proizvodnji meda i drugih proizvoda od meda najviše smo se upoznali na predavanjima. Na tim predavanjima eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva, kao što su dr Rodoljub Živadinović, Veroljub Umelić, prof. Emanuel i Vilus iz Grčke, Peter Bros iz Mađarske, kao i drugi govorili su o novim tehnologijama rada u pčelinjacima, rekao je Joksimović i dodao su u realizaciji ovih predavanja imali veliku pomoć lokalne samouprave i Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju.

Udruženje je organizovalo i prisustvo na sajmovima pčelarstva i predavanjima koji su održani u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kamenovu, Leskovcu i drugim gradovima.

Predsednik Udruženja posebno je naglasio nastavak dobre saradnje sa lokalnom samoupravom.

– Na osnovu urađenog petogodišnjeg plana zdravstvene zaštite pčela iz budžeta Opštine  dobili smo 120.000 dinara za nabavku lekova. Zahvaljujući ovoj finansijskoj pomoći mnogi pčelari su sačuvali svoje košnice od pojedinih vrsta bolesti, izjavio je predsednik i naglasio da su tokom svog rada imali i podršku savetodavaca Poljoprivredno stručne službe Prokuplja Dejana Tonića i Marinka Jovičića.

Izuzetno dobra saradnja sa Regionalnom asocijacijom pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije u Nišu, pre svega na planu obrazovanja pčelara, uspostavljena od njenog osnivanja, nastavljena je i proširena i na druge aktivnosti. Potvrda za tako dobru saradnju je i to da je za člana IO Asocijacije, u mandatnom periodu 2015-2019. godine, izabran Saša Milosavljević, dipl. ing. poljoprivrede, doktorant iz oblasti pčelarstva, iz udruženja „Pčelica“. Takođe, članovi ovog udruženja Dobrica Trmčić i Lazar Milić dobitnici su priznanja Asocijacije za 2015. godinu.

Dvojica pčelara iz ovog udruženja, Saša Milosavljević i Ljubisav Aranđelović, dobitnici su nagrade za najbolji tekst u časopisu Pčelar.

Tokom 2015. godine članovi Udruženja učestvolali su i u humanitarnim i dobrovoljnim akcijama. Dečijem odeljenju Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić” poklonili su određenu količinu meda, a učestvovali su i na manifestacijama “Dani višnje” i “Ulica darivanja”, čiji organizator je bila Opština Prokuplje.

Predstavnici Udruženja pčelara “Pčelica” iz Prokuplja posetili su Dnevni boravak “Sunce” u selu Vodice i tom prilikom, za potrebe ove ustanove čiji su korisnici deca sa posebnim potrebama, poklonili 40 kilograma meda.

– U narednom periodu velika pažnja će se pokloniti registraciji pčelinjaka, iz razloga što se samo na taj način mogu dobiti određena podsticajna sredstva. Edukacija članova će se nastaviti i u ovoj godini, izjavio je Joksimović i istakao da planiraju da učestvuju i u pojedinim humanitarnim akcijama.

Izveštaji sa Skupštine i o sprovedenim humanitarnim akcijama udruženja „Pčelica“ postavljeni su i na zvaničnom sajtu Opštine Prokuplje, koje možete pogeldati na ovim lnkovima:

http://www.prokuplje.org.rs/vest/cir/1872

http://www.prokuplje.org.rs/vest/cir/1874

 

Vlastimir Spasić – Niš

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien